Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-08-14 05:30:37

MSZP-s jelöltet tenne fővárosi listára az LMP + videó

Kaltenbach Jenő neve is felmerült a párt listáján - tudta meg először a Népszabadság.

MSZP-s jelöltet tenne fővárosi listára az LMP + videó

Vasárnap dönt az LMP kongresszusa a párt fővárosi közgyűlési listájáról. Információink szerint Hanzély Ákos öttusa-világbajnok és Somfai Ágnes mellett Kaltenbach Jenő is előkelő helyet kaphat a párt listáján. A volt ombudsmant korábban még az MSZP akarta közös főpolgármester-jelöltnek. A volt ombudsman egyeztetett is az MSZP felső vezetésével, és állítólag meg is állapodtak, hogy további támogatók esetén vállalja a megmérettetést. Az ötlet azonban akkor állítólag épp az LMP-n bukott el - írja a lap.

Budapesti programját ismerteti az LMP főpolgármester jelöltje. Bár program és a jelölt személye már biztos a legkisebb ellenzéki pártnál, a fővárosi listával kapcsolatban még sok a találgatás. Sajtóhírek szerint például Kaltenbach Jenő - volt ombudsman - befutó, vagy akár vezető szerepet is kaphat az LMP listáján.   

„Valóban, Kaltenbach Jenő neve felmerült, hogy szerepeltetnénk az LMP listáján, de azt gondolom, hogy tekintve, hogy az LMP egy bázis-demokratikusan működő párt, az erről való döntés a küldöttek kezében van letéve” – fogalmazott Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje.

Jávor Benedek hozzátette, jó érvek szólnak amellett, hogy a listát, a főpolgármester jelölt vezesse, vagyis ha Kaltenbach kap is szerepet a fővárosi rangsorban, valószínűleg nem az első helyen áll majd. A volt ombudsmant korábban az MSZP szerette volna az LMP-vel közös, civil jelöltként elindítani a főpolgármesteri székért, azzal a céllal, hogy megakadályozzák Tarlós István és a Fidesz többségét a fővárosi közgyűlésben. Az MSZP szerint a megállapodás az LMP-n bukott el, az LMP szerint viszont maga Kaltenbach Jenő mondott nemet a szocialistáknak.

„Nem mondott nemet, igent se, de úgy tapasztaltuk, hogy ő ne kíván szerepet vállalni a politikai közéletben, ez a hír ennek a cáfolata, meggondolta magát. Ha pedig meggondolta magát, akkor mi is hajlandóak vagyunk meggondolni magunkat” – mondta Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke.

Vagyis a korábbiakkal ellentétben az MSZP hajlandó lenne újra nyitni a tárgyalásokat az LMP-vel, és felsorakozni a volt ombudsman mögé, ha Kaltenbach is vállalná a jelölést. Az LMP szerint viszont ez lehetetlen, mert van saját, önálló főpolgármester jelöltjük és továbbra sem kívánnak semmilyen gyanús együttműködést kötni a szocialistákkal. Az MSZP szerint az LMP, épp ezzel a magatartással segíti hozzá a Fideszt a főváros többséghez.

Megkerestük Kaltenbach Jenőt is, hogy valóban szerepet kíván-e vállalni az LMP-ben, de nem kívánt nyilatkozni, azt mondta azért, mert a párt hétvégi kongresszusa előtt ez nem lenne szerencsés.

További belföldi híreink