Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-03-11 14:35:50

Stumpf az MSZMP tagjaként tudatosan vett részt a rendszer fenntartásában

Az MDF beolvasott az Orbán-kormány állampártból érkezett tagjainak.

Az MDF az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: "Az MDF hiteltelennek tartja, hogy éppen az a Stumpf István próbálja kioktatni a konzervativizmusról, aki a nyolcvanas években a senki által meg nem választott MSZMP KB tagjaként, a KB Társadalomtudományi Intézetének munkatársaként tudatosan vett részt a rendszer fenntartásában. Hiteltelen, amikor az antalli örökséget az a Stumpf István „független politológus” kéri számon a húsz éve következetesen konzervatív politikát folytató MDF-en, aki ilyen pártállami múlt után jó időben és jó helyen gyorsan irányt váltott, hogy az úgynevezett „jobboldali” Fidesz ideológusa lehessen.

Hiteltelen egy olyan ember kritikája, aki egy olyan kormány minisztere volt, melynek feje KISZ-vezető volt, melynek több tagja is részt vett a pártállam senki által meg nem választott vezetésében. Az MSZMP-be 1989-ben belépő Martonyi János egy senki által meg nem választott kormányban volt kormánybiztos, Járai Zsigmond miniszterhelyettesi pozícióig vitte. Ebben a kormányban Gógl Árpádtól Boros Imréig, Pintér Sándortól Matolcsy Györgyig sokan jeleskedtek nem éppen demokratikus körülmények között szerzett párttagsággal. Az MDF a koalícióban elfogadta ezt, mert úgy vélte: a jövő sokkal fontosabb a múltnál.

Különösen furcsák Stumpf István kijelentései annak fényében, hogy 2006-ban éppen ő javasolta Bokros Lajost miniszterelnöknek egy szakértői kormány élére. Orbán Viktor egykori kancelláriaminisztere azért tartotta Bokrost jó jelöltnek, mert a külföld előtt is hitelesen tudná képviseli a reformokat: „azt tudná üzenni, hogy mégiscsak van egy olyan ember, aki meghatározott mandátummal, meghatározott időn keresztül el tudja vinni a konvergencia-programot és az államháztartás rendbetételét is”. A kérdés: két év alatt mi változott meg (ismét) Stumpf István gondolkodásában?

Arra kérjük Stumpf Istvánt és körét, hagyjon fel a hiteltelen vádaskodással, szemforgató számonkéréssel. Akinek vaj van a fején, ne menjen a napra. Arra kérjük Stumpfot, ne avatkozzon bele az MDF ügyeibe. Kérjük, ne jelöljön nekünk sem miniszterelnököt, sem pártelnököt, sem listavezetőt. Mi sem jelöltünk Stumpf jelenlegi pártja számára listavezetőt az OTSH ’90 előtti államtitkárának személyében.

Éppen a Stumpf-féle kettős mérce, a tudatos félrevezetés mérgezi az országot évtizedek óta. Itt az idő szakítani ezzel. Magyarország súlyos válságban van, de azzal egyszersmind utolsó lehetőséget kapott rá, hogy szakítson a múlt romboló beidegződéseivel. Mindenkinek legjobb tudása szerint a válság megoldását kell keresnie, s nem (látszólag) ideológiai vitákat gerjeszteni, különösen nem Stumpf István ellentmondásos hátterével, múltjával. A 21. század kihívásaira 21. századi megoldásokat kell találnunk. Ma minden felelős politikai erőnek, szakembernek, elemzőnek és az ország sorsáért aggódó állampolgárnak egyetlen feladata van: közösen megtalálni a válságból kivezető utat. Az MDF ezért dolgozott eddig is, ezért dolgozik a jövőben is - olvasható a Herényi Károly,MDF elnökhelyettes által jegyzett közlemémyben.

További belföldi híreink