Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-06-24 19:00:15

Lányi: a Fidesz nem tudott megszabadulni a pártállami örökségektől + videó

A szocialista-liberális koalíció gyalázatos kormányzása után az ország szeretne bízni új vezetőiben, ez a lépés azonban alááshatja ezt a bizalmat – fogalmazott Schmitt Pál jelölése kapcsán Lányi András, a Sólyom László újraválasztását szorgalmazó Védegylet alapítója.

Lányi: a Fidesz nem tudott megszabadulni a pártállami örökségektől + videó

Lányi szerint Sólyom az elmúlt 20 év politikai szereplői közül azon kevesek közé tartozik, akiknek szakmai és erkölcsi tekintélyét még ellenfelei sem vonták kétségbe.

Az egy nagyon rossz üzenet, amikor az ő helyére egy politikailag és szakmailag kevéssé súlyos, kizárólag a saját pártjától függő ember kerül – fogalmazott.

A Fidesz kétharmados többség birtokában megengedhetné magának, hogy úgy vigyen véghez régóta esedékes változásokat, hogy azt széles egyetértés, nyílt párbeszéd teremti meg, hiszen egységről, összefogásról beszéltek – jegyezte meg Lányi, aki szerint ennek most épp az ellenkezője történik.

A demokrácia válsága akkor kezdődik, amikor már nincs is szükség arra, hogy egy ilyen politikai lépést megmagyarázzanak, hogy mi baja volt a Fidesznek Sólyom Lászlóval, az Alkotmány emberével – fogalmazott Lányi András, akinek álláspontja szerint Magyarországon 1989 óta nem demokrácia, hanem pártokrácia van, ami azt jelenti, hogy a mindenkori győztes párt a végrehajtó hatalom birtokában azt tesz, amit akar. Azt reméltük, hogy pont ez az a kísértés, aminek a Fidesz képes lesz ellenállni – tette hozzá.

„Előrelépést vártunk ettől a csökevényes, pártállami örökségeket hordozó demokráciától az igazi demokrácia felé, ez a lépés azonban épp az ellenkező irányba mutat” – állapította meg Lányi, majd megjegyezte, nem a kukából húzták elő ezeket a civil kezdeményezőket, akikkel a Fidesz a mai napig nem kíván szóba állni.

Ajánlom

További belföldi híreink