Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-07-05 17:44:59

Hankiss: társadalmi szerződésre van szükség + videó

A szociológus szerint felelősen gondolkodó állampolgárok sokat javíthatnak a helyzeten.

Hankiss: társadalmi szerződésre van szükség + videó

Dr. Hankiss Elemér szerint senki sem tudja, hogy ki mit akar. Úgy véli, hogy az elmúlt 20 és az előtte levő 60-70 évben is csak két – a jól működő társadalomhoz szükséges – tényező, a politika és az üzleti világ működött, a harmadik, a társadalmi tényező nem. Az utóbbi nyolc évben a politika rosszul működött, a biznisz virágzott, társadalom szinte nem létezett.

Hankiss szerint egy élő társadalom felelős állampolgárai tudják, hogy mit akarnak, saját érdekeiket másokéval egyeztetik, felelősséget vállalnak lakóhelyükért, annak jövőjéért.

Elmondta, hogy húsz éve még lehetett reménykedni abban, hogy beindul a társadalom magára találása, de néhány apró jeltől eltekintve ez a vártnál sokkal rosszabbul sikerült.

A szociológus szerint az elmúlt húsz év politikai elitje átvette a kádári mentalitást, aminek lényege, hogy „mi tudjuk, mi a jó nektek.” Ebbe a szavazópolgár csak négyévente szólhat bele a parlamenti választások alkalmával, de az elvégzett kormányzati munkát gyakorlatilag senkitől nem kérheti számon. Szerinte azért rossz ez a választási rendszer, mert a megválasztott képviselő pártja érdekeit szolgálja.

Rámutatott, hogy az elmúlt két-három évben megindult a társadalom „feltápászkodása.” Számos civil kezdeményezésben több százezer felelős állampolgár végez nagyon hasznos tevékenységet. Hankiss „megadja a 100” napot a kormánynak – bár most erről senki sem beszél – ő bízik abban, hogy történni fog valami.

Szerinte a kormány megválaszthat valakit akár 12 évre is, az állampolgárnak meg azon kell gondolkodni, hogy mivel segítheti elő az ország hosszabb távú lehetőségeit. A sajtó nagyon sokat tehet az emberek öntudatra ébredéséért, annak ellenére, hogy a jelenlegi hatalom nem ezt szolgálja.

Önkéntes polgári akciókra van szükség, segíteni, tiltakozni és javaslatokat benyújtani is lehet. Az embereknek hinniük kell abban, hogy jövőjüket végül ők fogják alakítani. Amíg nincsenek felelősség tudatú polgárok, a politika bármit megtehet. Öntudatos polgárok nélkül a sajtó sem ér semmit.

A szociológus szerint most rosszabbul állunk, mint az eleinte szintén sok problémával küzdő szlovákok. Magyarországnak társadalmi szerződésre van szüksége az esélyegyenlőség megvalósulásához. Ma gazdag ország lehetnénk, ha a politikai elit bizonyos tagjai nem gazdálkodtak volna el több száz milliárd forintot a közösből. Hankiss úgy véli, hogy a korrupciót ki fogjuk nőni, ahogy mások – pl. Nyugat-Európa is.

Ajánlom

További belföldi híreink