Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-08-10 14:07:19

Királyságot akar a Jobbik villanyszerelő mackója

Zagyva Gyula portréja.

A Jobbik egyik vezető politikusa szerint Zagyva György Gyula valójában egy „szeretnivaló, jószívű nagy mackó”, akit marcona külseje miatt sokan félreértenek. Az atv.hu megpróbálja felvázolni Zagyva György Gyula portréját.

Radikális életfelfogás felé terelgették

A Jobbik frakcióban helyet foglaló Zagyva 1976-ban született Egerben, ahol jelenleg is él. Saját bevallása szerint családjában természetes a jobboldaliság, nagyapja pedig gyerekkora óta terelgette a „radikális életfelfogás és véleménynyilvánítás felé”. Ezt viszonylag korán el is kezdte, több, párton kívüli jobboldali szervezet után a MIÉP-nél kötött ki, ahol az Ifjúsági Tagozat egri alelnökségéig vitte. Életrajza szerint „ezekben a szervezetekben sok tapasztalatot szereztem jobboldali mozgalmak építésében és szervezésében”. 2002-ben lépett be a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomba, melynek 2003 őszétől alelnöke, majd 2006 őszétől elnöke lett. 2010 tavaszán, parlamenti mandátumának elnyerése után lemondott elnöki posztjáról, azóta tiszteletbeli elnökként tevékenykedik tovább.

Érettségi nélkül

Parlamenti adatlapjának tanúsága szerint Zagyva legmagasabb végzettsége középfokú, villanyszerelői képesítést szerzett az egri Bornemissza Gergely Szakképzési Intézetben. Egy parlamenti vita során Lukács Tamás KDNP-s képviselő fel is rótta az érettségi hiányát a skinheadből lett honatyának, aki szerinte „a Házszabályt sem ismeri, pedig ehhez még csak le sem kellene tennie a hiányzó érettségijét”.

Fenyegetőzés a parlamentben

Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak az érettségi, hanem az eddigi parlamenti képviselőket túlnyomó többségben jellemző viselkedési kultúra is hiányzik Zagyva munkásságából: alig pár nappal az új országgyűlés megalakulása után megfenyegette egyik fideszes kollégáját, mondván: „na, ezt majd a folyóson megbeszéljük”. Zagyva Kövér Lászlónak tette fel a kérdést: meg merné-e véleményét fogalmazni 200 demokrata olvasó előtt. A padsorokból egy fideszes képviselő reagált a jobbikos politikus szavaira, mire Zagyva ujját felé mutatva invitálta kifelé. „Egy jelentéktelen fideszes pártkatona, ha jól emlékszem, Bányai Gábor idegesített föl" - nyilatkozta Zagyva az eset után.

Halálos fenyegetés a Szigeten

Ahogy beszámoltunk róla, Zagyva a múlt héten a Magyar Sziget nevű rendezvényen a Hetek két újságíróját karikás ostorral a kezében fenyegette először anális erőszakkal, majd azzal, hogy legszívesebben „kitaposná a belüket”. „Nem fogjátok föl, hogy itt háború van? És ez a jövőben csak fokozódni fog! Itt ellenséges határvonalak húzódnak, és ti beléptetek e mögé. Legszívesebben most széttépnélek benneteket” – idézte a lap a parlamenti képviselő kirohanásait.

Nem lépett be a Jobbikba

Bár Zagyva a MIÉP-ben való csalódása miatt nem lépett be a Jobbikba, azt természetesnek tartotta, hogy a parlamentben a szélsőjobboldali párt frakciójában foglal helyet. Képviselőjelölti bemutatkozása szerint a felkérést azért vállalta, mert a Jobbikban látja „a nemzettudat megerősítésének szándékát, a politikusbűnözők teljes elszámoltatására irányuló törekvést és a Kárpát-medencében élő magyarság teljes önrendelkezési jogának a kivívását”. Fontosnak tartja továbbá „a multinacionális érdekek helyett a magyar érdekek következetes képviseletét az Országgyűlésben”.

„Apostoli királyságot!”

A parlament alakuló ülésének napján az Index tudósítói kérdezték terveiről, akiknek elmondta, hogy „Magyarországnak ma már nem rendszerváltásra, hanem paradigmaváltásra van szüksége”. Kijelentette, hogy senki kedvéért nem fog elhatárolódni azoktól, akikkel az elmúlt 20 évet „végigharcolta”, majd legfőbb feladataként az elszakított területek védelmét jelölte meg. „Nem ez volt a célom, hogy parlamenti képviselő legyek, ez egy cél, egy felelősség. Annyi, hogy többlet lehetőséget kapok így a harchoz”- mondta Zagyva, aki számára küzdelme beteljesedését a magyar apostoli királyság visszaállítása jelentené. Hogy ez mit jelent, azt az olvasókra bízta, akik szerinte tudni fogják, hogy mire gondolt.

Kitiltva Szerbiából

A honatya számára máris kisebb nehézséget jelenthet a harcban, hogy ő az egyetlen olyan parlamenti képviselő, aki "máig megindokolatlanul, politikai okokból" ki van tiltva egy szomszédos államból, méghozzá Szerbiából. Ettől függetlenül a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságában kapott feladatot, bár adatlapja szerint nem beszél egyetlen idegen nyelvet sem.

Milliomos villanyszerelő

Zagyva vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy nincs házas, -vagy élettársa, sem gyermeke, ellenben fele részben tulajdonosa egy egri panellakásnak, valamint egy bükkszéki legelőnek és erdőnek. Nagy értékű ingóságról, így például autóról nem nyilatkozott, sem vállalkozása, sem tartozása nincs. Villanyszerelői berkekben azonban valószínűleg a legjobban keresők közé tartozik, hiszen parlamenti fizetése kiegészül választókerületi pótlékkal és lakhatási támogatással, aminek köszönhetően közel egymillió forintot keres havonta.

Skinhead divat

Zagyva egyébként még mindig hódol a skinhead divatnak, a képviselői esküt például Martens bakancsban tette le, de saját bevallása szerint megfordult már a T. Házban bomberdzsekiben is. Skinhead kapcsolataitól se fog tudni megszabadulni, hiszen frakciótársa lett annak a Sneider Tamásnak, aki a 90-es évek skinhead mozgalmának vezetője volt Roy művésznéven. Az azóta a parlament ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának elnökévé avanzsált Sneider egy 1992. január 3-án kelt vádirat szerint leütött egy bizonyos Farkas Bélát, majd amikor Farkas a földre került, kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdte társaival együtt, végül össze is rugdosták. Meg nem erősített információk szerint skinhead múltja miatt Zagyva is szerepel hatósági aktákban.

További belföldi híreink