Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-06-14 17:11:28

Fleck: a Fidesz lojális köztársasági elnököt akar + videó

Az alkotmányjogász szerint alkotmányozni a választás előtt kellett volna.

Fleck: a Fidesz lojális köztársasági elnököt akar + videó

Az alkotmánybírák jelölési folyamatának megváltoztatása azt mutatja, hogy a kormány eddigi működését egyetlen szempont vezérli: az akadályok eltakarítása – vélekedett Fleck Zoltán, aki szerint kétharmados többséggel erre minden eszköze megvan a kormánypártnak.

Az alkotmányjogász az elmúlt 20 év alkotmányozási folyamatának mulasztásaként értékelte a kialakult helyzetet, szerinte erre csak úgy lehetett volna felkészülni, ha még időben sikerül az Alkotmányt úgy módosítani, hogy abba kerüljenek bele olyan elemek, amelyeket egy kétharmados többség sem tud megváltoztatni.

Megjegyezte, egy normális országban konszenzusos alkotmányozás is elképzelhető, egy olyan helyzetben, amikor a kormányzásra készülő párt még nem tudja mekkora többsége lesz a parlamentben, így belekényszeríthető abba, hogy egy olyan alkotmányhoz adja a nevét, amely egy kétharmados kormányzati többséget is korlátozhat.

Fleck emlékeztetett, eddig az alkotmánybírák jelölése konszenzuális elven működött, a jelölő bizottságban minden képviselőcsoport egyenlő arányban vett részt. A Fidesz ezt úgy módosította, hogy a bizottság összetétele mandátumarányos legyen, így ezen túl a kétharmados többségnek nincs akadálya a jelölésben sem.

Mint mondta, az Alkotmánybíróság az egyetlen olyan jelentős hatáskörrel rendelkező szervezet, amely még a törvényeket is alkotmányellenessé nyilváníthatja, ezért bármilyen parlamenti többséggel szemben alkotmányos garanciát jelent, nem véletlenül alkotta meg a törvényhozó ezt a konszenzuális jelölési rendszert.

Fleck szerint a köztársasági elnök jelölésénél is az akadály elhárítása a Fidesz elsődleges szempontja. Az, hogy a Fidesz nem egy jogászt jelöl államfőnek, megint csak azt jelenti, hogy egy megbízható, lojális embert akar ebbe a pozícióba helyezni, vagy pedig olyat, aki egyáltalán nem konyít a jogrendszerhez – fogalmazott.

Ajánlom

További belföldi híreink