Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-05-21 15:04:59

Provokáció? Sátánista fesztivál a keresztény ünnepen

Sátánista zenekarok árasztják el a hétvégén Csillebércet. A Metalfest nevű háromnapos rendezvény a keresztény egyház születésének ünnepe, Pünkösd hétvégéjére esett. A rendezők szerint véletlenül.

Péntektől hétfő hajnalig tombol a rock az egykori úttörőtábor területén, a Csillebérci Ifjúsági- és Szabadidőközpontban. A Metalfest nevű rendezvény több tucat résztvevője között legalább 20 nyíltan sátánista nézeteket vall és hirdet.  

A fellépő sztárok között található a Deicide (Istengyilkos) nevű sátánista death metál zenekar, mely közel fél millió albumot értékesített az elmúlt 20 évben világszerte. A banda énekese egy alkalommal beismerte, hogy mókusokat és más rágcsálókat szokott elevenen elégetni áldozatképpen. Nagylemez borítóik képi megjelenítése során több alkalommal gyalázták Jézust (Once Upon the Cross, Scars of the Crucifix), használtak fel sátánista szimbólumokat (Legion, Insineratehymn). Dalaikban többek között az Egyház elpusztítását sürgették (Kill the Christian, The Pentecostal), kigúnyolták a Biblia-olvasókat (Bible Basher) számtalan istenkáromló megjegyzés kíséretében.

Deicide

Bathory emlékkoncertet ad a Twillight of the Gods. A Bathory zenekar a skandináv black- és viking metál egyik előhírnökeként szerzett hírnevet magának a nyolcvanas évek közepén. Lemezborítóin megjelent a kortárs Venom-tól is közismert, a Sátánt szimbolizáló, pentagramba ágyazott, humanizált kecskealak. A Sacrifice (Áldozat) című daluk szerint „Krisztus anyjának megerőszakolása” hozza majd el „az istentelenség megtestesülését, amely kiterjeszti az örökkévaló sötétséget a földön”.

Twillight of the Gods

A „Thrash Titánjainak” egyikeként számon tartott Death Angel-t (Halál Angyala) egykor tizenéves, filipino-amerikai srácok alapították. A többek között a „Sátán kacajával vádló gonosz pap” tevékenységét megzenésítő debütáló albumukból fél év alatt 40.000 darabot adtak el az USA-ban.

A lengyel death metalt két csapat is képviseli a Metalfesten: a H. P. Lovecraft horror történeteit albumain több mint félmillió példányban értékesítő Vader és az 1996-ban 13-14 éves srácokból verbuvált Decapitated. A Biblia gonosz istenségéről elnevezett basszusgitárosuk, Astaroth idén hunyt el 33 évesen agytumor következtében, míg a Vitek Kieltyka-t és Adrian Kowanek-et szállító turnébusz 2007-ben szenvedett balesetet. A 23 éves Vitek a helyszínen szörnyet halt, míg barátját azóta is kómában tartva ápolják.

Szintén fellép a gothic metalt játszó Death Stars formáció, mely az egykori svéd black metal Dissection tagjaiból verbuválódott, melynek alapítóját Jon Nödtveidtet 1997-ben hét évre bebörtönözték egy 38 éves homoszexuális algír férfi, Josef Ben Meddour meggyilkolásáért. Nödtveid 2004-ben szabadult, majd az Embergyűlölő Luciferánus Rend (MLO) beavatott tagjaként, az alapító Nemidial Fráter Liber Azerate című könyve alapján kezdett tevékenykedni. Történetének végkifejletére 2006 augusztusában került sor, amikor is Jon Nödtveidtet gyertyákkal körbevéve, a Liber Azerate egy példányával kezében, fejbe lőve holtan találták apartmanjában. A rendőrség megerősítette: embergyűlölő filozófiája öngyilkosságba hajszolta a 32 éves fiatalembert.

Death Stars

Szintén Csillebércen zenél a hétvégén a náci-sátánista dalokat játszó, a Biblia másik gonosz istenségéről elkeresztelt black metal Marduk. A banda alapításának deklarált célja minden idők legbrutálisabb istenkáromló zenekarának létrehozása volt.

Marduk

"Súlyos elmebetegek dolga"

Az atv.hu kíváncsi lett volna, hogy a sátánista fesztivált szándékosan időzítetták-e pünkösd ünnepére. Mint köztudott, a pünkösd a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe, ekkor ünneplik a Szent Szellem első eljövetelét és az Egyház születését. Ebben az évben pünkösd hétfő május 24-re esik.

Mint kiderült, a rendezvény szervezője magyar oldalról a Súly Kft. Cselőtei László cégvezető lapunknak elmondta: egy osztrák céggel közös projektről van szó. „Meg sem fordult a fejünkben az egybeesés” – válaszolta a pünkösdi időzítéssel kapcsolatos kérdésünkre, és állítja, csupán a hosszú hétvége és az általános nyári fesztiválidőszak megelőzése szerepelt a terveik között, ezért esett a választás a mostani hétvégére.

Arra a kérdésre, hogy miért lehetnek istenkáromló zenekarok a fellépők között, Cselőtei elmondta: ő maga 25 éve foglalkozik koncertszervezéssel, földrajzszakos tanár és édesapa. „Ez csupán szórakoztatóipari üzletág, showbiznisz, egy image. A fekete öltözék és a többi kellék csak megmozgatja az emberek fantáziáját, más hatással nincs a megjelentekre” – vélekedett a szervező, majd azt is felhozta a maga védelmében, hogy évek óta támogat egy magát keresztény metál együttesnek mondó bandát is.

A zenekarok életében elő-előforduló állatáldozatok témáját pedig azzal intézte el, hogy ő maga ilyet soha nem látott, „ez súlyos elmebetegek dolga”. Ha ilyen megtörténne itt a koncerteken – biztosított –, azonnal kitiltanák a szóban forgó fellépőt a rendezvényről.

A szervezők állításával némileg ellentmond az a cikk, ami a fesztivállal kapcsolatban a zene.hu-n megjelent. Eszerint "ha Pünkösd, akkor metalfesztivál Csillebércen! Idén Pünkösd hétvégéje nem csak a keresztények számára lesz ünnep, hiszen május 21. és 23. között nagyszabású metal fesztivált szerveznek a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központban, ahol három napon keresztül hazai és nemzetközi metalzenekarok ingerlik a fémzene fanatikusainak érzékszerveit"- írják.

Az úttörő ahol tud, segít

Mint megtudtuk, a Csillebérci Ifjúsági- és Szabadidőközpontnak sok tulajdonosa van. Ötven oldalon keresztül szerepelnek az adatok a tulajdoni lapon – mondta el kérdésünkre a XII. kerület Önkormányzata Vagyongazdálkodási Osztályának munkatársa, aki hozzá tette: kis részben ugyan, de az önkormányzat is a tulajdonosok között van.

A Csillebérci Ifjúsági- és Szabadidőközpontnál némiképp más választ kaptunk: a Magyar Úttörők Szövetségét jelölték meg tulajdonosnak. A szövetségnél – egyelőre – szintén csukott ajtókat találtunk: az érintettek értekezleten vannak, így nem tudtuk nekik feltenni kérdéseinket, például azt, hogy a bérbeadáskor figyelembe veszik-e a rendezvény jellegét; tudták-e, hogy magukat sátánistának valló zenekarok fognak fellépni; illetve, nem furcsállták-e, hogy mindez a kereszténység egyik legnagyobb ünnepével szinte egy időben kerül megrendezésre.

atv.hu / Piros Péter, Göndör Ottó

Ajánlom

További belföldi híreink