Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-07-05 12:43:59

Törvényjavaslat: munkaszüneti nap lehet Orbán Viktor születésnapjából

A javaslatot eljuttatták angol nyelven több nagykövetség részére is.

Törvényjavaslat: munkaszüneti nap lehet Orbán Viktor születésnapjából

Törvényjavaslatot nyújtott be több MSZP-s képviselő „a Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről”.

Az előterjesztők - akik között van Gyurcsány Ferenc, Dr. Molnár Csaba, Dr. Vadai Ágnes, Ficsor Ádám és Tukacs István is - úgy gondolják, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításában Orbán Viktornak elévülhetetlen érdemei vannak, így méltatlan, ha csak a politikai nyilatkozat kötelező kifüggesztéséről rendelkezik a jogalkotó. Azt javasolják ezért, hogy illő és üdvös módon Orbán Viktor fényképét  és tömör életútját is el kelljen helyezni valamennyi középületben annak érdekében, hogy a magyar nemzet tagjai szeretetüket, hűségüket és hálájukat megfelelően fejezhessék ki.

A törvényjavaslat szerint a portrét és az életutat színes formátumban, méltó minőségben nyomtatva, legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni, valamint, ha az épület sajátosságai azt nem zárják ki, a portrét megfelelő módon meg kell világítani. A szerv vezetője köteles gondoskodni a portré és a képkeret tisztán tartásáról, szükség esetén cseréjéről, valamint a megvilágításra szolgáló elektromos berendezés rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartásáról.

A javaslat ezen túlmenően Orbán Viktor születésnapját, május 31-ét ünnep- és munkaszüneti nappá nyilvánítaná, valamint bűncselekménynek minősítené azokat a cselekményeket, amelyek közvetlenül arra irányulnak, hogy „a külön törvényben meghatározott Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy (Orbán Viktor) kötelezően kihelyezett portréját (életútját) erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa, eltávolítsa, vagy annak megismerhetőségét egyéb módon akadályozza”. A bűntett öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék.

Az atv.hu információi szerint a törvényjavaslatot angol nyelven eljuttatták az amerikai és az uniós országok nagyköveteinek is.

Ajánlom

További belföldi híreink