Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-05-20 13:57:59

Derékig érő víz a nappaliban, romatelep az ártérben - borsodi (k)árhelyzet percről percre

A gumicsizma szorít, a Szinva elvitte a hármas utat, a benzinkutat plasztikvödörrel mentik.

Derékig érő víz a nappaliban, romatelep az ártérben - borsodi (k)árhelyzet percről percre

16.00

Miután Miskolcon nem bizonyult hasznosnak, Edelénybe küldték át az ATV csapatát, ahol az éjszaka áthasadt gátat próbálják megfoltozni. A televízió munkatársai leginkább a zsáktovábbításban segítenek (egy zsákba körülbelül 3 lapátnyi föld és homok kerül, azaz mintegy 25 kg-ot kell továbblendíteni).

Tekintse meg galériánkat!

14:25

A víz elvitte az iparűzési adót

Eddig Boldva kára mintegy 10 millió forint. Ez gyakorlatilag elviszi az 520 millió forintos költségvetésű település teljes iparűzési bevételét. Bajnai Gordon azt ígérte, hogy a költségvetés vis maior alapjából 100 százalékig kárpótolják Boldvát. Ha nem így lenne, akkor megrogyna a falu büdzséje.

14:20

Boldva az edelényi gáttól függ

Edelény esetleges katasztrófája azonban Boldvát is hazavágja. Ha a város gátja tovább szakad, akkor gyakorlatilag Boldvát, pontosabban egy részét gyakorlatilag elmossa a víz.

14.15

Edelény sorsa egy centin múlik

Edelényt a félelem szorítja görcsbe, a város fölötti víztározó szintje tíz centimétert emelkedett az éjjel, és már csak egy centinyi helye van. Ráadásul éjszaka a gát is átszakadt. Nem tudom mi lesz, magyarázza a polgármester, Molnár Oszkár, egyelőre ezer ember próbálja befoltozni, vagy legalább szűkebbre szorítani a rést a védfalon. Edelény első embere már így is 450 millió forintra taksálja a település kárát, igaz abban bízik, hogyha nem esik tovább, akkor két-három nap alatt visszahúzódik a víz. Ha azonban leesik a meteorológusok által jósolt 15 milliméternyi csapadék, akkor aztán tényleg nem tudja mi lesz. Ha ugyanis a víztározó is átszakad, akkor teljesen összeroncsolódik a gát.

14:10

Szárazkolbász, jaj

Azért a kesergést olykor pillanatokra derültség váltja: például amikor egy legény vízibicikliként használja bringáját, és vadul freccsent jobbra balra, vagy amikor egy srác azt harsogja, hogy két napja be vagyok zárva a telepre, és csak szárazkolbászt eszem, jaj.

14.05

Hasig vízhatlan

Tisztes felújításra persze meg nem futja, egyre lepusztultabbak a házak, egyre nehezebb helyre hozni őket, panaszkodik a csapat irányítója hasközépig érő vízhatlan horgásznadrágban. Persze jogos a kérdés, hogy miért az árterületre építkeztek, de azt mondják, hogy nem volt ez mindig így, a ’70-es évek óta nem látott vizet a falu, aztán úgy nyolc éve menetrendszerűen jön az ár.

14:00

A szilikáttégla mint a szivacs

Meg aztán mondja az egyik szakállas fiatalember, nem hagyjuk itt az értékeinket. Az értékeket a megviselt házak jelentik. Zömük tégla, de azok sem bírják jól magukat, egy két éves ház úgy néz ki, mint amelyik rogyni készül, nehezen viseli a rendszeresen beköszönő árvizet. És még azok járnak jobban, akik téglában laknak, a régebbi cs-lakásokat ugyanis szilikáttéglából húzták fel, úgy szívja a vizet mint a spongya, reped a fel, reccsen a födém.

13:55

Vízben állnak csarnok és sátor helyett

Az atv.hu kérdésére, miszerint nem ad átmenetei szállást az önkormányzat, mondják, hogy aki akar, mehet a tornaterembe, vagy sátrat verhet a focipályán. Mi nem megyünk, magyarázzák többen, éjjel-nappal figyelni kell a vizet. Amiről nem tudják, hogy mikor vonul el. Úgy számolnak úgy két hét múlva. (A polgármester optimistább, két-három nappal kalkulál, már ha nem esik. De esik.)

13:50

Cipőben, zokniban

Víz alatt végig a cigánysor Boldván, a rögtönzött gát végében a homokzsák-dombnál vagy tucatnyi férfi álldogál. Felükön gumicsizma, a többiek sportcipőben, amihez gondosan zoknit is húztak. A cipő inkább csak jelkép, lábszár-középig a víz, ami bizony, panaszkodnak nagyon hideg.

13:45

Polgármesteri hivatalból üzemi konyha

A polgármesteri hivatal ilyenkor egyfajta üzemi konyhává alakul. Ipari mennyiségben főzik a kávét, gyártják a szendvicseket, aki kidől a sorból, az alszik egy kicsit, majd folytatja a tovább. A falut egyébként a kivezényelt erőkön kívül 400 lakos védte – ebből 180 közmunkás, akiknek kutya kötelessége menni, ha a polgármester mozgósítja őket.

13:32

Nyolcból nyolc

Ami a technikai részleteket illeti, ha a vészjósló jeleket érzékel, a polgármesteri hivatalnak kell ugrasztania a katasztrófavédelmi szakembereket.  A polgármester gyakorlott vészjelzőnek bizonyult, hiszen az utóbbi nyolc évben nyolcszor köszönt be a faluba az ár. 

13:21

Tehenek a víz fogságában

Jelenleg mintegy 100 ember felügyel a gátakra, de tegnap éjjel, amikor úgy tűnt hogy elviszi a falu egyik végét a víz, ezer rendőrjelölt, katona és katasztrófavédelmi sürgölődött a gátakon. Ám így is olyan hirtelen tört be az ár, hogy az egyik gazdaságban 56 tehén rekedt bent pár bikával együtt és csak ma tudták kivezetni a jó másfél méteres vízben vergődő jószágokat.

13:10

Sajtónyomás miatt meghátrált a kincstár

A jelenlegi árhelyzet komoly szépséghibája, hogy egy a falu mögötti völgybe kialakítandó záportározó simán orvosolhatná a helyzetet, ám a polgármester hiába pályázik négy éve, az állam a füle botját sem mozgatja. Tavaly azonban pont került a huza-vona végére. Decemberre megszületett a megállapodás, csakhogy, állítja Csabai Gyula, a kincstár és a vagyonkezelő (ugyanis a záportározót állami földön létesítenék) egyszerűen képtelen volt szignálni a projektet. Egészen addig - somolyog a polgármester -, amíg két napja Bajnai Gordon tiszteletét nem tette a víztől fenyegetett faluban, és miután az össze híradó a település vizikálváriájával volt tele, a kincstár pikk-pakk ellenjegyezte a szükséges papírokat.

12:55

Vad folyók „városa”

Boldvának bőven kijutott a vízből. Nem mesze folyik a Sajó, a határban kanyarog a Bódva, a települést pedig az Ördög-patak szeli ketté. Amikor a Sajó megtelik, akkor a Bódvának nincs hová elfolynia, magyarázta a polgármester és egyszerűen visszafelé folyik, illetve feltölti az Ördög-patakot. A gát meg nem mindig bírja. Boldvát egyébként idén harmadszor kapta oldalba az ár.  

12:30

Árgyűrűben a cigánysor

Az árvíz a cigánysort fogta súlyos gyűrűbe. Hogy miként kerültek árterületre a romák házai, arra a polgármester, Csaba Gyula csak annyit mond, így alakult. Aztán megtudjuk, hogy a cigánytelep - eredetileg vagy 30 vályogputri - fent volt a hegyoldalban, de szanálták. És akkor döntött úgy a '80-as években a település vezetősége, hogy az ártérben kapjanak új házakat. A többi roma pedig automatikusan ide építkezett.  

12:10

Derékig érő víz a nappalikban

Mintegy 25 ezer homokzsák veszik körbe a boldvai határt, ami helyenként 180 centiméter víz borít. A falu nagy részét sikerrel védték meg az ártól, ám 132 házat és a benne lakó 700 embert körbefogott a víz, és gátak ide vagy oda, helyenként derékig ér a piszkos barna lé a nappalikban.

11:40

Eső és rettegés

Szemerkélni kezdett az eső Borsodban. Egy kis csepegés alapvetően nem okozna gondot, de az előrejelzések szerint dálután és koraeste 15 mm csapadék zúdulhat le az égből. Ez nem csak másfél centi vizet jelent, ugyanis ha a vízgyűjtők feldúzzadnak akkor ismét víz alá kerülhetnek az utak, illetve a Hernád völgyében és Edelény környékén a gátak pereméig kúszhat fel a víz.

11:10

Gumicsizma-vadászat

Sárga gumicsizmát hirdet olcsóért Miskolc határában az óriástábla. Stílusos, most van igazán szezonja a fröccsöntött lábbelinek, a medréből kilépő Szinva a fél várost elmosta. Úgyhogy az atv.hu tudósítói is rárepülnek az ajánlatra. Á  ki se menjetek a hipermarketbe, tanácsolja el őket egy ismerősük, víz alatt áll az egész. Azért próba szerencse, és végül sikerül két pár gumicsizmát vételezni, a piszkosbarna víz ugyanis tegnap éjszaka visszahúzódott, így beindult a kereskedelem.


10:50

Nem víz, áram

Később kiderül, hogy a sportruházat-forgalmazásnak nem a víz tett be, hanem egy durva áramszünet miatt zárt be a bolt. Hogy az ár és a villany elmenetele összefügg-e, arra nincs válasz.

10:33

Gumicsizma, spanyolcsizma

Súlyos lábbeli helyzettel szembesül az atv.hu stábja a gumicsizma-soron. A legkisebb 35-ös darab bőszen lötyög az újságírólány lábán, a legnagyobb 46-os méret viszont spanyolcsizmaként szorítja a tudósító lábfejét.

09:45

Plasztik vödörrel kármentenek

Tengelyig jártak az autók a vízben a hármas úton Miskolcon, most az útról a sarat és a hordalékfát takarítják, és reménykednek, hogy nem lesz eső, ugyanis a víz még mindig a leállósávban dekkol. Az út melletti  benzinkút csöppet ideges, a benzintartály tárnáiból piros plasztik vödörből meri a vizet. Azt magyarázza, hogy nem tesz jót az üzemanyagnak a víz, illetve azt nézi, mennyire mosta ki a tartály betonszarkofágja körül a földet az ár, illetve hogy állnak a csövek. Mert nem jó, ha elmozdulnak, jön a szivárgás és a veszteség. 

Ajánlom

További belföldi híreink