Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-06-06 18:22:14

Zöld Baloldal: súlyos késésekkel érkeztek a katonák a gátakra

Fontosabb volt a tisztogatás a segélyakciónál.

A Zöld Baloldal Párt ma kiadott közleményében felelősségre vonta a honvédség vezetőit az árvíz sújtotta területek nyújtott késedelmes és kevés számú katonai segítségnyújtással kapcsolatban.

"A kormány sajtóanyagok, nyilatkozatok sorával próbálja meggyőzni a közvéleményt arról, hogy a honvédség jelen volt az elmúlt időszakban az árvízvédelmi munkálatoknál. Pintér Sándor szombaton tartott sajtótájékoztatóján még csak 2321 katonáról beszélt, mai minisztériumi

közlemény már majd háromezer ember kivezényeléséről beszél. Ez a létszám a kommunikációs trükkök ellenére is gyalázatosan kevés.

A honvédség állományának tizede sem jutott el időben a gátakra. Számuk a kivezényelt, sok esetben önkéntesen kint lévő rendőrök felét sem érte el, a reménytelen küzdelemben sok helyen magára maradt civilek pedig bőven tízezer fő feletti létszámban védekeztek. A magyar köztársaság védelmére felesküdött honfitártársaink elsőrendű feladata a haza védelme.

Természeti csapások esetén évtizedek óta katonáink voltak a leggyorsabban és leghatékonyabban bevethető erők. Most alig látták a védelmükre szerződött honvédeket az

árvízzel küzdő honfitártársaink. A baj gyorsan jött, de nem előjel nélkül. Miként az illetékes hatóságok, úgy a honvédelem illetékesei is időben készülhettek volna. A szerencsétlenül

járt polgári lakosok körében általános vélekedés, hogy a katonákat szinte alig lehetett látni a védekezés és a kármentés folyamán.

Hol voltak a katonák? Mivel magyarázzák azt, hogy falvak és városok katasztrófája után napokkal indulnak csak meg jelentősebb katonai egységek az elárasztott és az eláradással fenyegetett országrészekbe. A honvédelem új vezetőinek az volt fontosabb, hogy vezérkari tisztogatást hajtsanak végre?

Választ várunk a fenti kérdésekre Hende Csabától, az új honvédelmi minisztertől. Hol voltak a katonák? Hol volt a honvédség technikai háttere? Fontosabb volt a politikai tisztogatás a védelmi munkálatoknál? Mikor hozzák haza a költséges külföldi kalandtúrákból katonáinkat?"

Ajánlom

További belföldi híreink