Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-01-16 15:00:46

Csepeli mészárlás: a hangfelvétel sem tisztázott mindent

Bár a történtek részleteit a rendőrség már feltárta, továbbra sem egyértelműek a múlt héten szerdán este a Csepel-sziget Alapítványi Általános és Szakiskolában történt kettős gyilkosság indítékai.

A pedellusként dolgozó, 52 éves Kun Tamás hidegvérrel kivégezte a 62 éves Takács József igazgatót, kerületi MSZP-politikust és helyettesét, a 32 esztendős Papp Lászlót, majd magát is megsebesítette, hogy félrevezesse a rendőröket.

Vele együtt előzetes letartóztatásba helyezték a 36 éves – szintén MSZP-s politikus – Deme Gábort, az iskola általános részlegének korábban felmentett igazgatóját is, aki a mészárlásba torkollott találkozót szervezete, ám a lövések előtt nem sokkal távozott. Vele kapcsolatban a fenntartó alapítvány sikkasztás miatt folytatott vizsgálatot.

A biztonsági kamerák felvételeit tartalmazó szervert még nem találják, ám a történteket a Papp László zsebében elrejtett diktafon is rögzítette. A felvétel még a tapasztalt nyomozókat is megdöbbentette: a higgadt tárgyalás során egyszer csak két lövés dörren, majd az életéért könyörgő igazgató-helyettest egy újabb lövés némítja el.

Kosik György, az iskolát működtető Csepel-Sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány kuratóriumi tagja.

Emberben én még így nem csalódtam, mint ahogy a Gáborban. Ismertem a családját, nagyon rendes emberek a szülei. Ő maga is egy dinamikus fiatalember látszatát keltette, aki az informatikában és az oktatási ügyekben is jártas, ezért segítettünk neki, hogy felemelkedjen. Aztán kiderült, hogy mindez csak látszat volt.

Mekkora összegről szólt az a bizonyos elszámolási vita?

Az iskola pénzéből 4 milliót, az alapítvány pénzéből pedig egymilliót vett ki. Ezeket persze számlával igazolta, ám a teljesítés kérdéses volt. Például 500 ezer forintot költött papíron tisztítószerekre, 900 ezret meg a pedagógusok útiköltségére. Amikor kérdőre vontuk, nekünk is a fekete kifizetésekre hivatkozott – például az általa beajánlott biztonsági őr, Kun Tamás túlórapénzeire –, amelyeket az iskola érdekében tett meg, de mi ezt nem tudtuk elfogadni. Ezen kívül szakmai hibákat is vétett, ami miatt 6,5 millió forintot kell kifizetnie az iskolának. Ezért december közepén felfüggesztettük az állásából. Érdekes, hogy ugyanezen a napon Kun Tamás is összepakolt és távozott. Két nap múlva rácsörögtünk, azt mondta, betegállományban van.

Nem lehet, hogy Deme tényleg csak rosszkor volt rossz helyen?

Akkor had kérdezzek én is! Az őr a barátaim vérével a lábán berúgta a szerverszoba ajtaját és kényszerítette Gábort, hogy tüntesse el a szervert. De akkor ő azt miért nem vitte egyből a rendőrségre? Annyira nem lehetett sokkos állapotban, hogy azt higgye, beledobta a Dunába, miközben azon 20 centis jég van! A rendőrök este kilenckor már sejtették, hogy ki volt az elkövető, de Gabi még akkor is tagadott és hazudott. Miért?!

Szóval el tudja képzelni a félénk természetű kollégájáról, hogy ebben részt vett?

Úgy látszik, vele kapcsolatban az Ön első benyomása is téves volt, mint ahogy a miénk. Az ember nem élhet úgy, hogy senkiben nem bízik, ebben az esetben azonban, beismerem, hibáztunk. Gabi félénknek látszott, de közben nagyon törekvő volt. Kun Tamás mondta róla egy kollégának, hogy nagy ember lesz, mert a Gyurcsánnyal ebédelt. A volt barátnőjét meg azért nem engedte be a lakásába, mert azt állította, hogy ott nemzetbiztonsági iratok vannak. Valóban nagy embernek akart látszani. Ezzel együtt sem tudom miért tehette, amit tett. A rendőrök azt mondták, sikkasztásért 1-1,5 másfél évet kapott volna – emiatt nem gyilkol egy normális ember.

Németh Zsolt ezredes, a Rendőrtiszti Főiskola kriminológus adjunktusa

Nyomozó kollégáimmal szemben úgy vélem, nem előre kitervelt gyilkosságról van szó. Ebben az esetben ugyanis ésszerűbb lett volna egy sötét utcasarkon megvárni az igazgatót és ott végezni vele, közben pedig gondoskodni egy sziklaszilárd alibiről. Ha Deme benne volt, nem gondolhatta komolyan, hogy egy ilyen mészárlásnak nem lesznek következményei – mégpedig jóval súlyosabbak mint egy sikkasztásé. De a ravaszt meghúzó pedellus is primitív módon próbálta magáról elterelni a figyelmet azzal, hogy meglőtte magát, hiszen minden krimiolvasó tudja, hogy egy elsütött pisztoly lőpornyomot hagy a kézen, így könnyen azonosítható az elkövető. Szerintem a helyszínen rögtönzött.

Ugyanakkor a diktafonnal rögzített beszélgetés nyugodt hangnemben zajlott, nyoma sem volt hirtelen felindulásnak.

Ez igaz. Nagyon érdekelne, hogy miféle ember lehetett ez a pedellus, illetve milyen kapcsolat fűzte Deme Gáborhoz. Ez lehet a megoldás egyik kulcsa.

A teljes cikk a Hetek című hetilapban olvasható.

Ajánlom

További belföldi híreink