Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-03-01 10:05:59

A Jobbik ott erős, ahol a nyilasok és a kommunisták is azok voltak

Gyökeresen átalakulhat a magyar politika szerkezete a választások után.

Az SZDSZ eltűnt, az MSZP várhatóan középpártként kerül be a parlamentbe, ez pedig teljesen megváltoztatja a Fidesz helyzetét is, amely 1994 óta a szocialista-szabaddemokrata koalíció ellenpontjaként létezik, most viszont az egyetlen akcióképes és hiteles erő, a Jobbik lehet a legerősebb ellenzéke. Minderről Tölgyessy Péter beszélt az MR1-Kossuth Rádióban.

Az elemző rámutatott: a Jobbik nem veszített abból a lendületből, amelyet az európai parlamenti választási szereplés után magára szedett, az ajánlószelvény-gyűjtésben még a szocialistákat is előzik.

Nem fogyott a lendület

- A vasárnap esti adatok szerint a Jobbik százhatvannégy helyen már leadta a céduláit, azaz kilencven százalékban megvannak a jelöltjei, és ehhez nagyon sok helyen elég volt két-három nap, ami mindenekelőtt a nagyon lelkes, nagyon elkötelezett és szervezett aktivistáknak volt köszönhető – mondta Tölgyessy Péter, aki szerint a Jobbik megelőzheti a szocialistákat, és a nyugati világ egyik legerősebb rendszertagadó pártja lesz.

A Jobbik igen nagy tekintetben még mindig regionális párt, az EP-választáson Nyugat-Magyarország aprófalvaiban, egyes városaiban, hat-tíz százalékot szerzett, míg Északkelet-Magyarország régi iparvidékein egyes helyeken harminc százalék fölé is szaladt, és mindenütt megelőzte a szocialistákat. A számok ugyanezt mutatják most is, és bár úgy tűnik, mindenütt erősödött valamit, ebben a régióban vagy háromszor erősebb, mint másutt.

- Ez egyébként egy régi hagyomány Magyarországon: 1939-ben a rendszertagadó nyilaskeresztes párt, 1945-ben a kommunista párt ugyanezeken a helyeken szerepelt a legjobban az országban – emlékeztetett Tölgyessy.

Az is egyértelmű, hogy a Jobbik szavazóinak nagy része a rendszerváltás idején felnőtt, és abban hatalmasat csalódott harmincasok generációjából kerül ki, ami nagyon kemény kritikája az új, szabad demokratikus piaci Magyarországnak. A Jobbik átfogja az egész társadalmat, nem lehet azt mondani, hogy az alulról jöttek, az elkeseredettek pártja.


A düh emeli fel a Jobbikot

Az elemző megjegyezte: a Jobbik nyelve előtt Orbán Viktor és a jobboldali sajtó nyitotta ki ugyan az ajtót, ám akiket megszerzett szavazóinak, azok részint a fiatalok, nagyrészt pedig a szocialisták szavazói. Pedig Orbán Viktor nagyon sokat tett azért, hogy a szocialisták szavazókat megnyerje, Pozsgay Imrét, Szűrös Mátyást is folyamatosan szerepeltette, mégsem tudott áttörni, miközben a Jobbiknak ez a szocialisták legrégebbi, legjobb választókerületeinek egy részében sikerült.

Teljesen egyértelmű, hogy a nagyon elkeseredett, a kormányzati alkalmatlanságot, korrupciót látó, a környező országokhoz leszakadást érző szavazó a Jobbikkal bünteti a baloldalt. És ebben a szavazóközönségben olyan düh van, hogy nem is érzi szélsőségesnek, durván radikálisnak a Jobbikot, az ennek a dühnek a kifejezése.

A Jobbik nagyon sok tekintetben más, mint a hasonló nyugat-európai pártok – mondja Tölgyessy. Itt is megvan ugyan a cigány-, az idegen-, a bevándorlás-ellenesség, de a Jobbik minden társadalmi kérdésre próbál valami választ adni, mondanivalójának lényege pedig az elmúlt húsz év, a létező magyar kapitalizmus teljes tagadása, és a megváltás, a szebb jövő ígérete.


Ki lép vissza a Fidesz javára?

 

Ami a választásokat illeti, az elemző szerint előfordulhat, hogy a Jobbik megelőzi a szocialistákat, annak azonban nincs jele, hogy egyéni kerületek sokaságában letaszíthatná a Fideszt az első helyről. Az egyéni kerületi rendszer ugyanis nagyon nem kedvez a Jobbiknak, mert ott a most kialakuló pártszerkezetben nem húsz vagy harminc, hanem negyven százalék körüli eredmény kell majd a győzelemhez. A Fidesz ezért valószínűleg egyetlen kerületben sem szorul majd a szocialisták támogatására, mert a szocialisták maradnak le, és tőlük veszi el ezekben a körzetekben a leginkább a Jobbik a szavazatokat.

Az már életszerűbb változat – tette hozzá -, hogy van egy-két választókerület, például Angyalföld, ahol, ha a Jobbik visszalép, biztosabb a Fidesz mandátumszerzése, mert egyébként a szocialisták ezt a mandátumot megszerezhetik.

Tölgyessy szerint egyébként nem is az a kérdés, hogy hányadik lesz a Jobbik, hanem az, hogy a következő parlamentben ki lesz a hihető, hiteles ellenzék. Az alkotmányjogász pedig úgy látja, hogy helyezéstől függetlenül ez a radikális párt lesz, mert az tűnik - legalábbis az első két évre - az egyedül akcióképes komoly politikai erőnek, amiben hit, erő egyszerre jelentkezik. Az biztos, hogy a szocialistákba mindenki belerúg majd, és nekik nagyon nehéz lesz ilyen szervezeti keretek között visszaszerezni a hitelüket, hiszen a frakciójukban alapvetően volt miniszterek, államtitkárok ücsörögnek majd.

atv.hu/MR1-Kossuth/ma.hu

További belföldi híreink