Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-03-29 15:20:57

Lendvai szerint is mennie kell az energiahivatal elnökének + videó

A kormány addig ment el, amíg lehetett – mondta Lendvai Ildikó a gázáremelés kapcsán az ATV Jam című műsorában.

Lendvai szerint is mennie kell az energiahivatal elnökének + videó

Az MSZP elnöke elmondta: a parlament elfogadott egy képletet, amely a gázár negyedévenkénti kiszámítására hivatott, a szolgáltatók adatai alapján. A kormány ezt a képletet nem szegheti meg, de van lehetőség például az egyes költségekkel kapcsolatos adatok ellenőrzésére, pontosítására, így sikerült az eredetileg 16-20%-osra tervezett gázáremelést 8-10%-kal ledolgozni.

Lendvai hozzátette: a fogyasztók érdekeit ugyanúgy kell képviselni, mint a szolgáltatókét, ezért, ha a képletbe betöltött adatok még alaposabb kivizsgálására van szükség, akkor ezt egy pártnak „kutya kötelessége” megtenni – fogalmazott a pártelnök. Szerinte az energiahivatal elnöke súlyos hibát követett el, amikor bejelentette, hogy 15-17%-os gázáremelést tart reálisnak, holott épp az árak ledolgozása lenne a cél.

Lendvai kiállt az elnök lemondását követelők mellett, azonban szerinte a miniszterelnök nyilván úgy gondolta, hogy az energiahivatal elnökének leváltása a választások előtt túl nagy ár lenne az elkövetett hibáért.

A párt által létrehozott demokratikus forródrót kapcsán elmondta, azért van erre szükség, mert az emberek sokszor a fenyegetettség miatt nem fordulnak a rendőrséghez, ha inzultus éri őket politikai hovatartozásuk miatt. A tipikusnak tartott esetekben a sértetteknek jogi védelmet is biztosítanának, de mint mondta, a legfontosabb, hogy ne higgyék azt az emberek, hogy egyedül vannak és olyan országban élnek, ahol velük bármit meg lehet tenni.

A Jobbik kivételével minden párt indulásához gratulált, azonban megjegyezte: a demokráciát fenyegető erők („a Fidesz túlhatalma, másfelől a Jobbik embertelen és erőszakkultuszt hirdető politikája”) miatt a választóknak érdemes elgondolkodniuk azon, mely pártot támogatják a demokratikus oldal védelmében.

További belföldi híreink