Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-01-11 20:30:15

Elvileg 36 óra múlva itt az orosz gáz + videó

Ám hiába van megállapodás, az oroszok még azt várják, hogy Ukrajna bizonyíthatóan ne lopjon gázt.

Legkorábban keddre helyreállhat az európai gázellátás. Ukrajna ugyan hajnalban aláírta az orosz gáz tranzitjának nemzetközi megfigyeléséről szóló megállapodást, ám szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez még nem garancia semmire, lehetnek még meglepetések. Moszkvában ugyanis hivatalosan még nem jelentették be, hogy megnyitnák a gázcsapokat.
Az oroszok ugyanis akkor újítják fel a gázszállításokat, amikor „hitelesített” értesítést kapnak arról, hogy a megállapodást minden érdekelt fél aláírta és a nemzetközi megfigyelői csoportok elfoglalták a helyüket. Tehát még napokba telhet, mire ismét orosz gázzal fűthetünk, persze ha minden jól megy, akkor ez a várakozási idő csak 36 óra lesz.
Ráadásul Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerint az újrainduló oroszországi szállítmányok ahogy fogalmazott az elmúlt napok legbonyolultabb feladata elé állítják majd a Földgázszállító Zrt.-t, hiszen nem tudni, hogy a nyomásnövekedés, hogyan bírják majd a vezetékek. Ugyanis a magyarországi gázellátás rendszerét is teljesen vissza kell állítani az Ukrajnából érkező napi csaknem 30 millió köbméter földgáz fogadására.
Mindenestre a nyugati import a lehetséges maximumon fut. A szokásosnál jóval többet kap Magyarország, olyannyira, hogy exportálni is tud Szerbiába, Boszniába és Horvátországba.

Ajánlom

További belföldi híreink