Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-08-08 05:10:29

Fordulat: már nyugaton is méltatják a magyar gazdaságot + videó

Aggodalomra semmi ok, vélekednek a külföldi elemzők.

Fordulat: már nyugaton is méltatják a magyar gazdaságot + videó

A neves amerikai gazdasági hírcsatorna, a CNBC foglalkozott legutóbb élő műsorban a magyar gazdasággal: elemzőjük méltatta az ország helyzetét. A szakértő szerint alapvető félreértés tapasztalható a piaci szereplők körében a legutóbbi magyarországi fejlemények kapcsán. Azt mondja, a befektetők pánikba estek a valutaalap és a kormány közötti tárgyalások megszakadása után, és rosszul reagáltak rá, pedig nem kellett volna. Szerinte ugyanis jól látszik, hogy a magyar állam képes finanszírozni magát a piacról.

A The Economist is azt írja, hogy túlzóak voltak az aggodalmak a stabilitás elvesztése miatt. Ezt támasztja alá egyébként az állampapírpiac forgalma is. A tárgyalások megszakadása óta ugyanis – a pillanatnyi rossz hangulatot követően – újra megnőtt a befektetők felvásárlási kedve. Jóval több kötvényt vesznek, ennek köszönhetően pedig jelentősen csökkent az állampapírok kamata. Vagyis – ennek eredményeként – kevesebbe kerül az államadósság finanszírozása. Elemzők szerint egyébként vélhetően a közeljövőben nem lesz szüksége Magyaroszágnak újabb részlet lehívására a valutaalaptól.

Kedvező változás történt a forint árfolyamában is. A grafikán jól látszik a fokozatos erősödés a tárgyalások megszakadása óta. Az euróval szemben kis kilengésekkel ugyan, de stabilan tartja magát a 280 forintos árfolyamon a forint.

Szakemberek szerint a közelgő önkormányzati választások hozták meg a fordulatot az ország megítélésében.

Ajánlom

További belföldi híreink