Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-08-04 05:10:17

Több tízezer forinttal is csökkenhetnek a devizahitelesek terhei + videó

A Bankszövetség nem támogatja a PSZÁF ötletét.

Több tízezer forinttal is csökkenhetnek a devizahitelesek terhei + videó

A hitelesek leggyakrabban arra panaszkodnak, hogy a bankok rendszeresen a leggyengébb forint árfolyamnál számolják ki a törlesztő részleteket, ezért rúg mindig olyan magasra a kölcsön összege.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél azt mondják, az ügyfelek terheit csak úgy lehetne csökkenteni, ha a pénzintézetek a banki középárfolyammal vagy a Nemzeti Bank árfolyamával számolnának.

„Hitelösszegtől függően, futamidőtől függően egy ügyfél számára ez akár több tízezer forintos teherkönnyítést jelenthet a meglévő, most visszafizetendő devizahitelek esetében is” – mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Kiszámoltuk mennyivel lenne kevesebb a törlesztője egy olyan svájci frank alapú lakáshitelnek, amit 168 forintos árfolyam mellett vettek fel és a kezdő részlet 80.000 forint volt. Az egyik legnagyobb kereskedelmi bank árfolyamát nézve 100.436 forintot kellene most törleszteni. Ha viszont a bank középárfolyamát nézzük, akkor már csak 97.580at, ha a nemzeti bankét, akkor 97.140 forintot. Azaz 3.000 forinttal maradna több az adósok zsebében.

A Bankszövetségnél mégsem támogatják a javaslatot. „Ha az euró vagy a svájci frank forint árfolyama nagyon gyenge, akkor ez megnöveli a devizahitel adósok törlesztő részleteit és ez okozza az igen nagy problémát” – fogalmazott Müller János főtitkár.

Vagyis, mint mondják, hiába a középárfolyam, ha a forint jelenlegi szintjén marad. Egy-két forintos eltérés ugyanis szerintük nem tudja ellensúlyozni az árfolyam ilyen mértékű gyengeségét.

Ugyanezt kifogásolják a Banki Hitelkárosultak Egyesületénél is. „Már túl sokan vannak azok, akik késedelemben vannak a hitelfizetésekkel, ha felmondják a hitelüket, akkor sajnos rajtuk már ez az intézkedés nem fog segíteni” – magyarázta Lénárd Mariann főtitkár.

A javaslat egyébként már a nemzetgazdasági tárcánál van, legkorábban ősszel tárgyalhatnak róla.

Ajánlom

További belföldi híreink