Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-01-17 13:23:20

TV2-botrány: tovább él a csatorna szennyesét kiteregető tiltott blog

A napló klónjai külföldi szervereken bukkannak fel.

A blog – amelyet vélhetően a TV2 egyik belső munkatársa írt – tavaly novemberben jelent meg a Prae.hu művészeti portálon. A szerző, egy bizonyos Hungarian Helyszínelő, a csatorna belső ügyeit tette „közkinccsé”. Többek között írt a műsorgyártás során kiszervezett milliókról, vagy például azt állítja, hogy a Megasztár döntőjében maniplulálták a közönségszavazást: még mindig Fekete Dávid előnyét mutatták, amikor már Király Viktor vezetett – „lenyugtatva” ezzel Dávid szavazóit, és serkentve Viktor drukkereit.

A blog egyre népszerűbb lett – napi 30 ezeres látogatottságot ért el –, ám a TV2 is ellenakcióba fogott: székházukban letiltatták a blog elérését, és hajtóvadászatot indítottak az ismeretlen blogger ellen. Ezzel együtt perrel fenyegették meg a naplót linkelő Index.hu-t, valamint a blognak helyet adó prae.hu-t is. Mindkét portál visszakozott, azzal indokolva a döntést, hogy nincs kedvük a kereskedelmi csatornával pereskedni.

Az eltávolíott blog azonban – a tiltástól „begurult” netezők révén – újabb és újabb tárhelyeken – például egy orosz szerveren – bukkan fel, népszerűsége és imsetsége pedig tovább növekszik.

A blogvitával párhuzamosan meghackkelték a prae.hu oldalát, és az ominózus blogot – még annak eltávolítása előtt, január 12-én és 13-án – átirányították egy másik oldalra. A Prae.hu Kft ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett hackertámadás miatt. Mint közleményükben hangsúlyozzák: 2006-ban történt üzembe helyezése óta a portál szerverét még nem támadták meg, és senkivel sem volt vitájuk – kivéve most a tv2-t. Balogh Endre főszerkesztő úgy fogalmazott: „az ártatlanság vélelmével élve nyilvánvalóan véletlen egybeesésről lehet csak szó, ezért ismeretlen tettes ellen tettünk rendőrségi feljelentést”.

A főszerkesztő hangsúlyozta, hogy nem azért távolították el a blog tartalmát, mert alapos magyarázatot és bizonyítékot kaptak volna a tv2-től a tartalom helytelenségéről. „Tekintettel arra, hogy a tv2 székházában nem volt olvasható a kifogásolt blog, pontos szövegrészt sem ismertettek velünk. (Így még az is kérdéses, honnan tudták, mi van ott.) A kérdéses blogot azért távolítottuk el, mert kisméretű vállalkozásként anyagilag nem tudjuk megengedni a pereskedést egy multinacionális vállalattal, a tv2 kereskedelmi televíziót működtető céggel szemben” – írta Balogh Endre.

Atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink