Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-03-11 15:14:59

Már az NBH is béna + videó

Benkő már nemcsak a Magyarok Nyilait, a szerveket is savazza.

Már az NBH is béna + videó

A Jam című műsor vendégei: Benkő György vállalkozó és Stumpf András, a Heti Válasz újságírója. Benkő György, mint arról korábban többször is beszámoltunk, a Magyarok Nyilai nevű szervezet viselt dolgainak felfedésében vállalt meghatározó szerepet. Stumpf véleménye ezzel szemben határozottan az, hogy nincs is szó igazi lebuktatásról, csupán egy jól sikerült kampányfogással állunk szemben.

Benkő váltig állítja, hogy nem fél tetteinek esetleges következményeitől, pedig egyébként joggal feltételezhetnénk, hogy tartania kellene az általa leleplezett szervezet haragjától. Úgy gondolja, hogy az országért tette, amit tett és mivel az igazat állítja, ezért nincs oka a félelemre.

Superman-es pólóban érkezett

Benkő, aki egyébként egy „Superman”-es pólóban érkezett a Jam stúdiójába, leszögezte: nem akart a nyilvánosság elé állni, azonban február első napjaiban felkeresték lakásán a HírTv munkatársai és riportot akartak vele forgatni azon az alapon hogy, bizonyos informátorok szerint köze van a Magyarok Nyilai szervezethez. Több emberhez is elmentek hasonló szándékkal, Benkő elmondása szerint (pl. F. Róberthez). Mikor nem állt kötélnek, elmentek a tévések, azonban nem sokkal később felkerült a kuruc.info-ra a neve és a címe.

Ezután döntött úgy, hogy elmondja, mi az igazság, ugyanis nem akarta, hogy elinduljanak a találgatások, mocskolódások. Tények birtokában ugyanis mindenki eldöntheti, hogy mit tekint valónak és hogy hisz-e mocskolódásoknak, vagy sem.

Ellentmondások a történetben?

Stumpfot a történetben igazából csak az ellentmondások zavarják. Benkő kijelentései ugyanis nem teljesen állnak összhangban egymással, véleménye szerint. Az „országomért meg kellett tennem” kijelentést ugyanis meglehetősen cáfolja, hogy egyáltalán nem is akart nyilvánosság elé állni, csak kényszer hatására döntött emellett.

Benkő erre úgy reagált, hogy a felvételeket valóban „a hazájáért” készítette, mondván a szervezet által elkövetni szándékozott cselekményeket nem szabad megengedni. A nyilvánosság elé pedig azért nem akart kiállni, mert veszélyes. Ahhoz viszont, hogy az emberek tisztán lássanak, ki kell állni a porondra, hogy az emberek megtudják, mi is történt valójában. Egyes médiákban ugyanis szerinte a legtöbbször csak olyan állítások hangoznak el, hogy „szabadságot Budaházynak”. Stumpf nem győzte elég gyorsan hozzátenni, hogy ilyenről náluk sohasem esik szó.

Nincs szó politikáról

Nehezményezte továbbá Stumpf azt is, hogy Superman, amikor jó dolgokat visz véghez, mindig vigyáz arra, hogy ne fedje fel ki is ő a civil életben, Benkő ezzel szemben nyíltan vállalja kilétét. A vállalkozó rávágta: neki sem volt célja ez, de nem volt más lehetősége. Továbbá az sem szándékos, hogy a kampány közepén történt mindez. Kihangsúlyozta: abszolút nem érdekli egyik párt sem, elmegy szavazni, de nincsenek otthon Orbán, vagy Gyurcsány képei és nem is „nyalogatja őket reggelente”. Kényszerhelyzet volt a színre lépése, mivel ha kiderül, hogy köze volt a dolgokhoz, a nyilvánosság majd megvédi.

Stumpf szerint azonban a nyilvánosság a terroristákkal szemben nemhogy nem véd meg, sőt éppen akkor tud nagyot ütni egy terrorakció, ha van nyilvánossága. Nem véletlen szerinte, hogy éppen egy Csintalant vertek meg. Mert ha ismert embert sikerül megverni, akkor az „már valami”.

A műsorvezető azért hozzátette, hogy az analógia sántít abban a pontjában, hogy míg Csintalan bántalmazásánál nem tudták név szerint, hogy kik követték el a tettet, most már konkrétan ismerünk személyeket a szervezet tagjai közül.

Nem bízik a hatóságokban

Benkő egyébként négy hónapig volt tagja a Magyarok Nyilai szervezetnek, ezalatt gyűjtötte az információkat. Stumpf szerint az a tény, hogy ennyi idő alatt nem értesítette a hatóságokat, arra vall, hogy nem bízik sem a rendőrségben, sem a titkosszolgálatban, sem az NBH-ban. Csak azért nyomozhatott egyedül egy valós terrorszervezet után a saját szakállára, mert az NBH-ról azt kellett feltételeznie, hogy annyira „bénák”, hogy fogalmuk sincsen a szervezetről.

Benkő ezzel egyetértett, sőt szerinte a Magyarok Nyilai is tudja, hogy „bénák” az NBH-sok, így például amikor a titkosszolgálat be akart szervezni pár embert, azért nem sikerült, mert nem adták ki magukat a szervezet tagjai.

 

Továbbá Benkő azért nem fordult korábban a hatóságokhoz, mert elmondása szerint amíg csak beszéltek durva dolgokról, addig nem lehetett azt teljesen komolyan venni. Onnantól kezdve fordult meg a dolog, hogy felvitte egyik edzőtársa a lakására és megmutatta a kézigránátokat és a pisztolyát. Amikor látta az otthon tárolt „tárgyi bizonyítékokat”, attól kezdve vette komolyan az ügyet.

Ebből is látható tehát a műsorvezető szerint, hogy a vállalkozó teljesen civil, nem beépített rendőrember. Lelkesedésből tette, amit tett. Benkő elmondta egyébként, hogy a „megfigyelés közvetlen kiváltó oka az volt, hogy hosszú ideig hallgatta edzéseken, ahová Magyarok Nyilai tagok is jártak, hogy „fáj a vállam, mert a rohadt rendőr nyakon vágott a gumibottal, mert előtte megdobtam kővel”. Ezek a beszédek folyamatosan gyűltek benne. 2008-ban gondolta végül úgy, hogy tenni kellene valamit, mert már nem bírja tovább.

Nemcsak „Molotov-dobálók”

Azt pedig, hogy nemcsak „Molotov-dobálókkal” áll szemben, úgy tudta meg, hogy egyik alkalommal együtt utazott néhány edzőtársával és az egyikük megszólalt: „mi vagyunk a Magyarok Nyilai”. Mielőtt ez konkrétan a tudomására jutott volna, már egy hónapja folyamatosan rögzítette a mobiltelefon beszélgetéseket gyanúsabb edzőtársaival.

Stumpf azon is csodálkozik, hogy hogyan történhetett meg, hogy a bizonyító erővel rendelkező telefonbeszélgetés-felvételeket a rendőrség nem foglalta le, hanem azokat meghagyta Benkőnél, aki később több helyre is eljuttatta. Szerinte ugyanis ez sérti a nyomozás érdekeit. Benkő szerint azért maradhatott nála a felvétel, mert nem kért semmilyen védelmet és megmaradt civilnek. Mivel a felvétel az ő tulajdona, ezért kapta vissza, nem beszélve arról, hogy mivel pendrive-on vitte be a rendőrségre, okkal feltételezhették, hogy olyan mennyiségű másolat állhat a vállalkozó rendelkezésére, amennyit úgysem tudnának mind lefoglalni (pl. internetre feltöltött anyagként).

Szivárogtat az ügyészség?

A műsorvezetőnek pedig inkább az volt érdekes, hogy fordulhatott elő, hogy bizonyos média képviselői röviddel a felvétel hatóságokhoz történő eljuttatása után megjelennek Benkő lakásán. Ennek magyarázata az lehet, hogy valószínűleg éppen a rendőrség, vagy az ügyészség szivárogtatott ki információkat. Arra is volt ugyanis példa, hogy egyik büntetőeljárásban részt vevő hatóságtól faxoltak át tanúvallomást a kuruc.info-hoz.

Benkőnél ezen a ponton elszakadt a cérna: az már nem érdekli az embereket, hogy itt lőszert, robbanóanyagot állítottak elő és csak azzal foglalkoznak, hogy miért állt a nyilvánosság elé? Megemlítette, hogy szinte kizárólag gratuláló üzeneteket kap jobb- és baloldalról egyaránt. Kiemelte, hogy összefogást akar építeni, meg akarja akadályozni egymás gyilkolását. „Még van két hete a listaállításra” - jegyezte meg cinikusan Stumpf.

atv.hu / Stubenvoll Zsolt

Ajánlom

További belföldi híreink