Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-02-02 16:36:01

Budaházy indulna a választáson: mit lép a Jobbik?

A Jobbikhoz közel álló kuruc.info hírportál szerint a Jobbik cserben fogja hagyni a börtönbe zárt Budaházy Györgyöt.

Budaházy indulna a választáson: mit lép a Jobbik?

A portál emlékeztet rá, hogy még az ősszel született meg a gondolat, miszerint Budaházy Györgyöt és több más politikai foglyot a Jobbik országos listájára való jelöléssel (pártonkívüliként) ki lehetne hozni a börtönből. Ez - a portál szerint - természetes erkölcsi kötelessége lenne „a valóban magyar oldal” legerősebb tömörülésének, azaz a Jobbiknak.

Úgy vélik, Morvai Krisztina az egyetlen, aki támogatja Budaházy pártlistára tételét, sőt, személyesen is hajlandó kampányolni mellette, a Jobbik elnöksége azonban jelenleg nem kíván foglalkozni Budaházyékkal, nem sietnek segítségükre, „inkább hallgatnak, vagy mellébeszélnek a nyilvánosság előtt”, írja az oldal.

Idézik Novák Elődnek, a Jobbik alelnökének korábban az Indexnek adott nyilatkozatát, amiben azt mondja, Budaházy jelölése azért sem valószínű, mert a listán való szerepeltetés csak rövid ideig adná meg számára a mentelmi jogot, befutó helyre pedig azért sem tenné a párt, mert nem az a típus, aki hisz a parlamentben. Nos, ez lehet, hogy így van, Budaházy azonban a jelek szerint hajlandó feladni az elveit, és ha másképp nem megy, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a kuruc.info segítségével indul független jelöltként. Mint január végi levelében írja, „(...) szörnyű elvtelenségre készülök. Nem hagytatok számomra választást. Többek unszolásának engedve vállalom a képviselői jelöltséget (...) Ki akarok innen jutni, ha csak egy időre is, hogy szabad levegőt szívhassak, hogy végre a családommal lehessek”.

Vona Gábor - a portál értesülései szerint - még Budaházy feleségének a témával kapcsolatos levelére sem válaszolt, és mindössze egy Jobbik elnökségi tagról van tudomásuk, aki igent mondana Budaházy listára vételére, ha az elnökség azt szavazásra bocsátaná.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke ezzel szemben azt mondta az ATV Híradónak, nem igaz, hogy rossz lenne a viszony Vona és Budaházy felesége között, mit ahogy az sem igaz, hogy a pártelnök nem válaszolt a nő levelére. Novák szerint igenis válaszolt, még ha nem is azonnal, hanem néhány nap elteltével.

A Kuruc.info emlékeztet rá, hogy bár Budaházy „nem kuncsorgott a Jobbiknál, ez nem reá vallana, és nagy valószínűséggel vissza is utasított volna egy tőlük érkező felkérést, de ez nem változtat azon, hogy a pártnak kutyakötelessége lett volna-lenne az elhurcolt szabadságharcosnak mentőkötelet dobni”.

Bár formális döntés még nem született a Jobbik-vezetőség körében, az oldal szerint többen kellemetlen koloncnak tartják Budaházyt, jelöltsége ellen pedig a következők szólnak: az Országos Választási Bizottság (OVB) úgysem hitelesítené Budaházy jelöltségét, a Jobbik el akarja törölni a mentelmi jogot, tehát „visszaélés” volna annak ilyen célra való felhasználása. De az oldal szerint az is visszatarthatja Vonáékat, hogy Budaházy miatt a bal-liberális média leterroristázná a pártot, és erről szólna a kampány. A lap hivatkozik a Jobbik újdonsült képviselő-jelöltjére, Gaudi-Nagy Tamás ügyvédre is, aki a sajtónak korábban elmondta, nincs jogi akadálya Budaházy indításának. 

Amennyiben nem változik a helyzet, az kissé demoralizálhatja a radikális tábort, hiszen azt üzenné, hogy a Jobbik egyes esetekben csak szövegel, és mégsem számíthat védelmére automatikusan az, akit magyarsága, meggyőződése miatt fognak le, olvasható a portálon. Ha nincs megoldás, akkor Budaházy valószínűleg a főváros egyik választókörzetében méretteti majd meg magát, független országgyűlési képviselő-jelöltként, a kuruc.info és a Hatvannégy Vármegye Mozgalom támogatásával. Ez azonban csak ideiglenes szabadságot jelenthet neki, hiszen a hírportál és a mozgalom nem indíthatja pártlistán, hogy esetleg a parlamentbe is bekerülhessen.

„Ha a Jobbik most meginog, és taktikázó, gyáva voksvadász pártként akár egyetlen ügyben is az ellenség játékszabályai szerint játszik, az nagyon rossz üzenet a jövőre nézve. A kuruc.info nem tehet mást, ez a dolga: figyelmezteti Vona Gáborékat, hogy szavazói nem azért támogatták őket, hogy betojjanak vagy megalkudjanak. Legyenek szívesek korrigálni, még nem késő”, írja a lap.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője azt atv.hu-nak azt mondta, hivatalos állásfoglalás még nincs a párton belül a kuruc.info-n megjelentekről, a párt vezetői várhatóan a holnapi nap folyamán nyilatkoznak majd az ügyben.

Vona  és - a kedden ötszázezer forint pénzbüntetésre ítélt - Budaházy viszonya egyébként az elmúlt években hullámzónakmondható. 2008 októberében az aktuális tüntetésen Budaházy és Torockai László egykori polgári körös múltja miatt kritizálta Vona Gábort. A Jobbik 2009-es EP-választási sikerét követően viszont javult a helyzet. A szélsőjobbosok tavaly nyár eleji, szegedi „csúcstalálkozóján” Toroczkai László mellett Budaházy és a pártelnök is jelent volt. Itt a résztvevők kölcsönösen hitet tettek az együttműködés mellett.

Ajánlom

További belföldi híreink