Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-06-19 15:00:07

Bevezették a bankadót, a hiányt a szolgáltatás drágításából finanszíroznák + videó

Az MSZP szerint nem tisztázottak a hiteleseket védő szabályok.

Bevezették a bankadót, a hiányt a szolgáltatás drágításából finanszíroznák + videó

Bevezetik a bankadót az Európai Unióban. Erről állapodtak meg a brüsszeli csúcstalálkozón. Az Európai Tanács azzal érvel, hogy így érhető el az egyenlő tehermegosztás. Orbán Viktor szerint Magyarország lépéselőnyben van ezen a téren, hiszen a kormány akciótervében már szerepel a bankadó bevezetése.

Szakemberek ugyanakkor arra figyelmezetnek, ha a bankadó mértéke nem változik, akkor azt a bankok az ügyfelekre terhelhetik. Lendvai Ildikó az MSZP elnöke másik veszélyt is lát. Azt, hogy a külföldi tulajdonú pénzintézetek nyereségüket kiviszik majd az országról.

Az állam és kormányfők záróközleményében úgy fogalmaztak, hogy az igazságosabb közteherviselés és a pénzügyi ágazat kockázatainak csökkentése érdekében lehetne ezeket a forrásokat felhasználni.

Orbán Viktor a tanácskozás után azt mondta, hogy még nyári parlamenti szünet előtt megállapodnak a bankokkal a 200 milliárd forintos teher részleteiről.

„A tanácskozásokon csupa olyan dolog került szóba, mint például a bankok tehervállalása, amit a magyar kormány már elindított” – mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A miniszterelnök szóvivője szerint Magyarországon már elindultak ezek a változások. A bankadó támogatásával pedig lehetőség lesz a bürokrácia csökkentésére, az átláthatóság növelésére, munkahelyteremtésre, és a kis és közepes vállalkozások támogatása.

„Itt van egy újabb alkalom, amikor Magyarország élen járhat Európában, és most élen járunk a változásokban” – mondta Szijjártó Péter.

 

A nemzetgazdasági miniszter egy csütörtöki konferencián arról beszélt, hogy az adó mértékén nem változtatnak majd.

A szocialisták azonban így továbbra aggályosnak tartják a bankadóval kapcsolatos szabályozást. Az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó emellett a hitelesek védelmével kapcsolatos szabályok sem tisztázottak.

„Ezzel a 200 milliárd forinttal a kormány komoly licitet ütött meg. Azért, hogy alku pozícióba hozza magát, hogy megy ez még lejjebb is, mert ha nem, akkor vagy én, az ügyfél fizetem meg, vagy kiviszik az országból” – állította Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.

Szakemberek szerint a bankok a kieső bevételeket a szolgáltatások drágításával pótolhatják, így ha nem is feltétlenül a törlesztőrészletekben jelenik meg a bankadó, drágulhat az ügyintézés és a folyószámla vezetés, vagy akár a pénzfelvétel és a banki átutalás is.

Ajánlom

További belföldi híreink