Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-01-30 08:30:06

Kútba eshet a képviselők elszámoltatásáról szóló népszavazás + videó

A referendum kiírásához két hét alatt még 50 ezer aláírás kellene, ám ha a szignók össze is jöttek, még mindig blokkolható a kezdeményezés.

Leghamarabb szeptemberben szavazhatna arról a nép, el kelljen-e számolni a képviselőknek a költségtérítésként felvett összeggel. A népszavazás kiírásához 200 ezer aláírás szükséges, eddig 150 ezer szignót szedett össze a referendumot menedzselő Seres Mária mellé. Az aláírásokat február 12.-éig gyűjtik, ezután 6-9 hónap múlva lehet a népszavazás.

Az alkotmányjogász szerint, ha összegyűlt a 200 ezer aláírás, ki kell írni a népszavazást, de még akkor sem biztos, hogy dönthet a nép. Ugyani, vélekedett Kolláth György, a referendumot kiíró döntést is meg lehet támadni.

A képviselők elszámoltathatósága évek óta borzolja a kedélyeket. A képviselői általány összege attól függően, hogy milyen messze lakik a politikus a fővárostól 162.330 és 371.040 forint között van, például egy szekszárdi képviselő 266.683 forintot kap, a több mint 231 ezres képviselői alapdíjon és a 116 forintos szállásköltségen túl.

A képviselők egyébként tavaly novemberben azt megszavazták, hogy 15%-os adó terhelje a költségtérítést, de a tételes elszámolást nem. „Nem volt meg két harmados többségünk, ezért választottuk ezt az utat, ami az általány rendszert vezet be, ami adózik”, indokolt Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. „Az öt párti tárgyalásokon mi folyamosan mondtuk, hogy ennél jóval radikálisabb és keményebb megoldások kellenek”, riposztozott Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője.

Ajánlom

További belföldi híreink