Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-01-29 13:26:27

7 év után döntött a bíróság az ORTT-ítéletről: elsötétül a TV2

Egy hét évvel ezelőtt (is) vetített film miatt döntött a több mint másfél órás büntetésről az ORTT.

A TV2-t azért büntette meg az Országos Rádió és Televízió Testület 91 perces elsötétítésre, mert 2003. március 11-én másodszorra is csak tizenhatos karika alá sorolta be A katona című filmet, amit már két évvel korábban is helytelenül minősítettek. Akkor egy néző panaszolta be az adott műsorszámot, mert szerinte ártalmas volt a kiskorúak személyiségfejlődésére. Az ORTT álláspontja szerint ez az alkotás csakis huszonhárom és hajnali öt óra között kerülhetett volna sugárzásra.

Az [origo] és a Bors is azt írja, a kereskedelmi csatornán a bírósági határozatnak eleget téve február 4-én este a Fedezetlen szerelem című romantikus film marad el John Malkovich és Andie MacDowell főszereplésével.

A történet egyébként 2001 októberében kezdődött, mikor bemutatták A katona című filmet, 16-os karikával, este nyolcas kezdettel. Az ORTT szerint a film ártalmas volt a kiskorúak személyiségfejlődésére, öncélú erőszakot tartalmazott, és csak este 11-től mehetett volna adásba. A testület 6,2 millióra büntette akkor a csatornát, amely a Fővárosi Bírósághoz fordult a határozat felülvizsgálása érdekében. 2002 májusában a bíróság helybenhagyta a határozatot, hivatkozva az "erőszak naturális, nyomasztó környezetben történő látványára".

Ezzel nem volt még vége, ugyanis a TV2 2003 márciusában újfent elővette a filmet, és kilences kezdéssel levetítette, vágatlanul, benne hagyván az előzőleg kifogásolt részeket.

Ajánlom

További belföldi híreink