Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-03-16 15:11:59

Végvári: most is van III/III, csak nem annak hívják

2010. március 15-én Végvári József a köztársaság kikiáltása után is zavartalanul folytatódó, immár törvénytelen titkosszolgálati megfigyelések, valamint az iratmegsemmisítések leleplezéséért a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült.

Végvári: most is van III/III, csak nem annak hívják

1990. január ötödikén az SZDSZ és a Fidesz sajtótájékoztatóra hívta az újságírókat az egykori Bányász moziba. A találkozó célját nem közölték, csak ott derült ki, bizonyítani tudják, az állambiztonság alkotmányellenesen gyűjt adatokat az ellenzéki politikusokról és semmisít meg a pártálam titkosszolgálatára terhelő iratokat. Ezzel robban ki a „Dunagate” botrány.

A két ellenzéki párt számára egy, a BM III/III osztályához (vagyis a belső elhárításhoz) tartozó tiszt, Végvári József szolgáltatott adatokat. Végvári becsempészett egy riportert szolgálati helyére, ahol az a bizonyítékokról felvételeket is készített. Horváth István belügyminiszter a televízióban cáfolta a vádakat, ám néhány nappal később lemondott.

Végvári Józsefet azonnali hatállyal felfüggesztették az állásából, az illetékes parancsnok a Katonai Főügyészségen feljelentést tett ellene államtitoksértés miatt. 1991 januárjában a katonai bíróság államtitok és szolgálati titok megsértése miatt Végvári Józsefet elmarasztalta és megrovásban részesítette.

Az őrnagy az ATV Jam című műsorában úgy vélekedett, hogy a III/III-as csoportfőnökséget jogutód nélkül megszüntető 1990. évi X. törvény hatályba lépése után annyi történt, hogy a titkosszolgálatokat az igazságügyi miniszter felügyelete alá vonták és ő – akkor Kulcsár Kálmán - engedélyezte, hogy kit, mikor, hogyan lehet lehallgatni”.

Arra a – már korábban megfogalmazott – felvetésre, mely szerint esetleg felsőbb utasításra cselekedett volna, beáldozva a III/III-as csoportfőnökséget, hogy átmenthessék a titkosszolgálat többi részét, Végvári József elmondta: „feltételezni sok mindent lehet, de ha a kutatók a legkisebb dokumentummal is bizonyítani tudják ezt, akkor elismerem. De ha ezt valóban egy magasabb szerv döntötte volna el, akkor ennek van valahol nyoma” – mondta el, hozzátéve, hogy „a mostani titkosszolgálatnál is van III/III-as, csak nem annak hívják. Az mindig is kell.”

A Jam másik vendége, Gulyás József országgyűlési képviselő szerint az előbbi feltételezésnek az is ellene szól, hogy Végvárit az ügyészség, majd a bíróság is elmarasztalta (államtitoksértés miatt).

Ugyanakkor hozzátette: az őrnagy 20 évvel későbbi kitüntetése nagyon fontos lépés az ő politikai értelemben vett rehabilitációja tekintetében. Azonban anyagi szempontból is komoly hátrányt szenvedett, hiszen 47 évesen kényszernyugdíjazták. Mint Gulyás elmondta: történelmi felelősség dolgában még nem raktunk rendet - utalva ezzel a Dunagate után felállított vizsgálóbizottság jelentésére.

Az ügy pikantériája, hogy tegnap az akkori katonai bíróság ügyészét, Kaposvári Bertalant is kitüntették, aki Végvárit elítélte.

Ajánlom

További belföldi híreink