Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-03-16 16:07:59

Heller: a magyarok nem értékelik a szabadságot

A radikalizmust a gondolkodás hiánya jellemzi, amelyet idővel ki lehet nőni – vélekedett a filozófus.

Heller: a magyarok nem értékelik a szabadságot

- Magyarországon a liberalizmus szitokszóvá kezd válni, miközben az emberek nincsenek tisztában a szó jelentésével – vélekedett az ATV Jam című műsorában Heller Ágnes. A filozófus hangsúlyozta: liberális demokráciában élünk, és azok a liberálisok, akik a legmagasabbra a szabadságot értékelik. Úgy véli, a magyar demokrácia még gyerekcipőben jár, az emberek nem szoktak hozzá az önálló gondolkodáshoz, így a szabadsághoz sem, ezért azt nem is tudják kellően értékelni. Sokan az előző, totalitárius rendszerekben látják problémáik megoldását, ráadásul közülük sokan fiatalok, akik nem éltek ezekben a rendszerekben.

Heller szerint a fiatalok radikalizálódása egész Európában megfigyelhető. Ennek a problémának az oka, hogy a fiatalságot nem sikerült integrálni, ezért valamely szélsőséghez csapódva lázadnak a rendszer ellen. Nálunk - szélsőbal híján - tipikusan a szélsőjobboldali mozgalmakban találják meg ennek a lázadásnak a lehetőségét.

A Jobbik kapcsán a párt elitellenességét a fiatalok "apukák, anyukák" elleni lázongásához hasonlította, ami véleménye szerint önmagában nem lenne baj, de a Jobbik radikalizmusa rasszista, antidemokratikus tartalommal bír.

Szerinte ezt a radikalizmust a gondolkodás hiánya jellemzi, amelyet idővel ki lehet nőni.

Kérdésre elmondta: a liberálisok "attól függően szavaznak, hogy hol van a legnagyobb szabadság, Magyarországon ez középen van". Szerinte jelenleg az SZDSZ-MDF van leginkább középen és ezt tartja a legjobb választásnak a liberálisok számára. Az LMP-ről azt mondta, ez is egy opció lehet a lázadó fiataloknak a Jobbikkal szemben.

Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a válság végének közeledtével Európában megfordul a trend és a baloldal ismét megerősödik, példaként említve a francia megyei választásokat és az angliai helyzetet.

Ajánlom

További belföldi híreink