Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-01-18 16:40:03

MSZP: Orbán négy hónappal a válság kirobbanása után tájékozódik

Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnöke jövő héten európai körútra indul.

Az út során az európai biztonságpolitikáról és a világgazdasági válság európai hatásairól, a krízis kezeléséről tárgyal majd vezető politikusokkal - jelentette be vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján a párt szóvivője. Orbán Viktor négy hónappal a válság kirobbanása után veszi a fáradtságot és tájékozódik - mondta az MSZP szóvivője az MTI-nek vasárnap.

Az MSZP sok sikert kívánt Orbán Viktornak európai körútjához, hiszen tájékozódni jobb később, mint soha - közölte Nyakó István. A szóvivő úgy fogalmazott: a tájékozódásban Orbán Viktornak segített az IMF vezetője, aki elmondta, hogy az MSZP által támogatott reformokra, és nem adócsökkentésre van szükség. Járai Zsigmond pedig azt üzenete Orbán Viktornak, hogy nem normális, ha adócsökkentésről beszél - tette hozzá.

Mint mondta, a kormány addig is teszi a dolgát, és január 29-én bemutatja az elmélyülő válság kezelésével kapcsolatos elképzeléseit. "Ha esetleg Viktor arra jár, fakultatív programlehetőségként elugorhatna az Országgyűlésbe, és elmondhatná elképzeléseit. Mert ha jól sejtjük csak elképzelésekről lehet szó, hiszen a programalkotási munka a Fideszben még csak most kezdődik, és január 29-ig nem fejeződik be". Az MSZP szerint a Fidesznek nincs gazdasági programja, amit az is jelez, hogy a pénteken indított konferenciasorozatnak is a programalkotás a célja.

Az MSZP szerint Orbán Viktornak mindegy, hogy mi történik a világban, mi történik Magyarországon, mindenről a hatalom és annak megszerzése jut eszébe - hangsúlyozta az MSZP szóvivője.
Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján elmondta: Orbán Viktor látogatásainak aktualitást ad, hogy Magyarország egyedül maradt Európában a pénzügyi válságkezelés tekintetében: az európai országok sorra sikeres válságkezelést alkalmaznak, Magyarország pedig "egy sikertelen, egyre mélyebb válságba vivő útra lépett" - hangoztatta .

Kedden a Fidesz elnöke előadást tart a türingiai tartományi kormányülésen az európai biztonságpolitikáról, húszéves tapasztalatokat összegezve. Ez a felszólalás különösen fontos "a kontinens gázellátásával kapcsolatos helyzet" miatt - jegyezte meg, hozzátéve, hogy "rendkívül felelőtlenek voltak azok a nyilatkozatok, amelyek kétségbe vonták egy Oroszországtól független, alternatív energiaforrás", így a Nabucco-vezeték megépítésének szükségességét. Az európai államok közös fellépésének fontosságát hangsúlyozta, mert véleménye szerint csak így lehet megoldani a közös problémákat.

Elmondása szerint az ellenzéki párt elnöke szerdán Bécsben bevezető előadást tart egy közép-kelet-európai fórumon a világgazdasági átalakulások Európát érintő hatásairól és a sikeres válságkezelési lehetőségekről. A rendezvényen a térség jegybanki vezetői, illetve a pénzügyeket és a gazdasági ügyeket felügyelő miniszterek vesznek részt.

A hét második felében a Fidesz francia testvérpártjának, az UMP-nak a meghívására Orbán Viktor Párizsba látogat, ahol európai parlamenti választási kampánynyitó rendezvényükön mond beszédet. Párizsi útja során találkozik majd Francois Fillon jelenlegi és Jean-Pierre Raffarin volt francia miniszterelnökkel, valamint Gerard Varche-val, a szenátus elnökével - közölte.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy február 1-jétől átalakítják a Fidesz irányítási rendszerét az európai parlamenti választásokra való tekintettel. Ennek részleteit most dolgozzák ki, és január végén ismertetik a közvéleménnyel.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink