Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-03-01 13:33:00

A Fidesz és az MSZP nagy emberei egy milliárdos üzletben

Az egri forrásüzem bérbeadásának történetét egy fiktív kínai cég, illetve egy III/III-as ügynök színezi.

A Fidesz és az MSZP nagy emberei egy milliárdos üzletben

Sem a Kínai Kereskedelmi Kamara, sem több nagy nemzetközi cégjoggal foglalkozó iroda nem bukkant annak a kínai társaságnak a hivatalos bejegyzésére, amelyik összességében mintegy 900 millió forintot ruházott volna be, hogy megszerezze az Egri Szent József forrás ásványvizének hasznosítási jogát. Megjegyzendő,  a forrás hasznosítása egy meglehetősen komoly üzlet, ugyanis a cég hivatalosan úgy számolt, hogy évi mintegy 100 millió litert vesz ki a forrásból, ezt a mennyiséget pedig a piacon mintegy 7,5 milliárd forintos átlagáron lehetne értékesíteni.


Nem találták a nagy Kínában

Az atv.hu információi szerint az az anyag, amit a China Intercontinental Group Limited eljuttatott az egri polgármesteri hivatalhoz, nem volt alkalmas arra, hogy tisztázza a vállalkozás hátterét. (A cég szerint a vállalkozás minden szükséges papírt Eger rendelkezésére bocsátott.)  A cég prezentációs anyagában többek között azt írja, hogy egy 72 országban tevékenykedő vállalatcsoport tagja, amelynek tőkéje meghaladja a 100 millió eurót. Ám hiába adott meg a cég egy kínai székhelyet, a kínai és hongkongi cégadatbázist átfésülő nemzetközi cégjogi irodák nem találták meg.


Nagy Imre és Demeter Ervin

Az atv.hu helyi szocialista forrásai és dokumentumai szerint annak ellenére, hogy a kínai beruházó fiktívnek tűnhet, az egri szocialisták és fideszesek egy része erőteljesen lelkesedett az üzletért. Hogy az akvizíciót még 2009-ben tető alá hozhassák (vagy legalább a feltételeit megteremtsék), mintegy fél tucat szocialista és fideszes képviselő rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte. A kezdeményezést, állítják forrásaink, Nagy Imre volt szocialista polgármester, illetve Demeter Ervin volt fideszes titkosszolgálati miniszter városi emberei szignálták. (Megjegyzendő: Egerben nem könnyű egy ügyet önállóan lemenedzselni: a közgyűlésben 12 városatyát küldött a baloldal, kilencet a Fidesz, hármat a Fidesszel együttműködő Egri Lokálpatrióta Egylet, egyet az Összefogás egy Jobb Egerért, illetve szintén egyet az MDF.)


Oszlatott szervezet

Emlékeztetőül: Egerben több éve háborúznak a helyi Fidesz-szervezet tagjai, így 2005-ben a pártközpont Demetert állította az alapszervezet élére, aki két évenát irányította a társaságot. Sajtónyilatkozatai szerint azonban távozása után újra problémák adódtak, például alapszabálysértően működött a szervezet. Mindenestre a Fidesz választmánya 2009 őszén ismét feloszlatta az alapszervezetet. Az atv.hu információi szerint ugyan a bajok oka hivatalosan a szervezet gyenge teljesítménye volt, valójában azonban egy hatalmi harc folyik, melynek egyik főszereplője Demeter-köre.

Az ügynök-vonal

A helyzet annyira elmérgesedett, hogy városi pletykák szerint az alapszervezet feloszlatásáról szóló vitákban az is elhangzott: azért kell szétkergetni a szervezetet, mert III/III-asok is akadnak benne. Ez nagy derültséget váltott ki a helyi szocialisták között, ugyanis ők valóban tudni vélnek egy volt ügynökről, csak éppen Demeter környezetében. A volt titkosszolgálati miniszter embereként emlegetett Deák Boldizsár önkormányzati képviselőről ugyanis akad akta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, az aktában pedig megtalálható egy 6-os karton is, ami szerint Deák Sólyom fedőnéven működött együtt a szolgálatokkal. És éppen Deák Boldizsár volt az egyik – a nyilvános közgyűlési jegyzőkönyvek szerint –, aki a rendkívüli közgyűlés összehívását szorgalmazta.

Kútba esett forrás

Tagadhatatlan, a város korábban felmondta a forrást addig üzemeltető Szent József Forrás Kft.-vel kötött szerződését, ugyanis a cég mintegy 28 millió forinttal maradt Eger adósa. Ám a kft. még októberben jelezte, hogy amennyiben visszakapja a hasznosítás jogát, úgy megfizeti tartozását, és mintegy 40 embernek munkát adó fejlesztéseket hajt végre. A jelek szerint éppen ezért volt olyan sürgős a rendkívüli közgyűlés összerántása november 17-ére (a menetrendszerinti közgyűlés előtt alig egy héttel), hogy biztosíthassák a fiktívnek tűnő kínai cég pozícióit. A közgyűlés azonban jelentős népi nyomásnak engedve nem vette végül napirendre az ügyet, és kiegyezett a Szent-József kft.-vel.

Megszólalt Demeter

Demeter Ervin cikkünk nyomán írásban közölte, hogy az önkormányzat a forrás pályázati úton történő hasznosításáról döntött, ő pedig szavazatával ezt támogatta. Az ez ettől eltérő megoldás rendkívüli közgyűlésen történő tárgyalását az írással ellentétben Demeter nem támogatta, sőt a napirendre tűzését is „nem”-mel történő szavazatával ellenezte.

További belföldi híreink