Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-01-15 17:40:18

Szegények és milliomosok is lopják az áramot

Medencevilágításhoz és belső lift mozgatásához lopott áramot egy budai luxusvilla tulajdonosa.

Észak-Magyarországon az őskori állapotokat akarják civilizálni lopott árammal a kis házakban élők. Az államfő előtt egy áramtolvaj kegyelmi kérvénye fekszik.

Költséges a jogállamiság fenntartása – derül ki egy sajókazai esetből. Egy sajókazai ember visszaesőként áramot is lopott, és másfél évet kell letöltenie a törvénysértés miatt. Egy jogvédő arra hivatkozik, hogy 160 ezer forintos villanyszámla-tartozásról van szó, a másfél évi börtön – a jogállamiság fenntartása – azonban 1,3 millió forintba kerülne. Ezt az érvet is beleírták abba a kegyelmi kérvénybe, amelyet a jogállamiság egyik őrének, a köztársasági elnöknek írtak.

Rázós áramlopások történnek a német tulajdonban lévő Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Vállalat (ÉMÁSZ) területén. Van olyan 12 négyzetméteres szoba, amelyre másfél millió forintot számlázott ki az áramszolgáltató. Ezeken a telepeken a legtöbbször a víz- és a csatornahálózat is hiányzik, a villanyórát pedig már számos házból kiszerelte az ÉMÁSZ évekkel ezelőtt.

Lopnak azonban a budai luxusövezetben is. A német tulajdonban lévő Fővárosi Elektromos Művek (ELMÜ) szóvivője elmondta: egy luxusvillában a belső medence világítására és a belső lift mozgatására lopta az áramot a tulajdonos. Nevet, címet nem említett a szóvivő, de azt elmondta: ehhez az áramlopáshoz befektetés is kellett: készülékeket, szerszámokat kellett beszereznie a tolvajnak.

Ilyen bonyolult helyzetben kell az államfőnek a kegyelemről döntenie. Tavaly 23 kegyelmet adott Sólyom László, 952 kérelmet pedig elutasított. Az egészségi állapot az egyik fő szempont a kérvények elbírálásakor.

MR1- Kossuth Rádió

Ajánlom

További belföldi híreink