Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-08-25 07:05:53

Purgál és visszavonulási útvonalakat épít a Fidesz

Egyszerre gyengíti a helyi erős embereket és készül a klientúra elhelyezésére a kormánypárt.

Nem a végtelenben, hanem 2014-ben találkozik két párhuzamos Fidesz-folyamat, a centralizáció és az országgyűlési választásra való felkészülés. E két törekvés már most tetten érhető, mégpedig az önkormányzati voksolást megelőző belső harcokban. Nem véletlen, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban tucatnyi városi szervezet esett el – oszlattak Csornán, Egerben, Füzesabonyban, Gyöngyösön, Miskolcon, Nagyatádon, Rudabányán, Siklóson, Túrkevén, Vácott, illetve a XI. kerületben.  A képlet nagyjából mindenhol azonos: a településhez kötődő helyi erős embereknek menniük kell, jön a központi jelölt, a folyamatot pedig nem az adott városhoz kötődő, hanem az Orbán Viktor által kinevezett választókerületi elnökök, regionális igazgatók vezénylik le. (Megjegyzendő, a helyi hatalomváltás nem minden esetben jelenti a szervezet szétzavarását, feltéve, hogy anélkül is menedzselhető például a régi polgármester kiszorítása.)


Három az önkormányzati igazság

Az elsődleges mozgatórugó a pozíciószerzés, magyarán ki induljon polgármesternek megyei közgyűlési elnöknek, illetve ki vezesse majd a városi, megyei frakciót – de ez a helyi érdek. Amit megpróbálnak a központihoz idomítani. Egyrészt a Fidesz felmérte, mekkora értéket jelentenek az önkormányzatok – hiszen az utóbbi nyolc évben a helyhatósági bázison izmosodott kormánypárttá. Ám épp emiatt az önkormányzatoktól nem csak az ellenzéket kell távol tartani (ez többé-kevésbé sikerült is a választási szabályok átírásával és a választókerületek átrajzolásával), hanem a saját helyi erős embereket is, hiszen a Fidesz-vezérkarnak nem érdeke, hogy várurak tucatjaival kelljen majd alkudozni. Másrészt pedig 2014-től csak 200 honatya üldögél majd a Tisztelt Házban, a többinek viszont helyet kell biztosítani, ehhez pedig nem árt kipucolni az önkormányzatokat.

A legnagyobb is elbukott

Így bezárták például nyáron az ország legnagyobb alapszervezetét, a miskolcit – itt 800 tagot eresztettek szélnek. (Persze ez nem jelent végleges búcsút, hiszen aki a feloszlatás után 15 napon belül újra kérelmezi felvételét, ismét – jogfolytonosan – párttaggá válhat, már ha az illetékes pártválasztmány úgy dönt.) Az újraszervezés során viszont kiderült, hogy öt befolyásos miskolci fideszest legalább két évig nem vesznek vissza. Krakkó Ákos, a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke szerint itt pusztán technikai lépésről volt szó, nevezetesen kisebb és hatékonyabb alapszervezetet akart létrehozni a Fidesz, és természetesen helyből induló kezdeményezésről van szó. Az persze kérdéses, hogy mit ért a hivatalos álláspont hatékonyág alatt, ugyanis Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplénben minden körzetet tarra vágott a Fidesz.

Beszivárgott szocialisták miatt

Miskolc után Gyöngyös dőlt be, hiába vették be a szocialista bástyának a számító várost a jobboldal képviselői, a szavazófülkék forradalma felfalta saját gyermekeit, és a helyieknek menniük kellett. Ráadásul ép az a választókerületi elnök oszlatott, akit a gyöngyösi párt segített országgyűlési mandátumhoz. A Balázs József választókerületi elnök által kiadott indoklás egyébként meglehetősen érdekes, és a szocialista rendszerben gyakran hangoztatott, a „sorok közt megbúvó ellenség” frázisra hajaz. Ugyanis hivatalosan „a feloszlatás hátterében a letűnt szocialista hatalom egy-két gazdasági haszonélvezőjének Fideszen belüli befolyásszerzési törekvése, a mögöttük álló neoliberális körök, valamint olyan politikai konjunktúralovagok állnak, akik más módon nem szivároghattak volna be egy több mint egy évtizede botránymentesen és egységesen működő organikus szervezetbe”.


Maguknak verik szét

Indoklásból egyébként akad még legalább ennyire vicces, a szintén szélnek eresztett füzesabonyi szervezet kapcsán azt kommunikálták (nevezetesen Herman István országgyűlési képviselő), hogy „a helyi szervezet jelenlegi állapotában ellehetetleníti a Fidesz 2010-es önkormányzati választási sikerének esélyeit is”. A városi pártszervezet eddigi elnöke egyébként épp Laminé Antal Éva polgármester volt, úgyhogy ebben az esetben kapásból az új polgármester kérdését is megoldotta a Fidesz. A polgármester lecserélésére ugyanis az oszlatás a legalkalmasabb módszer, így esett, hogy Csornán azzal a felkiáltással zavarták szét a helyi fideszeseket, hogy a négy évvel ezelőtt Áder János által is támogatott független városvezető irányítja őket.  Gyopárosi Albert választókerületi elnök indoklása szerint „a polgármester és csapata folyamatosan akadályozza a helyi elnökség és a választókerületi elnök által javasolt azon tagjelöltek felvételét a csoportba, akik a Fidesz helyi kampányának kipróbált, megbízható aktivistái voltak. (Azaz nem sikerült többséget szerezni a csornai szervezetben). Úgyhogy a választókerületi elnök itt is újraalakított, az új polgármester-jelölt pedig ő maga.

atv.hu / Nagy B. György

Ajánlom

További belföldi híreink