Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-01-14 19:40:07

A kormány 400 milliárddal elszámolta magát + videó

Gyurcsány Ferenc a korábbinál nagyobb, 2-3 százalékos gazdasági visszaeséssel számol.

Decemberben még 0,9 százalékot prognosztizáltak. A különbség – két százalékos különbség esetén - több mint 400 milliárd forint. A miniszterelnök ugyanakkor azt mondta: nem lesz adóemelés, mert az országnak ma döntően növekedési problémával kell szembenézni, s erre rossz válasz lenne az adóemelés.

Ugyanakkor általános adócsökkentésre sem lát lehetőséget, de ehhez hozzátette, hogy át kell rendezni az adóterheket. Gyurcsány Ferenc felkérte Veres János pénzügyminisztert, hogy két héten belül készítsen új prognózist az idei évre. A Fidesz szerint most az MSZP elismerte, hogy nem reális adatokra alapozva tervezték meg a büdzsét.

Tegnap még az IMF vezetőjével való találkozó után Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta, hogy eddig sikeresen csökkentettük a válság hatásait. Akkor Dominique Strauss-Kahn is csak kisebb változásokat sürgetett, például az adórendszerben.

Ma viszont már arról beszélt a miniszterelnök, hogy a tervezettnél akár két és félszer is nagyobb lehet a gazdasági visszaesés.

Mióta Veres János szeptember végén benyújtotta a költségvetés első változatát, kétszer módosították jelentősen a makroszámokat.

A FIDESZ szerint viszont valószínűleg újabb megszorító csomag várható az átalakítások helyett. Szijjártó Péter azt mondja: ők már régen jelezték, hogy a kormány becsléseinél nagyobb visszaeséssel kell számolni.

Az állami számvevőszék elnöke szerint is kétséges, tartható lenne-e a költségvetés a decemberben elfogadott makroszámokkal.

Ajánlom

További belföldi híreink