Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-06-06 20:00:33

Kenuval járnak haza a Római-part lakói + videó

Teljesen elöntötte a környéket a Duna, és még további vízszintemelkedés várható.

Kenuval járnak haza a Római-part lakói + videó

Harmadfokú készültséget rendeltek el a Duna budapesti szakaszán, ahol várhatóan a jövő hét elején tetőzik a folyó. A Római-parton lakóházakat, kerteket, szállodákat öntött el a Duna, több száz önkéntes és közmunkás dolgozik a környéken. Eddig csaknem 50 ezer homokzsákot használtak a védekezéshez.

Vízhatlan ruha vagy legalábbis gumicsizma nélkül nem érdemes most nekivágni a Római partnak.

Az utcákat itt már szinte teljesen elöntötte a víz, olyannyira, hogy a part közelében lévő házakat gyalog már meg sem lehet közelíteni.

„A környező utcák le vannak zárva mindegyik, a lakók többsége elhagyta a házukat, visszajárnak kenuval, meg amivel tudnak” - mondta egy helyi lakos.

A római parton már három napja nagy a készültség, hatalmas károkat okozott az áradó Duna. Főleg a szálloda tulajdonosok panaszkodnak.

„Ázik a pincénk, ázik a garázs, ami fertőtlenítésre szorul, utasokat kellett elküldeni, 100 utast elküldtünk, hétfőn keddre érkezne a csoport, azt hiszem három napos, baromi nagy kiesés” - állította egy szállodás hölgy.

Nem kímélte az ár ezt a csónakházat sem. Az alagsorból felvezető lépcsőig áll a víz. Ráadásul a bútorok mellett a hajókat is menteni kell.

„Az állványokról le kell szedni, hogy össze ne roppanjanak az állványokon, az árvíz után takarítás, fertőtlenítés lesz” - mondta Nyíri Balogh Éva, a Külkereskedelmi Evezősklub vezetője.

A Duna ezen a környéken most több mint 7 és fél méter magasan áll, szakemberek egy-két napon belül 8 méter 25 centinél várják a csúcsot. Ettől félnek leginkább azok, akiknek eddig biztonságban volt a házuk.

„Ezeken az ingatlanokon rossz esetben egy olyan 40 cm víz fog állni, ami nem tűnik soknak, de hogyha átáztatja a talajt és a szivárgások megindulnak, akkor veszélyezteti az ingatlanokat” - állította Buzás Géza, a Római Partért Egyesület alelnöke.

Ez pedig már a pesti alsó rakpart. A területet mossa a Duna, ezért forgalomkorlátozásokat rendeltek el, még a villamosok sem járnak. Virágzik viszont a katasztrófaturizmus – a vizet jóval többen fotózzák, mint a várat, vagy a hidakat. Sőt, vannak, akik meg is mártóznak benne, pedig az ÁNTSZ-nél azt mondják, nem lenne szabad.

Ajánlom

További belföldi híreink