Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-04-19 09:38:59

"Orbán nem akart vitát, de ebből nagy baj származhat"

Interjú Heller Ágnes filozófussal.

"Orbán nem akart vitát, de ebből nagy baj származhat"

Okozott-e bármilyen meglepetést az első forduló választási eredménye?

Kellemetlen meglepetés volt a rendszerváltó pártok kiesése. Más meglepetés nem ért. Én 15 százalékra tippeltem a Jobbikot, ennél valamivel többet kaptak. Az MDF és SZDSZ kiesése a parlamentből nagyon szomorú pillanata volt az életemnek, hiszen nekik köszönhetjük a rendszerváltást, ami nekem a szabadságot hozta, éppen ezért a szabadság egy részének elvesztését jelenti nekem a kiesésük. Ezért kicsit gyászolom őket.

Egyet ért-e MDF-es politikusok azon kijelentésével, hogy a kampány során rájuk zúdított össztűz miatt értek el ilyen rossz eredményt, vagy az LMP vitte el a szavazataikat?

Mind a kettő, ha nincs az LMP,  akkor megkapják a szükséges szavazatszámot. De volt egy erős hiba a kampányban is, és ezért nem Somogyit (az MDF kampányfőnöke-a szerk.) hibáztatom. Ez pedig az volt, hogy késlekedtek a kopogtató cédulák összegyűjtésével. Lényegében nem lehetett volna támadni őket, és azt mondani, hogy nincs sanszuk a bekerülésre, ha azonnal begyűjtik a kopogtató cédulákat és kész íveket tesznek le az asztalra. Akkor nem lehetett volna ezt a politikát folytatni ellenük, és sokan nem az LMP-re, hanem rájuk szavaztak volna. Beszéltem számtalan emberrel, akik azt mondták az MDF-re akarnak szavazni, de úgy érzik, elvesztegetik a szavazatukat, így inkább az LMP-re voksoltak. Az egész nagyon kevesen múlott, és az is igaz, hogy sajnos el is ügyetlenkedték a dolgot.

Milyen parlqmentre számít, ha meglesz a Fidesz kétharmada?

Ez engem nem különösebben foglalkoztat, én filozófus vagyok, nem politológus. Majd meglátjuk, hogyan kormányoznak. Ha baj van a kormányzással, akkor megszólal az ember mint filozófus, és rámutat erre-arra, demokrácia-ellenességre, bármire. Megvárja az ember, hogy mit fognak csinálni, én nem jósolok előre semmit.

Közélet?

A közélet elég rosszul rosszul fest.  Az emberek ugyanis nem sajátították el a demokratikus magatartás elementáris szabályait, még az udvariassági szabályokat sem. Nem tudják, mi az a határ, amíg a demokráciában el lehet menni, és mikor lépik túl azt. Nincs érzékük a határhoz és határátlépéshez. Ehhez az elmúlt húsz évnek a rossz gyakorlata is hozzájárult, valamint a demokratikus értékek megtartásában és követésében való tapasztalatlanságuk.

 

Engem a Jobbik kapcsán nem az érdekel, hogy hány százalékot kaptak. Engem az érdekel, hogy ha hallok egy cigányellenes, antiszemita kijelentést, mindenki behúzza a farkát, senki sem mondja, hogy kérem hagyja abba. Pedig ha mondanák, azonnal abba is hagynák, ugyanis a szélsőjobbos emberek általában gyáva emberek. Akkor érzik magukat jól, ha egymás között vannak. Ha érzik,  hogy olyanok között vannak, akik nem kedvelik azt, amit mondanak, akkor behúzzák fülüket-farkukat. Többnyire. Nem mindenki, de többnyire. A civil társadalom gyávaságán múlik az, hogy nyíltan tudják hangoztatni mindenütt a nézeteiket.

Ha nyíltan szembemennénk velük, kicsit visszafogottabb lenne maga a párt, és nem nyerte volna meg ilyen nagy számban a választásokat. Kénytelenek lennének visszafogottabbá válni, mert szembetalálnák magukat a közösség és a társadalom elutasításával. Én Amerikából jöttem, ott rasszista kijelentést nem lehet tenni. Az emberek ugyanis nem az államtól félnek, mivel az államnak erre vonatkozóan nagyon kevés törvénye van, a szólásszabadság abszolút. A szomszédaik és a barátaik nem állnak velük szóba többet, és a saját munkahelyükről is kitehetik őket egy-egy rasszista kijelentésért. Ha a társadalom itthon is ilyen egységes lenne, akkor törvényre sem lenne szükség, és a szélsőjobbos emberek magánvéleményben fejtenék ki nézeteiket, nem pedig a nagy nyilvánosság előtt.

Az emberek többsége inkább tart tőlük és csendben marad...

Ez a nagy baj. Nem kell félni, a legrosszabb politika a félelem politikája. Azokkal szemben agresszívek az agresszorok, akik félnek. Mihelyt az ember nyíltan kiáll a dolgáért, kevésbé lesznek agresszívek, főleg ha nincsenek többségben. És én remélem, hogy a társadalomban kisebbségben vannak.

Én anno visszaszóltam a bőrfejűeknek, amikor két évvel ezelőtt tojással meg akarták akadályozni Demszky Gábor beszédét. Ha az akár teljesen különböző politikai állásponttal rendelkező emberek között van vita, akkor a választók okosabban döntenek és értelmesebben beszélnek. A nagy baj abból származik, ha nincsenek nyilvános viták. Most sem volt nyilvános vita a választások előtt, és ez nagy baj. Ha nincs vita, akkor csak a szenvedélyeik, előítéleteik, érzelmeik alapján választanak, és nincs módjuk racionális érvek mentén dönteni.

Lett volna vita, ha Orbán Viktor vállalja.

Orbán Viktor azért nem ült le vitázni, mert neki jól jött, hogy nincs vita. Mivel így az emberek az érzelmeik és az álmaik alapján szavaznak. Mihelyt vita van, az emberek elkezdenek gondolkodni, és neki ez nem jött volna jól ebben a pillanatban.  A maga érdekei szempontjából nagyon jól döntött, hogy nem ment bele egy vitába. A saját érdekei mellett döntött, ezzel véget vetett egy konvenciónak. Ha véget vetünk egy konvenciónak, mindaz ami a mi érdekeinket szolgálja, holnapután az ellenfelünk érdekeit szolgálja majd. Ezt még a magyarok nem tanulták meg. Hoznak egy intézkedést, amit a közvetlen politikai érdek diktál, és négy -nyolc év után az a bumeráng vissza fog ütni. Ez már előfordult a történelemben, mikor a Horn-kormány felemelte 4-ről 5 százalékra a parlamenti küszöböt, hogy a MIÉP ne kerüljön be. Most pedig itt van, a négy százalékot elérte volna az MDF is. Ha én most kétharmados többséggel megváltoztatom az Alkotmányt, nyolc év múlva ez még bumeráng is lehet a számomra.

Osztja azt a véleményt, hogy a Jobbik szavazói jóval többen vannak, mint a rájuk leadott 17 százalék?

A Jobbik szavazói heterogén társaság, egy része régi MIÉP-es, lelkes antiszemiták, rasszisták. A kapitalizmus gyűlölete egy új vonás náluk: utálják a Nyugatot, Amerikát. Elég sok fiatal úgy érzi, hogy ki van hagyva a társadalomból, nincsenek érvényesülési lehetőségei, mert az öregek elállják az útját. Kik állják el az útját? Mindig ugyanazok: a politikai elit, a tőkések, a zsidók. Az emberek egy része komolyan veszi ezeket a rasszista szlogeneket. A másik része, főleg a fiatalok azt se tudják, mit jelent, de számukra nem is olyan fontos. Számukra az a fontos, hogy ellentmondjanak apjuknak, anyjuknak, másként viselkedjenek, mint az öregek. Az ilyen fiatalok hajlamosak a radikalitásra.

Magyarországon csak jobboldali radikalizmus van, a baloldali radikalizmus, Tamás Gáspár Miklós kivételével nem létezik. Valamikor Franciaországban azt mondták, aki 18 éves korában nem kommunista, az buta, aki 30 éves korában még kommunista, az hülye. Ezzel azt akarom kifejezni, hogy egy fiatalember hajlandó őrült, radikális eszméket vallani, anélkül, hogy végiggondolná. A lényeg, hogy ne azt mondja, amit az apja és anyja. Az elit, a szülők fent vannak, mi pedig lent vagyunk. Akik fent vannak gonoszak és kizsákmányolók. Ezek a fiatalok négy-nyolc év múlva idősebbek lesznek, és akkor már nem ezek fogják  motiválni őket.

Milyen jövőt jósol az MSZP-nek?

Engem nem érdekel, és nem is tudom, hogy az MSZP mit fog magával kezdeni. Egyet azonban tudok: Magyarországnak, mint minden európai országnak szüksége van egy elvhű, komoly, szervezett, erős baloldali pártra. Hogy ez az erős baloldal létre fog-e jönni a közeljövőben, és ki lesz a vezéregyénisége, ha egyáltalán lesz ilyen, erre nem tudok felelni. Csak azt tudom, hogy van egy üres hely, és az üres helyeket  be szokták tölteni.

Teljesen új gárdával lenne elképzelhető az űr betöltése?

Vannak a régi gárdából, akik békés búcsút fognak mondani az MSZP-nek, és van, akinek a búcsúja nem lesz olyan barátságos, mert korruptak voltak. A helyüket valószínűleg fiatalabbak foglalják majd el. Ez egyébként mindkét nagy párt hibája, hogy nem nagyon fordultak a fiatalok felé. A Fidesz még középkorú, az MSZP már 50-en túli átlaggal rendelkezik. A fiatalságot cserbenhagyták, és ez az egyik oka annak, hogy a Jobbik és az LMP megerősödött. A pártok belülről fognak megfiatalodni, ezt láttam egyébként az új SZDSZ–nél is, ahol a régi emberek kiszóródtak, kiléptek, a fiatalok pedig ott vannak, és fel fognak majd nőni a feladathoz és szerepet fognak játszani a politikai palettán. Mindenütt van generációváltás, szocialistáknál is  valószínűleg lesz. Ha olyan emberek állnak majd a párt élén, akiknek van vonzóerejük, és olyan eszméket képviselnek majd, amivel a fiatalsághoz tudnak fordulni, akkor megszerezhetik a fiatalokat is maguknak. De az is elképzelhető, hogy nem egy baloldali párt lesz, hanem kettő.

Ön is részt vett a Fidesz székháznál tartott, Kubatov-beszéd elleni tüntetésen.

Én azért voltam ott, mert fontosnak tartottam ezt a tüntetést. Azért mentem oda, mert helyesnek tartottam, semmi más okom erre nem volt. Nem volt a legfontosabb tüntetések közül való, de abban a pillanatban úgy éreztem, hogy tiltakozni kell az ellen, hogy számon tartsák a nevünket, munkahelyünket, politikai elkötelezettségünket. A tüntetés azonban nem volt hiábavaló, mert figyelmeztethette azokat, akik szerettek volna élni ezekkel az adatokkal, hogy jobb lesz nem élni velük.

atv.hu / Prókai Eszter

További belföldi híreink