Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-09-23 17:00:20

A zavargások közelében sem járt az Index tényfeltáró újságírója + videó

„A zavargásokhoz nem jártam ki, tudósítanom nem kellett, így inkább a tévében néztem” - mondta az ATV Reggeli Jam című műsorában Bodoky Tamás, az Index újságírója, aki a 2006-os budapesti tüntetések során tanúsított rendőri túlkapásokról írt cikksorozatáért megkapta a legjobb oknyomozóknak járó idei Göbölyös Soma-díjat. A tényfeltáró írások most könyv alakban is megjelentek.


„Ennél objektívebb és pontosabb leírást nem ismerek a 2006-os zavargásokat követő rendőri kontrazavargásokról.” – írja a Túlkapások című könyv ismertetőjében Uj Péter, az Index főszerkesztője. Bodoky nem tarja problémának, hogy nem volt jelen azoknál az eseményeknél, amelynek a szereplőiről cikkei születtek. „Nem a kődobálós embereket fogták el, hanem üres utcán, egyedül sétáló embereket.” – mondta az újságíró.

„Az első cikk megírása után elkezdtek ömleni az ügyek” – állítja Bodoky, aki szerint nem egyedi esetekről volt szó, mint azt most már több per is igazolta. Az újságíró úgy tudja, hogy 200 feljelentés történt, de ennél többen vannak azok, akik tartva a megtorlástól, nem vállalták a rendőrség elleni tanúskodást.

„Felháborítónak tartom azt, hogy símaszkban és azonosítószám nélkül dolgoztak a rendőrök abban az időszakban” – mondta Bodoky. Az újságíró szerint nem egyéni döntés, hanem vezetőségi döntés eredménye volt az, hogy a rendőrök nem voltak azonosíthatóak.

Bodoky az interjú során kifejtette: az erőszakosan, símaszkban fellépő tüntetők esetét nem lehet párhuzamba állítani a rendőri túlkapásokkal. „Nem fogat-fogért helyzetről van szó. … Ez egy új fejlemény. Persze erről is kell majd írni” –  mondta az újságíró.

További belföldi híreink