Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-01-11 12:00:37

A kaposvári börtön 10 dolgozója ellen emeltek vádat

A nyomozás során kiderült az őrök verték meg többször is. Két napon keresztül bántalmazták.

A kaposvári börtön 10 dolgozója ellen emeltek vádat

A kaposvári börtön 10 dolgozója ellen emelt vádat a Kaposvári Katonai Ügyészség. Bögöly Gyula a katonai ügyészség helyettes vezetője hétfőn jelentette be, hogy 9 ember ellen halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt, a börtön korábbi igazgatója ellen pedig hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt emeletek vádat. Ahogy a Független Hírügynökség korábban beszámolt róla: tavaly februárban a kaposvári börtönből kórházba került egy rab, majd az intézményben meghalt. A férfit azért helyezték előzetes letartóztatásba, mert átalakított fegyvereket találtak a lakásán. A férfinek fejsérülései voltak. A nyomozás során kiderült az őrök verték meg többször is. Két napon keresztül bántalmazták. Egyszer kutyát uszítottak rá, az állat szájkosara többször fejbe verte a fogvatartottat. Majd az egyik őr fültövön ütötte kézzel, ami miatt összeesett. Másnap a fogvatartottat a földre lökték, az egyik őr a mellkasára állt és többször ököllel ütötte a fejét. Ekkor került kómás állapotba az 56 éves férfi. Másnap reggel kiszáradva, hörögve találták az ágyában. Ekkor került kórházba, ahol februárban meghalt.

Nem sokkal ezután a Kapos TV-hez került egy felvétel, amelyen az egyik börtönőr beszél felettesével a történtekről, négy társát nevezi meg. Azt mondja, hogy "bementek, és igazából azt láttam, hogy megindul a keze, a végét már nem láttam, csak hallottam a csattanást". Ettől kezdve - a börtönőr állítása szerint - már csak hallotta a dulakodásra utaló hangokat, de látni nem látta, ahogy fogalmaz, megpróbált kimaradni belőle. Az eset után leváltották kaposvári börtön parancsnokát.

Az ügyben a katonai ügyészség 14 dolgozót hallgatott ki, 10-el szemben vádat is emeltek. Három dolgozó megrovást, egy fegyelmit kapott. Az intézet volt parancsnokát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolják. 9 dolgozót pedig halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolják.

FH

Ajánlom

További belföldi híreink