Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-02-05 15:32:39

Orbán: a bűnözés nyomta bélyegét a hatalomra. Évértékelés percről percre

Van erőnk, hogy változtassunk, idézi Emerson Lake and Palmert Orbán. "Trükkök százaival" már nem lehet növekedni ezen a globalizált világon, itt már keleti szelek fújnak, a továbblépéshez le kell számolni a neoliberális illúzióval.Erő és biztos vezetés kell nekünk, nem alkalmazkodás.

Orbán: a bűnözés nyomta bélyegét a hatalomra. Évértékelés percről percre

Nem konjunktúra lovagokból áll a Fidesz

A Fidesz elnöke ma egy olyan ország évét fogja értékelni, amelyiknek polgárai dühösek és csalódottak, vezette fel Orbán Viktor beszédét a fideszes Balog Zoltán. Aki azt is megállapította, hogy a Fidesz mindig ott lesz az országnak, mert az ellenzéki párt tagjai nem konjunktúra lovagok, akkor is az ország mögött álltak, amikor nem lengett olyan magasan a zászló. A Magyar Polgári Együttműködési testület mindenestre kritikus szolidaritást ígért Magyarország következő kormányának, nevezetesen Orbán Viktornak. A kritikus szolidaritás kifejezés Balog értelmezésében azt jelenti, hogy bizalommal ugyan, de bírálni is fogják az új hatalmat.

Dalból emlékezett Orbán

A Fidesz elnöke jó napot kívánt, majd arról értekezett, hogy egy régen hallott dal, vers nem lehet véletlen, mert évekkel később az ember hasznára válik. Itt van például Emerson Lake and Palmer dal, amit 17 éves korában hallott utoljára az elnök, és aminek lényege: van erőnk, hogy változtassunk. Egyébként Orbán Viktor szerint utoljára 20 éve volt ilyen erős az igény a változtatásra.

A bűnözés nyomta bélyegét a kormányra

Csakhogy, vetette össze a két helyzetet a Fidesz elnöke, akkor Magyarország hangja erős, és tiszteletreméltó volt. Ma viszont gyenge a magyar hang, és a gyengeség a gyenge kormányzás rovására írható. A magyaroknak viszont elegük van a gyengeségből, olyan erős vezetésre vágynak, ami orvosolja a hazai bajokat, felelőséggel kezeli a pénzügyeket, és nem nyomta rá bélyegét a bűnözés. Olyan vezetés kell, hangsúlyozta Orbán, aminek uralma alatt a törvénytisztelő állampolgároknak nem kell bűnözőktől félniük.

Keleti szél fúj

Az utóbbi másfél évben új világ született, leszámolt azzal az illúzióval, hogy a piaci önszabályozás elegendő, hogy a mesterségesen felfújt hitellufik nem fognak kipukkadni, hogy mégis csak szükség van egy állami-erkölcsi abroncsra, ami összetartja a piacgazdaságot. Az új világ új versenyt is jelent, a világgazdaságban keleti szél fúj (Kína lett a világ legnagyobb exportőre például). Magyarországnak is újra kell pozicionálnia magát erős gazdasággal és erős vezetéssel.

Fenébe a magyar mítosszal

Magyarországnak el kell felejtenie azt a mítoszt, hogy kicsi, gyenge, és nyitott a külföldi tőke előtt. Ez a mítosz ugyanis a magyar vezetés meséje, annak a magyar vezetésnek, amelyik tudja, hogy mit kíván Bécs, Moszkva, Washington, és kishitűségben tartja a népet, elhitetve, hogy a nemzet érdeke mindent odaadni a nagyhatalmaknak. Természetesen én is tudom, hogy a politika a lehetőségek művészete mondta Orbán, aki szerint csak olyan politikának van értelme, ami a magyar kisszerűséget magyar nagyszerűséggé változtatja.

A hitetlenek nem hisznek

A hitetlenek máris lehetetlennek nyilvánítják a Fidesz vállalkozását az erős Magyarország felépítésére, mondja. Orbán tautológiailag hisz Magyarországban, mert bízik abban, amit remél, mondja, s ígéri, a félelem és a kudarc korszaka véget ér, a Fidesz eredményes és hatékony kormányzást valósít majd meg.

Iránytű legyen a józan ész

Változásra azért van szükség, mert az ország letért a józan ész útjáról (per definitionem: a legősibb kapocs ember és a valóság között). Már akkor letértünk erről az útról a Fidesz elnöke szerint, amikor a baloldal oligarchákat, milliomosokat választott az ország élére. Ez okozta, hogy magáncélok és magánügyek lettek a kormányzás céljai.

A két szélsőség veszélyes

A hatalmon lévők, akik a törvények fölé helyezték magukat, amikor az emberek helyett a hatalom érdekeit szolgálták, ők az egyik szélsőséges csapat, mondta Orbán, és példálózott Budapesttel – nagy derültség közepette.

A másik szélsőség a Jobbik, akik a törvényen kívül helyezik magukat akkor, amikor az erőszakban keresik a megoldást. „A szélsőségek hajtóanyaga a gyűlölet” - hangsúlyozta. A gyűlöletben nincs kreatív erő, nem képes valódi és gyökeres változtatásokra – üzente Morvaiéknak.

Nem bosszúkormányoznak majd

De a hibákat ki kell javítani, tette hozzá. A Fidesz nem akar megbosszulni, de nem akar átlépni sem a hibák felett. A szocialisták letagadnák az elmúlt nyolc évet, de Orbánék ezt nem fogják hagyni – sem maguknak, sem nekünk.

Pistikézünk

Miért kell nekem dolgozatot írni? – kérdezi Pistike a tanárnőt. Mert, ha pofára osztályzok, nagyon rosszul jársz – eljött a viccidő a beszédben.

Megint a józan ész nevében

A szélsőségek elutasítása mellet a józan ész azt követeli, hogy a politika ismét az ember felé forduljon, mert a Gyurcsány-korszakban elveszett az emberek hite, hogy egyénként boldogulhatnak, ahogy abban sem bíznak, hogy Magyarország sikeres lehet. Orbán makacsul bízik benne, hogy akad a politikát az emberekhez visszavezető ösvény.

Az ideológiák rozzant mozdonyok

Ezt az ösvényt, vélekedett a Fidesz elnöke, az embereket összekötő dolgok mellett kell keresni. A közös dolgok viszont nem ideológiák, ugyanis azok csak egyfajta keskeny-nyomtávú pályák, amelyeken rozzant elméleti mozdonyok elpöföghetnek, de ezek nem az emberek vonatai. Orbán mindenesetre bízik benne, hogy a nemzetet több érték köti össze, mint  elválasztja.

Nemzeti kötések

Az első kapocs a munka, ami elismerést szül a családban, baráti körben, no és a megélhetés szempontjából is hátrányos. A második kapocs az otthon, mert a legszegényebb embernek is kell egy hely, ahova biztonságban érezheti magát, és ahová azt enged be akit akar. A harmadik kötés a családé, mert mindenkinek kell egy közösség, amelyikről azt gondolja, hogy jobb odatartozni, mint sem, és bizony ez a tétel a családon kívül a hazára is áll. A negyedik közös ügy a fizikai fájdalomtól való félelem, azaz az egészség megőrzése, az ötödik kötés pedig a rend. A rend ami nagyon devalválódott a diktatúráktól való félelem miatt. A jövő kormánya erre az öt pillérre fog építkezni.

Termelési papírokkal csencselnek

Mert Magyarországot most gyakorlatilag újjá kell építeni, első menetben a gazdaságot kell talpra állítani. Ez a gazdaság csak akkor lehet sikeres, ha tudja, hogy a pénzügyek, a piac működése, a szabad verseny, nem lehet cél csak eszköz. Ugyanis eddig a kormány nem vállalta a piaccal szemben a felelősséget, eluralkodott a spekuláció. Márpedig ez a demokráciát is megrendítheti: ugyanis a spekuláció miatt elvész az emberek közösségi és biztonságérzete. Ezért vissza kell adni a termelésbecsületét, ugyanis a magyar kapitalizmus, most egy pénzkapitalizmus, ahol a termelésről szóló papírokkal csencselnek.

Megregulázzák a jegybankot

Olyan kormányzatra van szükség, amelyik a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet is megújítja, és nem retten vissza a gazdaság átépítésétől. És persze nem adhat hitelt a helyzet javulásáról szóló szirénhangoknak.

Delíriumos látomás a világpolgárság

A bankok feladata, hogy betéteket gyűjtsenek és hitelt nyújtsanak, Orbán szerint le kell beszélni őket a spekulációról. A válság hatására még a legnemzetközibb bankok és vállalatok is ráébredtek, hogy van nemzetiségük.A történelem visszaforgatta a kerekeket, az emberek csak egy nemzet tagjaiként, polgáraiként tudnak érvényesülni.

Egymillió munkahely

A kormány válságkezelés címszó alatt nem tudta (talán nem is akarta/ megvédeni a munkahelyeket a kormány. A gazdasági válság kezelésének egyetlen hatásos módja a gazdaság beindítása, minden áron. Termék , áru, föld és vízkészlet, védeni kell mindent, ami magyar - hirdette ki Orbán. Németországként, Amerikaként és Franciaországként kell védenünk magunk.


Nemzeti ügyek

A szociális népszavazáson az derült ki Orbán számára, hogy az egészségügyért összefog az egész nemzet. A várakozási időt a felére kell csökkenteni, az azonnali ellátást pedig - több orvossal és több ápolóval - biztosítani kell, ez a Fidesz egészségügyi ígérvénye.

Nincs kulcs a lábtörlő alatt

A gyenge kormány miatt kell vasalni az ajtókat és zárni a lakatokat. A bűnözőket - vagyoni helyzetre való tekintet nélkül - üldözni kell, szólt Orbán, vastaps kíséretében. Rendet kell tenni, rendnek kell lenni, végre.

Szeressük nemzettársainkat

Azok az országok erősek, ahol az emberek hisznek a saját sikerükben, szeretik nemzettársaikat, és tudják, hogy számíthatnak is rájuk, ezt jelenti Orbánnak a szociális biztonság. Aminek széthullását a leggazdagabbak is megérzik. A szociális biztonság erő a nemzet számára, minden egyes megszületett gyerek érték, és fontos, hogy mindenki tudja, hogy öregkorában majd nemzettársai majd gondoskodnak róla.


Orbán a Facebookról idéz

Lopni dicsőség, hazudni kötelesség, ütni öröm, idézte Orbán Facebook oldalára beérkező rajongójának üzenetét. És a Fidesz elnök mélyen egyet is értett szurkolójával, ennek véget kell vetni. De, bizakodott Orbán, hogy a magyarok kibírták ezt a korszakot, az azt jelenti, hogy lesz erő az újjáépítésre is.


Név nélkül szólt be a Jobbiknak

Orbán továbbra is arra kért mindenkit, hogy az igazi változások érdekében csak a józan észre hallgassanak, ugyanis az ökölrázó szélsőségeseknek soha nem lesz erejük az igazi változások megvalósításához, azaz a szélsőségesek támogatása csak szavazatpocsékolás.

A csalódott baloldaliakra is

Számít Orbán, mert érti csalódottságukat és azonnal a nemzet kebelére ölelné őket. A nemzeti ügyekben összefogást remél a jobb- és baloldalról, a csalódottaktól és a dühösektől (akik tudták, hova juthattunk volna nyolc év alatt). Nincs reménytelen ország, csak reménytelen kormányzás.

A jövőbe induló vonatjegy már a zsebünkben

De érvényesíteni csak áprilisban lehet. Mindenki mindkét szavazata kell a változáshoz, mondja Orbán. Kis különbség kis változás, nagy különbség nagy változás, idézi Puskás Öcsit. A Fidesz elnöke szerint megértő és tisztelettudó kormány kell a magyaroknak. A hazugság helyett igazságot, ostoba, mohó zsarnokság helyett megértést, hatalmaskodás helyett szolgálatot akar a magyar a kormánytól - Orbán arra kéri a magyart, várja ezt el önnön magától is.

Itt az idő

Hogy a gyengéket leváltsák az erősek, s a Fidesz - még mindig - készen áll. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!, köszönt el a Fidesz elnöke. Aztán pedig elhangzott a "nemzeti imádság, a Himnusz".

Facebook-feedback

A Facebookos ismerősök javaslatai közül (négyszáz poszt érkezett a Fidesz-elnökének felhívására) Orbán nem emelte be a beszédbe a felsőoktatás helyzetét, a családi adózásról sem hallhattunk "reménykeltő mondatokat", s a klímaváltozás is kimaradt. Arra a javaslatra sem tűnt fogékonynak Orbán, hogy egyáltalán ne tartson évértékelőt, csak csörgesse a vekkert. Kimaradtak a közszolgák és a tanácsadói szerződések, szerepelt viszont az elszámoltatás és a kormányzói tálentum, valamint a nemzet felemelésének gondolata. Az egyik kommentelő szerint mindegy is, Orbán győzelmét megjósolták már a próféták is: (Ézs.9:5-6 Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az Õ vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erõs Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme! Uralma növekedésének és a békének nem lesz vége a Dávid trónján és országában, mert megerõsíti és megszilárdítja törvénnyel és igazsággal mostantól fogva mindörökké.)

Ajánlom

További belföldi híreink