Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-01-08 15:40:59

Szeszfogyasztásban listavezetők vagyunk az EU-ban

Ünnepek idején különösen megnő a magyarok amúgy is tetemes szeszfogyasztása.

Így volt ez most szilveszterkor is: az emberek ládaszámra emelték be a sört, bort, pálinkát a csomagtartóikba, mint a kötelező jókedv kellékeit. A vélhetően döbbenetes mértékű hazai alkoholizmusról egyszerűen nincs megbízható statisztika, mint ahogy nem létezik alkoholellenes nemzeti stratégia sem Magyarországon, holott az egyik legsúlyosabb társadalmi problémáról van szó. A témáról a HETEK készített összeállítást.

„A szilveszter és az alkoholizmus között semmilyen összefüggés nincs, hiszen egy alkoholistának édes mindegy, hogy milyen nap van ma” – fejtette ki érdeklődésünkre Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház Toxikológiai Osztályának főorvosa. Elmondta: a szilveszter annyiban más, mint a többi nap, hogy akkor mindenkinek kötelező jól éreznie magát, ehhez viszont a népakarat szerint muszáj inni. Amúgy pedig az alkohol- vagy a drogfogyasztás már önálló szabadidős elfoglaltsággá vált, amihez mindig lehet keresni apropót.

A toxikológus beszámolója szerint évről évre hasonló a szilveszterkor kezelésre szorulók száma. Az idén kórházba került 44 személy többsége alkoholmérgezés miatt szorult orvosi kezelésre, ami duplája az átlagos betegforgalomnak. „Magyarul úgy be voltak rúgva, mint az atom – magyarázza a doktor. - Páran a drogtól lettek rosszul, míg a társaság egynegyedét a két szer együttes hatása ütötte ki.” A szilveszterkor bekerülők többsége tizenéves és lány, olyanok, akik kevésbé bírják a szereket. Egy masszív alkoholista első sorban májcirrózis miatt hal meg, vagy sajnos megfagy az utcán: vélhetően emiatt halt meg az utcán két hajléktalan is szilveszter éjszaka Budapesten.

A teljes cikk a HETEK pénteki száméban jelenik meg.

Ajánlom

További belföldi híreink