Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-08-23 13:16:56

TGM: Az emberek elborzadnának, ha tudnák, mire készül a Fidesz + videó

Állítja Tamás Gáspár Miklós filozófus.

TGM: Az emberek elborzadnának, ha tudnák, mire készül a Fidesz + videó

A francia és olasz példa is azt mutatja, hogy Európában nagyon is lehetséges a demokrácia megszorítása, a kirekesztő, autoritárius politika. Magyarországon ezt egy kicsit primitívebb, butább módon csinálják, mint máshol – értékelte az Orbán-kormány alkotmánymódosítási gyakorlatát Tamás Gáspár Miklós az ATV Jam című műsorában.

A filozófus szerint a fő kérdés ezzel kapcsolatban az, hogy a közvélemény miért fogadja el ezt ellenállás nélkül. Megjegyezte: az embereket nem érdeklik a külföldi bírálatok, úgy vannak vele, hogy „ne mondják már meg külföldről a tutit”. A valutaalappal való tárgyalásokban TGM egyébként a kormánynak ad igazat. „Az IMF abszurd célokat tűzött ki, ezek a hiánycélok a kávézaccból való jóslás tudományos értékén állnak. A kormánynak a nagyobb pénzügyi szabadság felé kell elmozdulnia” – fogalmazott. Szerinte 7-8 százalékos költségvetési hiány lenne a normális, ugyanis a „hitel jó dolog”. Az más kérdés – jegyezte meg –, hogy mire használná a kormány a nagyobb hiánnyal járó költségvetési mozgásteret.

TGM úgy látja, hogy „egészen elképesztő” hatalomkoncentráció kialakítását szolgálják a Fidesz alkotmánymódosításai, és mindazok az intézményi garanciák, amelyek biztosítják a demokrácia működését, megszűnőben vannak. Az embereket ez azért nem zavarja, mert egyrészt azt feltételezik, hogy eddig is mindig mindenben a kormány akarata érvényesült; másrészt azt látják, hogy a demokrácia az eddigi formájában nem vált be – fejtette ki a filozófus, aki szerint a választók, akiknek csalódottsága érthető, a kisebbik rossznak tűnő megoldást választották. „Nem arról van szó, hogy a magyar nép nem kívánná a szabadságot, hanem elégedetlen volt a korábbi állapotokkal. és más alternatívát nem terjesztettek elé” – fogalmazott, megjegyezve, hogy a megoldás ugyanakkor nem a kevesebb, hanem éppenséggel a több szabadság lenne.

Akik a Fideszre szavaztak, nyugalmat, kicsit nagyobb jólétet, viszonylagos rendet, fegyelmet szeretnének. Ha viszont a részleteket is ismerné a közvélemény azzal kapcsolatban, hogy voltaképpen mit csinál, mit tervez a Fidesz-kormány, akkor elborzadnának – folytatta TGM, aki szerint 1945 óta nem volt olyan „pofátlan tisztogatás” mint jelenleg, továbbá a médiaszabadság súlyos korlátozása zajlik, és az oktatásban is autoritárius változtatásokra készül a kormány. „Attól tartok, hogy mire a közönség feleszmél, ez be fog következni” – mondta végül.

További belföldi híreink