Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-07-21 08:55:58

Burány: a Szíjjártó-Kósa bakit kell megfizetnie az emberknek + videó

A szocialista párt is annak drukkol, hogy a forint árfolyama minél gyorsabban stabilizálódjon, mert amit a Fidesz csinál az abnormális, olyan dilettáns gazdaságpolitika, ami egyszerűen tönkreteszi a magyar fizetőeszközt – mondta Burány Sándor az ATV reggeli műsorában. Rossz a minimálbérért dolgozóknak, a kisvállalkozásoknak, rossz mindenkinek, aki forinttal fizet és munkájáért forintot kap, mondta.

Burány: a Szíjjártó-Kósa bakit kell megfizetnie az emberknek + videó

A szocialista gazdaságpolitikus szerint ez már a harmadik forintárfolyamot befolyásoló akciója volt a jobboldali kormánynak: az első a választásokat követő időszak, amikor stabilizálódott az árfolyam, „amikor még nem voltak elbaltázott lépések”, a második viszont a Kósa- Szijjártó páros nyilatkozatai, amit mindenhol a világon „kontármunkának minősítettek”, s innen – erről a beragadt árfolyamról – sikerült még tovább rontani a helyzetet.  Burány szerint a legnagyobb veszély, hogy ezen a szinten, 290 környékén ismét megragadhat a forint-euró kurzus.

A bankárok mellé álltak?

Először a szocialista kormányzat vetette föl a banki különadó ötletét, amit akkor Csányi Sándor lendületesen támadott, mondván, hogy amennyiben ezt a kabinet meglépi, a pénzintézetek külföldre helyezik ki tevékenységeik nagyrészét – emlékeztetett a szocialista honatya. A különadó önmagában „nem idegen gondolkozás”, támogatná az ellenzéki párt is abban az esetben, ha biztosítottnak látnák, hogy a pénzintézetek nem a hitelesekre terhelik vissza a kivetett adó nagy részét. Elemzők véleményére hivatkozva Burány ezt az arányt 80 milliárd forintra –azaz a különadóból remélt jövedelem hatvan százalékára – taksálja.


Szánalmas érveléssel próbálkozott Matolcsy

A Kósa-Szijjártó nyilatkozat 150 milliárdba került az országnak, a bankadóval a „saját ostoba nyilatkozatukat” próbálják bevasalni – reagálta a gazdasági tárca vezetőjének tegnapi kijelentésére Burány. Matolcsy György hétfőn ugyanis azzal érvelt a bankadó mellett, hogy a költségvetési hiánycél tartásának nincs más lehetséges eszköze, hiszen a nemzeti ügyek kormánya nem szaggatná le a nadrágot a kispénzűekről. „Nem így alakult, ilyenné tették az árfolyamot. Egyszerűen nem kellett volna kockáztatni az államháztartás hiányát”, háborgott a szocialista politikus, aki szerint a Fidesz a saját hibáiból fakadó instabilitást fizettetné meg a bankokon keresztül az állampolgárokkal. Ha a forint árfolyama elszáll, akkor mindenki rosszul jár, hiszen ez minden import-termékben megmutatkozik, az üzemanyag árának drágulásán keresztül pedig szinte mindhol nyomot hagy – nyomatékosította Burány.

Dilettánsok!

Szijjártóék nyilatkozata után sikerült Orbánnak a 29 pontos tervvel megnyugtatnia a piacokat, de a szocialista honatya ettől még dilettánsnak tartja a kormány gazdaságpolitikáját, irreálisnak a minimálbér 16 százalékos megemelését (ennyire lenne szükség, hogy a tervezett jövedelemadó-átalakítás után ne bukjanak nagyot azok, akik minimálbérért dolgoznak). Burány szerint ezzel hosszú távon tönkremennek a kisvállalkozások is. Nem a dumára lenne szükség, hanem arra, hogy valóban védjék ezeket a cégeket – szögezte le. Egy államtitkári, cégvezetői fizetéssel viszont továbbra sem kell szomorkodni, hiszen az érintettek az új rendszerben 140-150 ezer forinttal többet visznek majd haza. A társasági adó átrendezése 70 milliárd forintot ad vissza a cégeknek, miközben a személyi jövedelemadó 300 milliárdot húz le róluk. Ráadásul, ecsetelte Burány, ez a cégek egyharmadát érinti csak, hiszen a körbe esők kétharmada semmilyen profitot nem termel – vagy nem mutat ki.

További belföldi híreink