Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-03-16 17:10:27

Komolyan fegyverkeznek a romák Miskolcon!

Annak ellenére, hogy a rendőrség rémhírnek nyilvánította a skinhead-fenyegetést, a miskolci romák fegyverkeznek.

Miskolcon egy kör sms hatására felfegyverkezve vonultak ki az utcára a romák, és az egész éjszakát virrasztva töltötték. Közben ma reggel a Magyar Gárda fenyegető üzenetet kapott egy Romák Nyilai nevű ismeretlen szervezettől, akik 4000 roma nevében pusztulással fenyegették meg a szervezetet. Az eset egyébként nem egyedi az utóbbi időben. Néhány hónapja éppen a Gárda felvonulása ellen vonultak a romák az utcára Rakamazon.

Miskolc romák által lakott lakótelepein az emberek kaszával, kapával felfegyverkezve gyülekeznek, mert félnek. - mondta tegnap Lakatos Attila, Borsod megye cigány vajdája.

Mégpedig azért, mert szombat este ezekben a városrészekben egy terepjárót és buszt láttak az emberek, melyekben skinhead-ek ültek. Éjszaka a romák gumikerekeket égettek, hogy el ne aludjanak. Az elmúlt hetek romák elleni támadásaitól félnek, ezért őrködtek.

A rendőrségre is tettek bejelentést szombat este, de a megérkező rendőrök a cigányokat vonták felelősségre, hogy miért csoportosulnak és miért gyújtottak tüzet, sorolta Lakatos Attila, aki még hozzátette: újságírók semmiképpen ne menjenek ki az említett lakótelepekre, mert az ott élők most annyira indulatosak, hogy nem lennének biztonságban.

A Borosd Online munkatársai mégis kimentek, és arra ugyan nem kaptak választ, hogy tényleg voltak-e autós látogatók, de azt látták, hogy a romák tényleg felfegyverkeztek, és éjszakai őrjáratot szerveztek.

A Miskolci Rendőrkapitányság hivatalos közleményt adott ki és nyomozást rendelt el rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben.

„Miskolcon és környékén olyan kör sms-ek formájában eljuttatott információk láttak napvilágot, amelyek azt feltételezik, hogy skinhead és más csoportok fenyegetést jelentenének roma családokra. A rendőrség adatai szerint ezek az információk alaptalanok, valódiságukat nem támasztja alá semmilyen tény.

A valótlan hírek azonban az érintett területeken olyan szélsőséges indulatokat gerjesztettek, amelyek magukban hordozhatják az esteleges helyi konfliktusok, atrocitások kialakulását. A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kialakult feszült helyzetben nagy körültekintéssel és óvatossággal kezeljék a jelenséget, az alaptalan fenyegetésekkel érintett városrészeken próbálják elkerülni az esteleges provokációkat az összetűzések elkerülése érdekében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság rendkívül nagy erőket mozgósított a közbiztonság fenntartása érdekében, folyamatos és visszatérő járőrözéseket, ellenőrzéseket hajt végre.” – áll a rendőrség közleményében.

Egy helyi fiatal az atv.hu kérdésére elmondta, tényleg látni, hogy a rendőrség mozgósított, ő is több rendőrrel találkozott napközben az utcákon. Az emberek beszélnek a dologról, az iskolában is előkerült a téma. Ő maga még nem fél, de nem menne késő este arra a környékre.

atv.hu / Borsod Online

 

További belföldi híreink