Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-03-03 15:40:59

Budapesten nem lehet majd az MDF-re szavazni?

Pénz és aktivisták szűkében valószínűleg nem lesz elegendő jelöltje az MDF-nek a 2010-es országgyűlési választáson.

Budapesten nem lehet majd az MDF-re szavazni?

A fővárosban egyenesen csodára van szüksége az MDF-nek ahhoz, hogy területi listához jusson, és ha az országos lista össze is jön, de Budapesten nem lehet az MDF-re szavazni, a parlamenti küszöb átlépése lehetetlenné válik.

Négy évvel ezelőtt a jelöltállítás nem okozott még problémát, és 153 fórumos rajtolt el az első fordulóban, az MDF pedig meglepetésre átugrotta az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Habár hivatalosan az MDF vezérkara még mindig azt kommunikálja, hogy az ajánlószelvények ugyanolyan ütemben gyűlnek, mint négy éve, 153 jelöltet az áprilisi választásra közel sem állít a párt, jelenleg is csupán 21 jelöltnek gyűlt össze a szükséges mennyiségű kopogtatócédula, és további öt politikus vár az Országos Választási Bizottság döntésére. Olyan erős megyében, mint például Baranyában, ahol négy éve az MDF minden választókerületben jelöltet állított, cikkünk megjelenéséig még egyetlen jelölt sem adott le kopogtatócédulákat, és az atv.hu úgy tudja, hogy Budapesten több választókörzetben leállította kampányát a fórum, mivel ezen jelöltjeinek esélye sincs arra, hogy március 19-ig összegyűjtsék a minimálisan szükséges kopogtatócédulákat.

„Szerintem Bokros Lajosnak sem szóltak, mekkora bajban vagyunk” – fogalmazott az atv.hu-nak egy fórumos politikus, aki szerint márciusban szinte már alig lehet kopogtatócédulákat gyűjteni, a 19-i határidő pedig – ahogy fogalmazott - „már a nyakunkon van”. Ahhoz, hogy a párt területi listához jusson Budapesten, nyolc jelöltet kell állítania a pártnak.

„Az MDF már meg van mentve” – fogalmazott néhány hete lapunknak az egyik prominens MDF-s kampányszervező. Az atv.hu ugyanakkor úgy tudja, hogy az MDF anyagi forrásai erősen megcsappantak, már az úgynevezett call center további üzemeltetésére se igen futja. A jelöltállítással eddig is sem boldogult könnyen a Fórum: a választási honlapon csupán Iván János jelölése tekinthető hivatalosnak a 32. választókörzetben.

„Ha a jelenlegi állapotokat nézem, akkor a fórumosok közül talán Herényi Károlynak és John Emesének van még esélye” – fogalmazott lapunknak egy MDF-s, aki azt is elárulta, hogy Csapody Miklós csupán ötszáz cédulát gyűjtött össze a 15-ös választókörzetben. Csapody Miklósról érdemes megjegyezni, hogy 1990 és 2002 között sorozatban négyszer nyert egyéni mandátumot ebben a választókörzetben, Koltai Róbert színész is hozzájárult a kampányához, mégis „vért izzadva” gyűlnek csak az ajánlószelvényei.

1,3 millió szavazóba kerülhet Budapest elvesztése

Az SZDSZ-ben még Boruzs András áll jól, de mindezt összeadva nincs meg a nyolc fővárosi jelölt, ahhoz, hogy meglegyen a budapesti területi lista. A történet pikantériája, hogy az MDF-SZDSZ összefogás éppen Budapest „meghódítása” miatt jött létre, hiszen a liberálisoknak – a kampánypénzeiken túl - egyetlen értéke volt, hogy még a drámai EP-választásokon is a fővárosban öt százalék felett teljesítettek. Ezt a több tízezer szavazót kívánták a MDF kampánystratégái becsatornázni az MDF mögé.

Budapest elvesztésével (ha persze ez megtörténik) az MDF 1,350 millió potenciális szavazótól és 28 elérhető fővárosi mandátumtól esik el. Ugyanis a választásokon nem egy országos listára szavazhatnak a polgárok, hanem az egyéni jelöltek mellett a megyében – illetve Budapesten – listát állítani tudó pártokra. Olyan megyékben, ahol kudarcot vall az MDF, ott rajta sem lesz a listán a neve. Gyors számításunk szerint előfordulhat, hogy – noha országos listát képes állítani az MDF -, de a kieső megyék és a fővárosi lista hiánya emiatt a 8 millió szavazópolgárból alig két, netán három millió polgártársunk kaphat olyan listát, melyen az MDF logója mellé ikszelhet.  Ha ez így lesz, akkor szinte esélytelen az MDF-nek bekerülnie a országgyűlésbe.

Az MDF az alábbiakban reagált a hírre

A Magyar Demokrata Fórum ezúton tájékoztatja az ATV.hu – t, valamint az oldalnak név nélkül nyilatkozó, magát „fórumos politikusnak” nevező forrást, hogy az MDF minden megyében és Budapesten hamarosan területi listát fog állítani.

A megjelent információ egyetlen igazságtartalma, hogy a fővárosban valóban a vártnál nehezebben halad az ajánlószelvények gyűjtése. Miután azonban egyes pártok szinte sáskahadként tarolták le Budapestet, ezen józan ésszel nincs mit csodálkozni. Ugyanakkor a cédula-gyűjtési időszak félidejében járunk, így bő két héttel a leadási határidő előtt felesleges bárkinek is kongatnia a vészharangot. Bokros Lajos és az MDF természetesen március 19-ig továbbra is várja mindazok ajánlószelvényét, akik támogatják az egyenes beszédre és a reformokra épülő politikát. 

(Kerék-Bárczy Szabolcs – MDF-szóvivő – MTI)

Ajánlom

További belföldi híreink