Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-02-16 15:07:29

Hiába kilincselt a szoci vezéreknél az MDF

A kassza üres, a kopogtatócédulák nem gyűlnek. Fodor Gábor személyét illetően nagy a megosztottság, és az MSZP sem segít. Az MDF nem így látja.

Az MDF-ben két merőben eltérő állásponttal lehet találkozni a liberálisok és a Fidesz megítélésekor. Az SZDSZ-szel való együttműködés egyik sarkalatos pontja Fodor Gábor egykori liberális pártelnök elhelyezése a fővárosi listán, méghozzá befutó helyen. Fodor „futtatása” egyrészt az SZDSZ-es finanszírozás egyik feltétele, másrészt találkoztunk olyan véleménnyel, miszerint jelezni kell a maradék liberális tábornak, főleg Budapesten, hogy remek ez az MDF lista. E vélekedés szerint Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, vagy John Emese fővárosi frakcióvezető nem elég nagy név, ahhoz, hogy „huzata” legyen.

Az MDF-ben viszont többen azt állítják, hogy Fodor Gábor szerepeltetése egyenesen szétrobbantaná a pártot, ezért bárki is erőlteti őt, kizárt, hogy köze legyen ehhez a választáshoz. A médiaszerepléseikben ehhez a platformhoz tartozó fórumos politikusok nagyon határozottan képviselik azt az álláspontot, hogy Fodor előtt becsapják az ajtót, mondván: senki sem lehet húzó név az MDF-SZDSZ szövetségben, aki részt vett a Gyurcsány-kormányban. „ A levitézlett Fodornak sem a múltban, sem most, sem a jövőben nem lesz köze az MDF-hez” – fogalmazott szó szerint az MDF egyik meghatározó alakja.

Somogyi vs. Debreczeni

Fodor Gábor szerepe részben összefügg a Fidesszel való viszonnyal is. Fodor Gábor ugyanis – bár ez a nyilvánosság előtt nem tudatosult – az elmúlt években úgymond kibékült Orbán Viktorral. Fodor még liberális pártelnökként is olyan politikát hirdetett, amely szabad vegyértékekkel kívánt rendelkezni a Fidesz felé is. (Ezt a politikát buktatták meg Kóka Jánosék.) Az MDF-ben is vannak olyanok, akik hasonlóan pozícionálnák a pártot.

Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke a közelmúltban írt egy elemzést a Magyar Nemzet hasábjain, amelynek egyik olvasata éppen egy ilyen több utas politikai stratégiáról szól. Bár Somogyi jó kapcsolatokat ápol szocialista politikusokkal és baloldali elemzőkkel, mégis markánsan képviseli az előbb vázolt álláspontot.

Az említett cikken egyébként leginkább Debreczeni József közíró, képviselő-jelölt háborodott fel, aki egy rádióműsorban kizártnak tartotta, hogy a Fidesszel összefognának. Mint fogalmazott a Klub Rádió Kontra műsorában: „amikor olvastam, meglepődtem, nem értettem vele egyet. Én ma a Magyar Nemzetnek például semmi pénzért nem írnék cikket.”

Az MDF és az SZDSZ együttműködését ezek a törésvonalak könnyen szétrobbanthatják, különösen azért, mert mindezt tetézi, hogy Dávid Ibolya politikája ellen újra és újra felütik a fejüket az MDF-ben kisebb-nagyobb lázadozások.

Elvéreznek a jelöltállítással

Eközben a párt kopogtatócédulái sem gyűlnek valami jól, és kétséges, hogy a párt képes-e országos listát állítani. Habár a fővárosban az SZDSZ támogatását is magukénak tudhatják, ez egyáltalán nem könnyíti meg a jelöltállítást. Lapunkat fórumos forrásunk arról tájékoztatta, hogy a fővárosi egyéni körzetekben „a párt nagyágyúi is fényévekre vannak az indulástól”, a kevésbé ismert jelöltek helyzete pedig reménytelen.

Vasárnap esti adatok szerint a XI. kerületben Csapody Miklós 300 körüli kopogtatócédulát gyűjtött össze, de a 17-es választókörzetben Kerék-Bárczy Szabolcs a 200-at sem érte el, több jelölt pedig 100 alatti ajánlószelvénnyel rendelkezik. Úgy tudjuk, hogy a IV. kerületben induló Boruzs András MDF-SZDSZ jelölt szénája áll a legjobban, igaz, neki is csak valamivel több, mint 300 ajánlása volt kéznél vasárnapig. „Az érvénytelen szavazatok miatt a biztos induláshoz legalább 1000 cédulára lenne szükségünk. De ahogy telik az idő, egyre nehezebb ajánlószelvényeket gyűjteni, mi pedig ezt már nagyon érezzük a bőrünkön” – mondta lapunknak az egyik MDF-es kampányszervező.

Az MSZP-hez fordultak

Az MDF egyik legnagyobb problémája az aktivisták hiánya, és lapunk több szocialista politikustól is úgy értesült, hogy az MDF folyamatosan az MSZP vezérkarához fordul segítségért. (Nemcsak kopogtatócédula ügyben, hanem azért is, hogy az MSZP nyissa meg a baloldali sajtót az MDF számára, és biztosítsanak felület a politikusainak.)  A szocialistáknak azonban nem érdekük az MDF támogatása, mivel szerintük - ahogy egyik szocialista forrásunk fogalmazott - „az MDF-SZDSZ csupán arra jó, hogy a fővárosi 7-8 százalékával néhány billegő körzetet a Fidesz javára döntsön el”. Az MDF vezetése azonban most arról győzködi a szocikat, hogy parlamentbe jutásuk nélkül a Fidesz kétharmados többsége nem akadályozható meg. „De hogyan is bízhatnánk meg bennük, amikor a Fidesznél meg azzal kilincselnek támogatásért, hogy a kétharmad nélkülük nem szerezhető meg?!” – mondta lapunknak egy befolyásos szocialista.

Nemcsak emberhiánnyal küzd a két párt, de az anyagiak területén is súlyos gondban vannak. Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke szerint egy kampányt félmilliárd forintnál kevesebből nem lehet kihozni, az MDF kasszája viszont az atv.hu információi szerint üres, nem véletlen, hogy az SZDSZ-szel való egyik összeállási motiváció a pénzügyi támogatás volt.

A finanszírozás irányítója MDF-es, SZDSZ-es forrásaink szerint Mesterházy Ernő lehetett volna. Előzetes letartóztatása viszont súlyos politikai következményekkel járt: úgy tudjuk, egy-egy jelölt csupán 200 ezer forintot kap kampányára, a többi forrást neki kell előteremtenie. „Csak a szórólapok 150 ezer forintba kerülnek, így a jelölti plakátokat nem is tudjuk kitenni” – tudtuk meg egy MDF-s jelölttől.


Az MDF szerint nincs így

Az MDF a leghatározottabban cáfolta az atv.hu-nak, hogy bármilyen szinten tárgyalt volna kopogtatócédulákról a szocialista párttal.

atv.hu / nssz

Ajánlom

További belföldi híreink