Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-02-16 13:17:02

Betiltott gyógyszerek: 100 millió forintos büntetés a Free Choice Kft-nek

A GVH vizsgálata megállapította, hogy a cég több termékének a forgalmazását az ÁNTSZ betiltotta, de azokat a vállalkozás mégis árulta.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintos bírságot szabott ki a Free Choice Kft-re - tájékoztatott kedden a GVH. A hivatal vizsgálata megállapította, hogy a cég több termékének a forgalmazását az ÁNTSZ betiltotta, de azokat a vállalkozás mégis árulta. Emiatt a Free Choice Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor tájékoztatásaiban valótlanul állította, hogy az áru jogszerűen forgalmazható. A cég tájékoztatásai ezek mellett gyógy- és pozitív egészségre gyakorolt hatást tulajdonítottak egyes termékeknek, amit viszont nem tudtak bizonyítani.

A GVH szerint megállapítható, hogy a Free Choice Kft. által a drlenkei.hu honlapon, a Vitamin magazinban és más módon közzétett tájékoztatások, miszerint a vállalkozás termékei közül egyesek alkalmasak betegségek, például depresszió, magas vérnyomás, csontritkulás torokfájás és nátha, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására, nem bizonyíthatóak.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy a tájékoztatásban használt egyes kifejezések és szófordulatok, például a doktor, kezelőorvos, gyógyír, gyógyszer miatt az állítások tartalmi üzenete szintén az, hogy a szóban forgó termékek használatának gyógyhatása, illetve kedvező egészségügyi hatása van - írja a közlemény.

A GVH állásfoglalása szerint nem tekinthetők tudományos ismeretnek a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények. Ahhoz, hogy egy adott termék betegségeket megelőző, kezelő, gyógyító hatását valóban tudományos ismeretek támasszák alá, ennél mélyrehatóbb vizsgálatokra van szükség. Alapos, a termék minden szervezetre gyakorolt hatására és mellékhatására kiterjedő kísérletsorozatot kell végezni, a készítményt laboratóriumi körülmények között állatokon, illetőleg embereken tesztelni. Ezt követően az eredményeket az orvostudomány képviselőinek kell elemezni, és arról ekként megalapozottan szakvéleményt adni. Az ilyen minimális feltételek mellett lehet csupán egy adott készítményről - tudományos ismeretekre alapozottan - gyógyhatást állítani. A GVH megállapította, hogy a jelen esetben ezek a követelmények nem teljesültek.

A GVH a bírság kiszabásán túl kötelezte a Free Choice Kft-t arra, hogy internetes honlapja nyitó oldalán jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül, valamint üzleteiben a bejáraton és az eladói pultnál jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül fél éven át tegye közzé a Gazdasági Versenyhivatal eljárásának megállapításait. Azt, hogy a Free Choice Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert egyes termékei vonatkozásában azt a hamis benyomást keltette, hogy a termékek jogszerűen forgalmazhatók. Illetve azt is ki kell írniuk, hogy állításaikkal ellentétben egyes termékeik gyógyhatása és a kezeléseknél történő pozitív hatása nem bizonyítható - írja a GVH közleménye.

Ajánlom

További belföldi híreink