Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-03-28 09:01:09

A MÁV után öt magyar banktól követelnek milliárdos kártérítést + videó

Azért nyújtották be a keresetet, mert kifosztották a zsidókat.

A MÁV után öt magyar banktól követelnek milliárdos kártérítést + videó

Másfél hónappal ezelőtt a MÁV ellen nyújtottak be kártérítési pert Chicagóban a magyarországi holokauszt áldozatai, illetve azok örökösei. Azért várnak kártérítést, mert szerintük a vasúttársaság – illetve annak jogelődje – 1944-ben aktívan részt vett a náci népirtásban. A MAZSIHISZ elnöke akkor túlzónak nevezte a jogi lépést. „Erkölcsileg nem tűnik túlzottan helyesnek egy ilyen pernek a megindítása. Arról van itt szó, hogy az akkori társadalom túlnyomó többsége felelős azért, ami Magyarországon történt”- mondta Feldmájer Péter.

Most egy újabb keresetet nyújtottak be Chicagóban, ezúttal öt magyarországi bank ellen. A felperesek szerint a Magyar Nemzeti Bank, az OTP, az Erste Bank, az MKB, illetve a Creditanstalt jogelődei kifosztották a zsidókat: eltulajdonították a bankszámláikon lévő vagyont, illetve a széfjeikben őrzött értékeiket, azokból pedig profitáltak. A felperesek ezért 1944-es árfolyamon számolt 2 milliárd dollár vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt. A nemzetközi jogász szerint nehezen megjósolható az ügy kimenetele.  

„Ugyanazok a kérdések fognak felmerülni ezzel a keresettel kapcsolatban, mint a MÁV ellenivel. Az első kérdés az lesz, hogy az amerikai bírósági rendszernek van-e joghatósága erre a vitára, a második pedig, hogy a keresetet mennyire találják megalapozottnak. Szerintem nem lesznek látványos különbségek”- mondta Lattmann Tamás, az ELTE nemzetközi jogásza.

A bankok hivatalosan még nem kapták meg a keresetlevelet, így közleményben csak annyit írtak, hogy nem tudnak érdemben nyilatkozni. Az OTP Bank egyébként az OTP Nemzeti Vállalat jogutóda, amelyet 1949-ben alapítottak jogelőd nélkül. Az MKB-t pedig 1950-ben alapították.

Feldmájer szerint jogos lehet

Jogos lehet a magyar bankok elleni per, amelyet a holokauszt során elvett értékek miatt indítanak Chicagóban, mert a jog szerint a letétbe helyezett értékek iránti igény soha nem évül el - mondta Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az MTI-nek. Hozzátette: más kérdés, hogy a beperelt bankok mennyire tekinthetők jogutódoknak; a Magyar Nemzeti Bank felelőssége viszont teljesen egyértelmű a letétekért.

Feldmájer közölte: az 1944-es kormányrendelet szerint kötelessége volt minden zsidó embernek a nála lévő vagyont banki letétbe helyezni, az aranyat és egyéb vagyontárgyakat pedig tovább kellett adni aztán a Magyar Nemzeti Banknak.

Az ilyen, letétbe helyezett vagyontárgyakért indított per "eredményes és igazságos lehet". Az örökösnek megbízható dokumentummal bizonyítania kell, hogy örökhagyói banki letétet helyeztek el. Általánosságban azonban nem, csak konkrét vagyontárgyakért lehet perelni - hangsúlyozta.

Feldmájer Péter kitért arra, hogy magyar bíróságok néhány esetben döntöttek már letétbe helyezett vagyontárgyak visszaadásáról, így a Sigray-örökösök visszakaptak néhány festményt, és tatabányai, nagykőrösi örökösök is hozzájutottak vagyontárgyaikhoz. 

A Mazsihisz elnöke utalt arra, hogy az Egyesült Államokban, Floridában is volt már a mostanihoz hasonló per, amely végül egyezséggel zárult. Arra a kérdésre azonban, hogy a mostani per miért az Egyesült Államokban zajlik, úgy válaszolt: ezt mástól kellene megkérdezni. Feldmájer Péter rámutatott: a banki letétbe helyezett és örökös nélkül maradt vagyontárgyak esetében Magyarországon a kormányzat és a zsidó közösség képviselői között nem született eddig egyezség. Ez egy húsz éve húzódó hosszú folyamat - tette hozzá.

Ajánlom

További belföldi híreink