Belföld

2010-06-04 10:42:59

Helikopteres mentés, újraélesztés, lezárt határok: árvíz percről percre

Országszerte emelik a készültségi szinteket, Orbán Viktor Edelénybe utazott.

Helikopteres mentés, újraélesztés, lezárt határok: árvíz percről percre
Tisztelt Olvasók! A témakörben várjuk fotóikat, videóikat az online@atv.hu e-mail címre!

A további eseményekről szóló tudósításunkat itt érheti el.

16:15
Megcsúszott a partfal, ezért lezárták a Szomód és Dunaszentmiklós közötti utat

Megcsúszott egy partfal, víz öntötte el a Szomód és Dunaszentmiklós közötti utat, két házból pedig ki kellett költöztetni az embereket Komárom-Esztergom megyében pénteken délután. A két házban lakó 8 embert családtagjaik fogadták be.

Megcsúszott a partfal, ezért pénteken délután lezárták a Szomód és Dunaszentmiklós közötti utat Komárom-Esztergom megyében - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dunaszentmiklós mellett az eset miatt két házból ki is kellett költöztetni az embereket. A nyolc lakót rokonok fogadták be.

16:08
Tíz házat vett körbe a víz Honton

Vasúti töltést mosott alá az áradó Ipoly pénteken délután a Nógrád megyei Hontnál, a víz lakott területre ömlik be. A területről 5 embert kell kitelepíteni. A katasztrófavédelem 5000 homokzsákot szállíttat a helyszínre.

Az alámosott töltés miatt 10 házat vett körbe a víz Honton. A területről 5 ember kitelepítése kezdődött meg - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A rendőrség már a helyszínen van, az önkormányzat és a katasztrófavédelem szervezetei is a helyszínre tartanak. A katasztrófavédelem 5000 homokzsákot szállíttat a területre, megkezdődött a védekezés.

15:30
Húsz-harminc méteren újból megbontotta a töltésmagasítást a Bódva Edelénynél

A helikopteres védekezés, illetve beavatkozás ellenére a Bódva körülbelül húsz-harminc méteren újból megbontotta a homokzsákos töltésmagasítást a Borsod megyei Edelénynél.

Szakemberek elmondták, már csak másfél méternyi hiányzott ahhoz, hogy elzárják a nyúlgáton keletkezett rést, de a folyó erősebbnek bizonyult, s egy kicsit arrébb, ismét lelökte a homokzsákokat. Emiatt a víz még mindig a Bódva utca felé ömlik. A víz nyoma több utcában, de például a 27-es számú főúton is jól látható, ugyanis hatalmas vízátfolyás keletkezett.

A töltésen, illetve mellette dolgozók közlése szerint egy ember a vízbe is beleesett, mert elmozdult a lába alól a homokzsák-réteg. Ketten ugrottak utána, és mindhárman sikeresen "megúszták a fürdőzést", senki nem sérült meg.

15:15
Már a hivatalos vízmércét sem lehet látni Szendrőben

Szaniszló János, a borsodi település független polgármestere szerint 316 centiméter körül lehet a folyó vízállása, de pontos adatot az óriási víztömeg miatt nem tud mondani.

A polgármester elmondta, hogy a településen mintegy félezer embert kellett kiköltöztetni, szinte valamennyiüket rokonok, ismerősök fogadták be. Az idősek gondozóházából kimenekített embereket más-más helyre, kórházakban, illetve családtagoknál helyezték el. 

Szaniszló János közlése szerint a folyó még mindig árad, Szendrő térsége "altengerhez" hasonlítható.

14:50
Kitelepíthetik a Speciális Otthon lakóit

Elővigyázatosságból kitelepíthetik a Pest Megyei Önkormányzat Sződliget mellett lévő speciális otthonát, a Dunán levonuló várható árhullám miatt. A Duna magas vízállása, a közelben folyó patak visszaduzzasztása és a magas talajvízszint miatt előfordulhat, hogy a víz feltör az udvaron. Nem megoldható a szennyvíz elvezetése sem, rendkívüli helyzetekben pedig a gazdasági épületeket el is öntheti a víz - közölte pénteken a Pest Megyei Önkormányzat. A Dunán a vártnál kevésbé intenzív, de a III. fokú készültséget elérő árhullámra számítanak a friss előrejelzések alapján. Megkezdődött a védekezés, Pest megyébe visszahívják a korábban más területekre védekezésre vezényelt tűzoltókat is.

14:47
Akadozik a postaszolgáltatás Észak-Magyarországon

Észak-Magyarországon az árvíz sújtotta területeken akadozik a postai szolgáltatás - mondta Tomecskó Tamás pénteken az MTI-nek. A Magyar Posta szóvivője példaként említette, hogy Edelényben a víz körülzárta a postát, így pénteken a szolgáltatás szünetel, a kézbesítéseket sem tudták megoldani. Várható, hogy hétfőn mobilpostát helyeznek üzembe a településen; a kitelepített lakosokat hétfőtől a befogadóhelyeken keresik fel a postások.
   
Tomecskó Tamás tájékoztatása szerint a mobilposta nem tudta megközelíteni Égerszög, Szőlősardó,  Teresztenye, Mogyoróska, Regéc és Korlát településeket, így egyelőre ezeken a helyeken is szünetel a szolgáltatás. Rakaca településen a víz körbezárta a postát, így pénteken késő délelőtt bezárták. A Magyar Posta átutalt 10 millió forintot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatnak az árvízkárosultakért feláras bélyeg értékesítéséből befolyt bevételéből. A postákon továbbra is kaphatók a feláras bélyegek, az értékesítésükből befolyó pénzt a jövőben is az árvízkárosultak megsegítésére fordítják.

14:26
Hajdú-Biharból is segítenek

Tartós élelmiszerrel, pénzzel és homokkal segítik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízi védekezőket Hajdú-Bihar megyéből - közölte Újvárossy Andrásné, a Vöröskereszt megyei igazgatója pénteken az MTI-vel. Tájékoztatása szerint útnak indítottak nyolc raklap, összesen 7200 adag mikrózható készételt.
   
Ez az első szállítmány annak a megállapodásnak a részeként, amelynek értelmében a debreceni CGC Hungary Kft. az idén 13 millió forint értékű tartós élelmiszert biztosít a helyi Vöröskeresztnek - tette hozzá. Újvárossy Andrásné elmondta azt is, hogy elindították a térségbe a lakossági felajánlásból származó tartós élelmiszereket, tisztítószereket és ruhákat is a Hajdú Gabona Ztr. által felajánlott teherautóval és a saját kisbuszukkal.
   
A telefonos segélyhívásokkal eddig összegyűjtött 120 ezer forintot is átutalták pénteken a BAZ megyei Vöröskereszt számlájára, pénteken kora délután pedig 20 kamion homokot indítanak el Edelénybe - mondta az igazgató. A nyíracsádi homokbányából származó 400 köbméter homokot a helyi Nyír Trans Kft. ajánlotta fel - tette hozzá Újvárossy Andrásné, hozzátéve: számos bútorfelajánlás is érkezett hozzájuk. Szállításra akkor kerülhet sor, ha kiszáradnak majd az elöntött épületek, addig fuvarozók felajánlásait várják.

14:24
Életet mentettek a rendőrök

Életet mentettek az árvíz miatt segédkező rendőrök péntekre virradó éjszaka Borsod megyében. Az elmúlt éjszaka Edelény területén láttak el árvízvédelmi feladatokat a Borsod megyei rendőrök. Hirtelen egy kocsi vezetője - annak ellenére, hogy lassításra kérték - nagy sebességgel megindult, végül a rendőrök csapatszállító autójának hajtva állt meg. Az autó 60 éves sofőrje időközben eszméletét vesztette, ezért történt a baleset.

A helyszínen lévő járőrök azonnal kiemelték autójából az ájult férfit, majd rádión értesítették a rendőrség, illetve a mentőszolgálat ügyeletét. A mentők kiérkezéséig a helyszínen tartózkodó vöröskereszt egyik orvosa látta el az ájult férfit, akit többször is újra kellett élesztenie.

A kiérkező mentősök stabilizálták a beteg állapotát, majd kórházba szállították - tájékoztatta a Független Hírügynökséget pénteki közleményében a megyei rendőr-főkapitányság.

14:17
Szolnok: 950 centi felett tetőzhet a Tisza

Szolnoknál 950 centiméter felett tetőző árhullám kialakulása várható - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) műszaki igazgató-helyettese szolnoki sajtótájékoztatóján pénteken. A felső szakaszokról érkező ismétlődő áradások következtében szombattól a Közép-Tisza teljes szakaszán áradásra kell számítani. A vízszintemelkedések üteme a következő két napban 1-2, majd ezt követően 4-12 centiméter között mozog naponta - mondta Horváth Béla.

14:08
Homokzsákokat osztanak Dunakeszin

Homokzsákokat oszt a dunakeszi önkormányzat az árvízi szempontból legkritikusabb helyen, a Duna-soron lakóknak, miután a folyó elöntötte a Rév utca végét – közölte a város polgármestere pénteken az MTI-vel. Kecskeméthy Géza (Fidesz) elmondta, hogy az elöntéssel fenyegetett ingatlanok tulajdonosainak egyelőre 200-200 homokzsákot ad az önkormányzat, amelyeket a korábban megszokott gyakorlatnak megfelelően ki-ki maga rak le, ám szükség esetén az önkormányzat küld segítséget.
   
A pillanatnyilag 700 centiméteres vízállás az előrejelzések szerint szerdáig 815 centiméteresre nőhet, de olyan gyorsan árad a folyó, hogy nehéz előre jósolni - tette hozzá a polgármester. Mint mondta, a Duna-sor legmélyebben fekvő, Rév utcai szakaszát már elöntötte a víz, így leállították a kompot és kérték a környék hajóforgalmának szüneteltetését is. A Béke utcai lakótelep térségében lévő temető alatti telkek tulajdonosait is figyelmeztették a veszélyre, de ezen a részen még nincs komoly gond. Amennyiben a Duna vízszintje 840 centiméter fölé emelkedne, veszélybe kerülne a városon áthaladó 2-es út, illetve a fővárosból bevezető szakaszon sorakozó több nagyáruház és az ipari park is, ám egyelőre ettől nem kell tartani. Az önkormányzat minden eshetőségre, így a kiköltöztetésekre is felkészült, ez esetben a rászorulókat helyi és gödi szállodákban, panziókban helyeznék el – közölte Kecskeméthy Géza.

13:44
Nem javasolják a csónakázást a Dunán

Nem javasolják az evezős vízi járművek közlekedését a Dunán - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek kora délután. Az előző évek vízi közlekedési baleseteit figyelembe véve, valamint az ilyenkor szokásos, megnövekedett hordalékmennyiség, vízhozam, illetve vízsebesség, a rendellenes vízmozgások megerősödésére való tekintettel az evezős vízi járművek - kajakok, kenuk, kilbótok, szkiffek, dublók, triplettek, horgászcsónakok - közlekedését másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelése esetén nem javasoljuk - tartalmazza rendőrségi közlemény.
   
Mint írták, azt kérik, hogy aki mégis vízre száll, a csónak kötelező felszereléseit ellenőrizze, továbbá kellően jártas legyen a vezetője, és a vízi járműben ülők közül mindenki viseljen mentőmellényt. A közlemény kitér arra is, hogy a Szentendrei-Dunaágban 640 centiméter feletti vízállás esetén minden vízi jármű közlekedése tilos.

Megkezdődött Ócsanálos kitelepítése

13:42
Azonnali segítséget kérnek a szendrőládiak

Azonnali segítséget kér a Borsod megyei Szendrőlád, ahol a Bódva minden eddiginél nagyobb áradása miatt pénteken mintegy félezer embernek kell elhagynia otthonát, és újabb kitelepítéseket hajtanak végre estig. Káló Norbert, a település önkormányzati képviselője az MTI-nek azt mondta: a zempléni falu hat utcájából 120, főleg roma családot költözettek ki reggelig, de újabb 20-25 családnak kell estig elhagynia otthonát. Közlése szerint mintegy félezer embert helyeztek el iskolákban, egyházi és önkormányzati ingatlanokba.

13:41
Honvédség: a tartalékos erőket is mozgósították

A Magyar Honvédség békeidőben fenntartott tartalékerőit is az árvízi védekezéshez vezényelte Hende Csaba honvédelmi miniszter. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint az egységeknél felfüggesztették a kiképzést, megszakították a gyakorlatokat és visszahívták a szabadságon lévő katonákat. A döntés értelmében több mint 1000 katona vesz részt az árvíz sújtotta településeken az élet- és vagyonmentésben.

A Honvédelmi Minisztérium eddig csaknem 8 millió forintot fordított az árvízvédelmi feladatokra. A védekezéshez használt 100 technikai eszközön túl már bevetettek két Mi-17-es helikoptert is, amelyek az edelényi gátépítésnél dolgoznak.

A közlemény emlékeztet, hogy a hazai folyók fő védvonalán körülbelül 2100 kilométer hosszan van készültség, ebből rendkívüli 130 kilométeren, a Sajón és a Hernádon. Miután a Duna vízgyűjtő területén is jelentős mennyiségű csapadék hullott, az alegységek felkészültek a folyón érkező ár elleni bevetésre.

13:38
Rabok is segítenek

Rabok töltik a homokzsákokat a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben. Akiket lehet, felügyelettel a gátakra is kivisznek - értesült a Független Hírügynökség.

Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke elmondta: az Ipoly védvonalának megerősítésében, s a 22-es számú út védelmében kérték a büntetés-végrehajtási intézet segítségét. Homokhegyeket öntöttek a börtönudvarra, ott töltik a védekezéshez a homokzsákokat, s akik a börtönszabályzat szerint kinti munkát végezhetnek, azok a gátakon felügyelet mellett kapcsolódnak be az árvíz elleni védekezésbe a környékbeli településeken. Az Ipoly menti településeken az önkéntesek mellett elsősorban a közmunkások végzik az árvízkár elhárítási munkákat.

Balassagyarmatnál egyébként várhatóan a késő délutáni órákban tetőzik az Ipoly. Itt még bírják a gátak, ám Hontnál már átázott a védmű, a megáradt folyó a fél falut veszélyezteti. Ipolyszögnél a 22-es számú főútra is kijött a víz, homokszákokkal próbálják a víz útját állni. A 22-es számú főút itt egy szakaszon 5-18 centiméteres vízben áll, a forgalmat egyelőre rendőri irányítás mellett engedik - tette hozzá Medvácz Lajos.

13:34
Orbán: jó egészséget!

Minden segítséget megad a kormány az árvízkárosultaknak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután Pintér Sándor belügyminiszterrel látogatást tett Edelényben pénteken. A kormányfő a védekezés aktuális helyzetéről tájékozódott és meglátogatta azokat, akiket a helyi iskolába költöztettek otthonaikból. Orbán Viktor úgy látja: minden szükséges eszköz, ember és pénz megvan a védekezéshez, de nehéz a helyzet, mert óriási vízmennyiség vonul keresztül a településen.

A miniszterelnök szerint a kitelepítéseket jó ütemben hajtották végre, és mindenki maximális teljesítményt nyújtott eddigi munkája során. Hozzátette: nem ez az első katasztrófa, ami próbára teszi a kormányt, de van gyakorlatuk a helyzet kezelésében. Hangsúlyozta: a későbbiekben nem lehet szó toldozgatásról-foldozgatásról, konkrét kárenyhítési tervet kell kidolgozni és ez alapján megkezdeni Edelény újjáépítését. A miniszterelnök az egyik iskolában tett látogatásakor jó egészséget kívánt a kitelepítetteknek.

13:08
Tovább romlott a helyzet a vasúti közlekedésben

A Budapest-Szob vasútvonalon Nagymaros és Szob között fa-csoport dőlt a vasúti pályára, mindkét vágány elzárva a forgalom elől. A MÁV-START Zrt. megrendelte a buszokat. Az erre közlekedő vonatok utasai 20-25 perc késésre számítsanak - írja a MÁV-START péntek délutáni közleménye.

A Budapest- Miskolc-Sátoraljaújhely illetve Nyíregyháza vonalon 20-25 perces késésekkel közlekednek a vonatok. A Budapest-Pécs és a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon 5-10 percet késnek a szerelvények.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utasok. A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Ipolyszög között szintén vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Somoskőújfalu és a szlovákiai Filakovo között szünetel a kishatár forgalom. A Szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet.

A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között, illetve Putnok-Kazincbarcika között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. A menetrend szerinti Volán járatokon elfogadják a havi, félhavi, a 30 napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat is.

A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést és az állomást is elöntötte az ár. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

13:02
Öt település a Hernád fogságában

Öt borsodi településre nem lehet bejutni péntek dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt; Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen személyautóval - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.

13:01
Intenzíven árad a Duna

Egy napja ismét intenzíven árad a Duna, a Mosoni-Duna emelkedése miatt az abdai árvízkaput be kellett zárni. A Bakony nyugati lejtőin egész éjjel esett, így jelentős vízmennyiség jutott a Marcalba - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken. A Mosoni-Duna több szakaszán elsőfokú készültséget vezettek be reggel hat órától, míg Vének és Dunaszentpál között este hattól, az egy nappal korábban elrendelt elsőfokú készültséget péntek délben másodfokúra emelték Komárom és Almásfüzitő között. Este hat órától ugyanez érvényes a Tát-Esztergom szakaszra. Az esztergomi tetőző vízállás elérheti a mértékadó árvízszintet - közölték.
   
Négyszáz méter hosszan ideiglenes védvonalat építenek ki Táton, mert ott a Duna és a Vág áradása miatt nagyobb vízhozamra számítanak. A levonuló árhullám miatt a Duna-menti belvízvédelmi szakaszon reggel óta elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A közlemény szerint legalább két napra lesz még szükség ahhoz, hogy Bőnynél visszahúzódjon a mederbe a Cuhai-Bakony-ér, amely tegnap reggel tíz és délután négy óra között tetőzött, s reggelre öt centit már apadt is.

12:56
Emelik a készültséget a Hármas-Körösön

Másodfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget szombaton a Hármas-Körösön - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint tovább áradt a Kettős- és a Sebes-Körös is, ezeken a folyókon csütörtökön lépett életbe elsőfokú készültség. A Berettyón, valamint a Hortobágy-Berettyón péntek reggel rendeltek el elsőfokú riasztást.
   
Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága egy nap alatt 280 hektárral, 13.170 hektárra növekedett, amelyből 6.160 hektár a vetés. Az igazgatósághoz tartozó tíz belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben, a legmagasabb szinten a Dögös-Kákafoki területen védekeznek. Az elmúlt 24 órában csaknem 3,7 millió köbméter vizet emelt át az igazgatóság húsz szivattyútelepe a befogadó folyókba és csatornákba. A meteorológiai előrejelzések szerint szombat reggelig átlagosan 4,1 milliméter esőre lehet számítani a térségben.

12:46
Másodfokú készültség várható Mohácsnál

Várhatóan szombattól elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell bevezetni Mohácsnál, a másodfokú készültség az előrejelzések alapján a jövő hét közepére várható a Duna magyarországi alsó szakaszán - közölte Heid Petra, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

Az előrejelzés szerint az elmúlt napokban hullott csapadék hatására kialakuló árhullám a Duna magyarországi alsó szakaszán, Mohács térségében, meghaladja majd a másodfokú készültségi szintet, a 850 centimétert. Az elsőfokú készültséget Mohács térségében várhatóan szombaton fogja elrendelni a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

12:44
Csaknem 80 út van lezárva

Teljes útzár van érvényben mintegy nyolcvan útszakaszon, négy község továbbra sem közelíthető meg autóval. A helyzet az észak-magyarországi, a dél- és nyugat-dunántúli területeken a legkritikusabb - közölte a Magyar Közút Zrt. pénteken az MTI-vel. A heves esőzések és árvizek miatt jelenleg csaknem nyolcvan útszakasz van lezárva, ebből tizenkettő főút, emellett számos más út nehezen járható, az átfolyó víz miatt néhol a burkolat is megsüllyedt - olvasható a közleményben.
   
A társaság a három hete tartó szeszélyes időjárás miatt alapfeladatait háttérbe szorítva minden lehetséges eszközzel az árvízi védekezésben segít, de a szakemberek folyamatosan dolgoznak a helyreállítási munkálatokon is,  az időjárás miatt azonban ezek napokkal elhúzódhatnak - tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a cég szóvivője. A terelőutakon a szokásosnál rosszabb állapotokkal találkozhatnak az autósok, mert a kátyúzási munkákat is át kellett ütemezni. Ezért a szóvivő arra kéri a közlekedőket, hogy fokozottan figyeljenek, tartsák be a sebességkorlátozásokat és ne hajtsanak be lezárt útszakaszokra.
   
A legtöbb útlezárás az északi és a dunántúli régióban van érvényben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Jelenleg autóval nem közelíthető meg Sajóvelezd, Tornaszentandrás, Tornabarakony és Tarrós.
   
A közútkezelő arra kéri a kocsival közlekedőket, hogy mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útállapotokról mielőtt útnak indulnak. Friss információkat a Magyar Közút Útinform szolgálatától kaphatnak a 06-1-336-2400-s telefonszámon, valamint a www.kozut.hu oldalon.

12:42
Ideiglenes védvonal Táton

Táton a Duna és Vág áradása miatt jelentősebb vízhozamra számít a vízügyi igazgatóság, ezért pénteken a Kenyérmezei-patak mellett 400 méteres ideiglenes védvonalat építenek - közölte a központi védelemvezető az MTI-vel. A gát építéséhez hozzávetőlegesen 22 ezer homokzsákra lesz szükség, továbbá fóliával látják el Únyi patak ideiglenes összekötő töltését. A Tát-Esztergom szakaszon pénteken este hat órától másodfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget - tette hozzá Janák Emil.

12:32
A honvédség se tud segíteni a birkatetemeknél

A honvédség különleges járművei sem tudták megközelíteni azt a Székesfehérvár és Sárszentmihály között húzódó, vízzel elöntött legelőt, ahol mintegy 360, több mint két hete elpusztult birka teteme vár kiemelésre - közölte a Fejér megyei főállatorvos az MTI-vel. A honvédség két különleges járművel próbálta megközelíteni a Gaja által elöntött, másfél méteres vízzel borított, zsombékos területet, de a lánctalpas kétéltűek is megsüllyedtek - mondta el Gombócz Zoltán.
   
A szakember szerint a birkatetemek kiemelésére mindaddig nem lesz lehetőség, amíg a víz le nem húzódik a területről. Ezért a legelő mellett táblákon figyelmeztetnek a fertőzés veszélyre. Szerencsére, az elöntött terület közelében nincs lakott hely, s  személyautóval nem is megközelíthető.

12:28
Szlovákiából engedték le a vizet?

Reggeltől hangosbemondókkal szólítják fel a lakosságot, hogy vegyenek részt az árvízi  védekezésben. Az önkormányzat előtt gyülekeznek az önkéntesek. Egy fél órája tanácsakozást tartottak, hogy hol van szüksége legjobban a segítségre. Eddig buszokkal vitték az embereket Ócsadálosra, a gátakra- tájékoztatta az atv.hu-t egy helyi lakos.

Tudósítónk információi szerint Szlovákiában egy nagy víztározóból 1 m magasan engedtek le vizet. "Ettől tartottak már a két héttel ezelőtti árnál is! Ezt már vélhetően nem bírják a gátak. Most egy busznyi önkéntest vittek Ócsanálosra, hogy segítsenek a kitelepítésnél. Ongán a
Bársonyos nevű kispatak is elérte a kritikus szintet itt eddig nem kellett védekezni, mivel a falu előtt szabályozható volt a patak vízmennyisége. Most a falu alsó szakaszán el kezdett kilépni a víz"- írta olvasónk.

A település megközelítése nem egyszerű. Miskolcon az autópálya végén már nem lehet lejönni. Onga megközelítése: Az autópályáról Kistokajnál lehet lejönni Sajópetri - Sajólád - Alsózsolca, Felsőzsolca - A 37 főútról egy kis mellékúton lehet csak Ongára bejutni, a felsőzsolcai körforgalomtól már nem.

12:24
Kitelepítik Ócsanálost

Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését a Hernád és a Vadász patak áradása miatt, pénteken tizenkét óra előtt; 273 embernek kell elhagynia otthonát - mondta Madzin Tibor polgármester az MTI-nek.

12:20
Ismét pusztít a Ronyva Sátoraljaújhelyen

A Ronyva patak pénteken délelőtt egy helyen áttörte az ideiglenes védművet és ismét elöntötte a város egy részét. Szamosvölgyi Péter polgármester tájékoztatása szerint a víz sok házat körbevett, de hogy pontosan mennyit, nem tudta megmondani. Háromhután két házra rácsúszott a hegyoldal egy része, de össze nem döntötte azokat, egy épület megrepedt, több kis hidat megrongált a településen átfolyó patak.

Homokzsákpakolás Sátoraljaújhelyen

12:13
Nyolc lakóház vízben áll Ipolytarnócon

Nyolc lakóház hatvan órája vízben áll a Nógrád megyei Ipolytarnócon, a homokzsákokkal már megfékezhetetlen Ipoly folyó először szerdán kora hajnalban öntött ki - mondta Szabó Tibor polgármester az MTI-nek pénteken. Egy házban már a falakon belül is bokáig ér a víz - mondta a polgármester, aki az MTI megkeresése idején a károsult házakat járta, és fényképezte a repedéseket, hogy a felvételeket elküldje a katasztrófavédelemnek. Arra a kérdésre, hogy lakhatók lesznek-e még ezek a házak, azt mondta, ezt majd szakembernek kell megítélnie.
   
Az Ipoly vízszintje elérte az eddigi legnagyobb magasságot, jelenleg 426 centiméteren stagnál - közölte a polgármester. Szabó Tibor elmondta: az Ipolyt homokzsákokkal már nem lehet megfékezni, a víz 600 méter hosszan ömlött ki a folyóból. Ehhez már rendes töltés kell - tette hozzá. Ipolytarnócon már kedden este kiköltöztettek 12 embert, akkor még három helyen lépett ki medréből a folyó. A 36 veszélyeztetett lakó közül a csütörtök éjszakát már 23-an töltötték a menedékhelyen, rokonoknál, vagy az önkormányzat komfort nélküli házaiban.
   
Tizenhárom lakó saját felelősségére otthonában maradt. Az emberek rendkívül elkeseredettek - mondta a polgármester.

Ipolytarnóc ügyében már a vízügyi és az önkormányzati minisztériumot is megkereste Nógrád megye önkormányzata, mert a falu 1998 óta rendszeresen homokzsákos védekezésre kényszerül az Ipoly tavaszi és késő őszi áradásai miatt. Javasolták már árvízvédelmi töltés megépítését, és azt is, hogy állami költségvetésből váltsák meg az árvíz által veszélyeztetett lakóházakat.
   
A problémát mindkét miniszter elismerte, de mivel áprilisban levélben közölték, hogy "nem rendelkeznek eszközökkel a probléma megoldására", a megyei önkormányzat felterjesztési jogával élve a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását kezdeményezte. Javaslatuk szerint az államhatárt érintő folyók tekintetében kizárólag az állam feladata lenne a védelmi feladatok ellátása - mondta a polgármester.

12:11
Borsod: újabb utak víz alatt

Egyre több út kerül víz alá Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közútkezelő társaság megyei ügyeletének péntek déli tájékoztatása szerint a Sajó áradása miatt már nem lehet közlekedni a 25-ös számú út Sajópüspöki-Bánréve közötti szakaszán. Lezárták a forgalom elöl a Göncről Zsujtára vezető út egy szakaszát, miként az Encs-Gibárt, és az Alsóvadász-Homrogd közötti utat is. Vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni Aggteleknél és Szendrő belterületén sem.
   
Az árvíz miatt még péntek reggel lezárták a forgalom elöl a 27-es számú főutat Szendrőlád és Edelény között, a megyében ezen kívül számos út járhatatlan. Abaújszántó belterületén a Szerencs patak áradása miatt teljes az útzár, a településen húsz családot kellett kiköltöztetni. Nem lehet közlekedni a Tomor-Lak, az Alsóvadász-Monaj, a Meszes-Rakaca közötti úton. A Hernád áradása miatt zárták le Gibárt belterületén az utat. Ugyancsak a Hernád vize mossa a Hidasnémeti-Gönc, a Kiskinizs-Hernádkércs, a Fügöd-Hernádszentandrás közötti utat.
   
Nem lehet személyautóval behajtani Rakacaszendre, Tornaszentandrásra, Tornabarakonyba. Forgalomkorlátozásra kell számítani a sátoraljaújhelyi és a tornyosnémeti közúti határátkelőn, a 3-as számú főúton Novajidrány és Garadna térségében, Miskolc határában az M30-as autópálya lehajtójánál. Nem járnak a tiszai kompok, és a Sajón is szünetel a kompközlekedés.

12:09
Napi 100 ezer hívás a segélyvonalra

Már több mint napi 100 ezer telefonhívás fut be a 1752-es Nemzeti Segélyvonalra a károsultak támogatására . A telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadomány juttatható el az ár- és belvízkárosultakhoz az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül - írja a Nemzeti Segélyvonal Kuratóriumának pénteki közleménye. A www.nsv.hu főoldalán lévő gyűjtőszámlálón pillanatról pillanatra látható a telefonszolgáltatóktól beérkező telefonos adományok száma. A segélyszervezetek kérik a lakosságot, hogy a 1752-es szám felhívásával továbbra is támogassák a bajbajutottakat.

12:04
Hozzákezdtek az alsó rakpartok lezárásához

Megkezdődött az alsó rakpartok lezárása Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája pénteken nem sokkal déli 12 előtt közölte: ezekben a percekben zárják le a Budai alsó rakpartot a Margit híd és a Halász utca közötti szakaszon. Várhatóan dél körül a pesti oldalon az alsó rakpartot is lezárják a Szent István park és a Markó utca között. A Duna vízszintjének emelkedése miatt várhatóan pénteken az esti órákig teljes hosszában le kell zárni az alsó rakpartokat a budai és a pesti oldalon is - áll a közleményben.

12:03
Orbán Viktor Edelényben

Megérkezett Edelénybe a miniszterelnök péntek délelőtt. Orbán Viktor olyan embereket látogatott meg a Borsod megyei városban, akiket az árvíz miatt kitelepítettek. A kormányfő ezután a megáradt Bódva folyóhoz megy, várhatóan ott nyilatkozik majd újságíróknak. Orbán Viktort Molnár Oszkár polgármester fogadta, a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitány is - hangzott el a Duna Televízió Híradójában pénteken, nem sokkal 12 óra előtt.

11:51
Ócsanálos: kitelepítésre készülnek

Ócsanálos lakói készülnek az esetleges kitelepítésre, egyikük, Lőrincz Erzsébet az MTI tudósítójának lakonikusan csak azt mondta: "pakolnak". Azt nem tudja, hogy mikor kell menni, de vélhetően menni kell, olyan víz jön, mint még soha" - mondta. Miskolcról a Hernád völgye felé már nem lehet közlekedni, a folyó áradata egyre több települést fenyeget.

11:43
"Egyetlen centimétert sem adunk fel"

Egyetlen centiméter védvonalat sem adunk fel az árvízi védekezésnél - jelentette ki Kóthay László, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyi szakállamtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón a fővárosban. Kifejtette: a védekezés megfeszített erőkkel folyik Edelénynél, csak ebben a veszélyeztetett térségben mintegy nyolcezren dolgoznak. Kitért arra, hogy péntek hajnalban mintegy 250 katonát indítottak útnak Edelény térségébe, reggel további négyszáz embert kért a miskolci vízügyi igazgatóság. Sürgős beavatkozásra van szükség az Edelény alatti zsilipnél - jelezte.
   
Elhangzott, hogy továbbra is négy térségben van veszélyhelyzet Magyarországon: a Hasznosi tározó, a Sajó-Bodva, a Hernád térségében, a Zagyván, a Jásztelki tározó és a Cuhai-Bakonyér térségében. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az árvízi védekezésre edig fordított pontos összegeket pénteken összesítik. A nagyságrendje az ötmilliárdot biztosan meghaladja majd - jegyezte meg, hozzátéve: egynapi védekezés is százmilliós nagyságrendű. Szólt arról, hogy a fővárosban a Duna áradása miatt megkezdődött az alsó rakpart lezárásának előkészítése.

11:41
Közmunkásokat vár a kormány

1500-2000 embert foglalkoztatna a kormány jövő héttől az árvízi védekezésben - jelentette be a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Hozzátette: ennek forrása biztosított, erre fejenként 130 ezer forintos keret van egy hónapra. Közben a kormány duplájára emelte a vis maior alapot is, ami így 1,6 milliárd forint. Jelenleg 2383 kilométeren van védelmi készültség, ennek tizedén rendkívüli a készültségi fokozat. Országszerte csaknem 900 főnek kellett elhagynia otthonát.

11:39
Másodfokú készültség léphet életbe Győrben

Az éjjel várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültséget kell bevezeti Győrnél, ahol vasárnapról hétfőre virradóra tetőzhet a Mosoni-Duna - közölte Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken az MTI-vel. Az előrejelzés szerint a Nagy-Duna nem a Szigetközben, hanem lejjebb okozhat majd komoly gondokat - mondta.
az igazgató. Mint hozzátette: a Cuhai-Bakony-éren az esőzések miatt újabb árhullám alakult ki, ezért azt kérték, hogy egy nappal hosszabbítsák meg a katonák péntek estig szóló kirendelését, noha a mostani hatvanas létszám helyett csak harminc embert kértek.

11:28
Változások a vonatközlekedésben

Elöntötte az ár Halmaj állomást a Miskolc-Hidasnémeti vasútvonalon, emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló buszok viszik az utasokat. Javult viszont a helyzet a Hatvan-Somoskőújfalu vonalon, Hatvan és Pásztó között már nem kell pótló buszra szállni, a vonatok itt már teljes vonalon közlekednek - tájékoztatott a MÁVINFORM.

Több vasútvonalon is korlátozásokat kellett bevezetni. Vonatpótló buszok viszik az utasokat a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között. A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között szintén vonatpótló buszok közlekednek. Nem járnak a vonatok a Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között, itt a közlekedést a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Putnok és Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszi az utasokat.

Az Ipoly folyó áradása miatt vonatpótló buszok viszik az utasokat az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat, valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között. Somoskőújfalu-Filakovo között a kishatár forgalom szünetel. A Szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet.

Késésekre kell számítani a Budapest-Pécs vonalon. Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között ugyanis több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a szerelvények átlagosan 5-10 perc késnek. Ennél valamivel több, 10-15 perces késésre kell készülni a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között, itt szintén csökkenteni kellett a sebességet. A Dombóvár-Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak. Szintén csökkentették a vonatok sebességét a Budapest- Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Nyékládháza és Miskolc között, a szerelvények 5-10 perc késéssel tudnak közlekedni - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a MÁVINFORM.

11:21
Homokzsákokkal védekeznek Mátrakeresztesen

Homokzsákokkal védik a lakóházakat a Nógrád megyei Mátrakeresztesen, mert partfalszakadás miatt eltömődött, és kiöntéssel fenyeget a Kövicses patak - mondta el a helyi védelmi bizottság elnöke az MTI-nek pénteken. Sisák Imre közölte: a Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztesen belecsúszott a Mátrába vezető 2408-as számú út rézsűje a Kövicses patakba, és a sár eltömítette a medret.
   
A Kékesi úton nyolc lakóházat védenek több mint kétezer homokzsákkal - tette hozzá. A településrész külterületén lévő úton mintegy húsz méter hosszan megrepedt az aszfalt.

Mátrakeresztesen egy partfal is megcsúszott a Mező Imre út fölött, ami négy házat veszélyeztet, a legközelebbi épület mindössze három méterre van a faltól. Sisák Imre azt is elmondta, hogy a hasznosi víztározó szintje a folyamatos esőzés miatt - másfél centivel - ismét 16 méter fölé emelkedett. A térségben kedd este hirdettek ki veszélyhelyzetet a hasznosi tározó vízszintjének emelkedése miatt. A tározó vize kedd éjszaka 16,24 méteren tetőzött.

11:02
Víz alatt a győri rakpart

Péntek reggelre víz alá került a győri rakpart, de akadt, akinek az előző esti figyelmeztetés későn érkezett. Fél tizenegy körül egy koros furgon áll ugyanis a Dunakapu tér alatt, a rakparti parkolóban; a Mosoni-Duna már a jármű kerekeit nyaldosta, A kivezető utat mindkét irányba legalább keréktetőig érő víz borította már.
   
A szemközti oldal csónakházaiból már a hajókat mentették; több telepakolt utánfutót lehetett látni a környéken. Az MTI információja szerint jelenleg is tanácskozik a megyei védelmi bizottság, amely a kialakult helyzetet értékeli.

10:59
Újra esik Edelényben

Edelényben ismét esik az eső, újabb 1-1,5cm csapadékra számítanak. Sikerült elzárni azt a helyet, ahol a víz aátbukott a gáton, de sok időre van szükség még, hogy a kitelepítettcsaládok visszatérhessenek az otthonukba - nyilatkozta a boon.hu-nak Molnár Oszkár, Edelény polgármestere.

 
Markolón mentik az edelényieket

Fel kell készülni, hogy a Bódvaedelényi története még nem ért véget és az éjszaka tapasztaltesemények újra bekövetkezhetnek. Folyamatosan tájékoztatják alakosságot, azokat is, akiket eddig még nem érintett az áradás.

Apolgármesteri hivatal előtt a katasztrófavédelem, a rendőrség, avízügyesek, a tűzoltóság és egyéb szervek megyei és országos vezetőjemellett Ódor Ferenc, a megyei védelmi bizottság vezetője is várja, hogy megérkezzen Orbán Viktor. Közben gőzerővel folytatódik a homokzsákolás, amiben mindenki részt vesz.

10:53
A Főnix Mentőrobogó szolgálat is Borsodba megy

A Budapesten működő Főnix Mentőrobogó szolgálat is segít a Borsod megyei árvízi védekezésben, míg a fővárosban az esős idő miatt felfüggeszti tevékenységét. Az erős esőzések miatt veszélyessé vált robogóval közlekedni, emiatt függesztik fel Budapesten a működést. A szolgálat e helyett péntek délben egy mobil orvosi rendelővel, nyolc mentődolgozóval és húsz-huszonöt önkéntessel Borsod megyébe indul.
   
Siklósi Gábor, a szolgálat vezetője az MTI-nek azt mondta: ötszáz kilogramm kenyeret és egyéb adományokat is a térségbe visznek, és szükség esetén homokzsákokat is tölteni fognak. A szolgálat Haller utcai irodájában nagyon sok önkéntes jelentkezett, őket különbusszal viszik Borsodba.

Most is ezrek segítenek a védekezésben (fotó: boon.hu)

10:48
Összeült a Fővárosi Védelmi Bizottság

Megkezdték a felkészülést az árvízi helyzetre a fővárosban, péntek kora reggel összeült a Fővárosi Védelmi Bizottság. A Duna vízszintje Budapestnél már meghaladta a 600 centimétert, így az alsó rakpartok bizonyos szakaszait várhatóan még pénteken lezárják. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de ha szükség lesz rá, akkor a délutáni órákban ott is megkezdik a védekezés. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint az árvízi védekezéshez szükséges összeg rendelkezésre áll.

A kora reggeli órákban a Duna vízszintje már meghaladta a 600 centimétert Budapestnél. A folyó várhatóan a jövő hét elején, 8 méter körül, vagy afelett tetőzik. A vízszint akár megközelítheti a 2002-ben mért 843 centiméteres magasságot, de várhatóan nem haladja meg a 2006-ban mért legmagasabb, 860 centiméteres szintet.

10:36
Lezárt határok

Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken. A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t. A személyforgalom akadozik - tette hozzá.

Újabb utakat kellett lezárni (fotó:boon.hu)

10:34
Elsőfokú készültség a Felső-Tiszán

Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel. Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.
   
Tájékoztatása szerint a Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség. A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, mely jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén a talaj felső rétege átázott, járhatatlan, művelésre alkalmatlan.
    
Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba - tette hozzá a védelemvezető. A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

10:14
Miskolc zárva

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr. A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
    
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.

10:03
A honvédség is besegít

A honvédség öt alakulatának 835 embere és 96 technikai eszköze, köztük két MI-17-es helikopter vesz részt az árvízi védekezésben. A Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteki összesítése szerint 57 katona segédkezik Ócsalános-Várdomberdő, valamint Gesztely térségében, 55 Belegrád, 52 Felsődoboza, 71 Ócsalános, 117 Bőny térségében végez védelmi és romeltakarító feladatokat.

Helikopterrel pakolják a homokzsákokat (fotó: boon.hu)
    
Borsodban ezen felül összekötő, valamint logisztikai támogató csoport is működik, Gesztelyen pedig nehéz kétéltűek is készenlétben vannak. Székesfehérvárnál bevetnek két lánctalpas harcjárművet az elhullott állatok elszállítására. Edelénybe csütörtökön Tatáról, Szolnokról és Debrecenből 215 embert és tíz eszközt indítottak el, ők péntek reggel kezdték meg a munkát. Szintén Edelénybe érkezett péntek reggel a Légi Szállító Csoport két MI-17-es helikoptere is. Miskolcra a honvédség 13 embert és nyolc szállítóeszközt irányított.

09:58
Kelet felől nem lehet bejutni Miskolra

A keleti városrész irányából már egyáltalán nem lehet bejutni Miskolcra. Mindenkit felterelnek az M30-as autópályára, ami Muhiig átmenetileg ingyenesen használható. A rendőrség azt javasolja, akinek nem muszáj, ne induljon útnak.

09:54
Megközelíthetetlen Szendrő is

Vízátfolyás miatt mindkét irányból megközelíthetetlenné vált a Borsod megyei Szendrő péntekre virradóra, ugyanis Edelény felől is lezárták az utat, és Szalonnán is kiöntött a Bódva.

Szendrőnél a folyó vízszintje jelenleg 311 centiméter körül van, és a tapasztalatok szerint még mindig árad. A település északi részénél (Szalonna felé) gyakorlatilag utcák állnak vízben, pénteken pedig a Szuhogy felé vezető útnál lévő házakat áramtalanítják, mert már ott is magas a víz szintje. Szaniszló János, a település független polgármestere az MTI-nek azt mondta: már nem tudnak hol védekezni, a töltésmagasításokon is átbukik a víz.

A polgármester arról is beszámolt, hogy információi szerint a csütörtöki és a péntekre virradóra leesett csapadékmennyiség miatt a környéken a kis patakok vize is jócskán megáradt, ezek a vízfolyások tovább táplálják a Bódvát, valamint már a rakacai víztározóban is nagy a víztömeg, tehát ott is automatikusan engedi a rendszer a vizet.

09:45
Lezárják a fővárosi védvonal kapuit

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.  Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.

Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost. A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

09:20
Tovább áradnak a folyók

Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon, mind a Bódva, mind a Hernád, mind pedig a Sajó soha nem látott vizet hoz magával, a tetőzéseket péntekre, szombatra, illetve vasárnapra várják a szakemberek, akik elhúzódó védekezésre rendezkedtek be. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a Sajó mind Szlovákiában, mind pedig Magyarországon árad, a folyó vízszintje várhatóan meghaladja az eddig mért legmagasabbat.
    
A Bódva vízgyűjtőjén az elmúlt 12 órában átlagosan 25-40 milliméternyi eső esett, több helyen jelenleg is esik. A folyó vízszintje minden eddigi rekordot megdönt, Hídvégardónál várhatóan 335, míg Szendrőnél 315 centiméterrel, illetve afölött várják a tetőzést.
    
A Hernádon is kritikus a helyzet. A magyar-szlovák határ térségében, Hidasnémetinél már 44 centiméterrel magasabb a víz szintje, mint az eddig mért legmagasabb szint. A mérce 478 centiméteres vízállást mutatott péntek reggel.
    
Árad a Bodrog és a Tisza is. A Bodrogon a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet jelentősen meghaladó vízállást prognosztizálnak a szakemberek.

09:09
Edelény: sikeres akció

Úgy tűnik a "helikopteres mutatvány" sikerrel járt, mert a patakhoz legközelebbi utcában, amit hajnali fél 2 kor öntött el az ár, mintha néhány centivel alacsonyabb lenne a víz.

Pillanatnyilag nem köröznek a helikopterek, de egyelőre nem tudni, hogy befejezték-e már a munkát vagy csak feltöltésre indultak vissza.

A helyszínen van egyébként Bencze József országos, Vereczkei Csaba megyei és Antal István városi rendőrkapitány is.

08:20
Útlezárások Borsodban

Az árvíz miatt pénteken reggel lezárták a forgalom elöl a 27-es számú főutat Szendrőlád és Edelény között, a megyében ezen kívül számos út járhatatlan - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t. Abaújszántó belterületén a Szerencs patak áradása miatt teljes az útzár, a településen húsz családot kellett kiköltöztetni.    
    
Nem lehet közlekedni a Tomor-Lak, az Alsóvadász-Monaj, a Meszes-Rakaca közötti úton. A Hernád áradása miatt zárták le Gibárt belterületén az utat. Ugyancsak a Hernád vize mossa a Hidasnémeti-Gönc, a Kiskinizs-Hernádkércs, a Fügöd-Hernádszentandrás közötti utat.

Nem lehet személyautóval behajtani Rakacaszendre, Tornaszentandrásra, Tornabarakonyba. Forgalomkorlátozásra kell számítani a sátroaljaújhelyi és a tornyosnémeti közúti határátkelőn, a 3-as számú főúton Novajidrány és Garadna térségében, Miskolc határában az M30-as autópálya lehajtójánál. Nem járnak a tiszai kompok, és a Sajón is szünetel a kompközlekedés.

08:00
Borsod: másfél ezer kitelepítés

Ez idáig mintegy másfél ezer embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és a belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol több településre nem lehet bemenni személyautóval, és tucatnyinál is több út járhatatlan. Az elmúlt huszonnégy órában 12 ezren védekeztek a gátakon, a településeken. A legsúlyosabb a helyzet a Bódva által fenyegetett Edelényben, Szendrőládon, Szendrőn, de hasonló a helyzet a Hernád-mentén is - mondta az MTI-nek Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese.

Az MTI információi szerint a honvédség újabb erői segítenek majd a védekezésben. A katonák mellett tűzoltók, polgári védelmisek, rendőrök, a Bódva, a Sajó és a Hernád áradata által fenyegetett települések lakói dolgoznak a gátakon, erősítik, magasítják őket. Edelényben a honvédség szállító helikoptereit is bevették a védekezésbe péntek reggel.

A megyében sok út járhatatlan. Várhatóan pénteken kora délelőtt a Sajó áradása miatt lezárják Miskolc határában az M30-as autópálya csomópontját, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a megyét kettévágja a víz.

07:22
Nincs apadás Bőnynél

Az esti, éjszakai esőzés miatt nem indult meg az apadás Bőnynél a Cuhai-Bakony-éren - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-vel péntek reggel.

Bogdány Balázs hadnagy tájékoztatása szerint az este már lassú és enyhe apadás kezdődött, de az újabb csapadék miatt csak egyetlen centimétert csökkenhetett a vízszint, mire újabb utánpótlást kapott. A honvédség egységeivel és helyi önkéntesekkel támogatott katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek most bordás megerősítéssel teszik ellenállóbbá a falun szélén álló homokzsákfalat.

06:43
Megérkeztek a helikopterek

Két katonai helikopter érkezett pénteken kora reggel a borsodi Edelénybe az árvízi védekezéshez.

Ezekkel fogják bezárni azokat a töltésmagasításokat, amelyeket a Bódva elsodort. A folyó egyre nagyobb területet vesz birtokba - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A víz elöntötte a Bódva utcát, az Újtemplom utat és a Kővágó út egy részét. Az MTI információi szerint 180 családot kellett kiköltöztetni, mintegy 550 embert.

06:30
Késések a vasútvonalakon

Változatlan a helyzet az ország vasútvonalain, az áradások és vízátfolyások miatt van, ahol szünetel a forgalom és autóbuszok közlekednek, máshol pedig csökkenteni kell a szerelvények sebességét, ami miatt késnek a vonatok - közölte a MÁV pénteken kora reggel az MTI-vel. A Budapest-Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét.

Emiatt átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek. A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között a sebességcsökkentés miatt átlagosan 10-15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár-Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak. A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Nyékládháza és Miskolc között kell csökkenteni a vonatok sebességét, ami miatt csak 5-10 perc késéssel tudnak közlekedni.

atv.hu / MTI / FH

További belföldi híreink