Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-09-29 05:45:24

9 embert égetett halálra, 20 év után szabadult, jó pénzért nyilatkozna

Egykori szomszédjai rettegnek, mivel a gyilkos azt mondta, vissza kíván költözni rémtette színhelyére.

Letöltötte életfogytig tartó szabadságvesztését, és kiszabadult a börtönből a magyar kriminalisztika történetében a legkegyetlenebb módon végrehajtott, és a legtöbb, kilenc áldozatot követelő bűncselekmény egyik vádlottja, a most 47 éves L. J. – számolt be róla elsőként a Délmagyar.hu

A brutális gyilkosság 1988. augusztus 15-én hajnalban történt a csengelei tanyavilágban. Hajagos Tóth Imre élettársán akart bosszút állni, mert az asszony elhagyta őt. Elhatározta, megöli a nőt, majd rágyújtja a házat. Hajagos nem titkolta szándékát: „Megsütöm, mint a sündisznót” – idézte fel a gyilkos szavait az RTL Klub forgatócsoportjának az egyik szomszéd, Kormányos Imre. Hajagosnak segítségre volt szüksége a gyilkossághoz, mivel azonban Kormányos nem vállalta a közreműködést, Hajagos 15 éves fia és a nemrégiben szabadult L. J. szegődtek társ tettesül.

100 liter benzint vásároltak, palackokba töltötték, és hajnalban a tanyához mentek. Név szerint tudták, kik tartózkodnak az épületben. A Molotov-koktélokat egy adott jelre meggyújtották, és bedobálták a házba. Hajagos Tóth Imre az épületből kimenekülő asszonyt elhurcolta és agyonlőtte, utána magával is végzett.

- Öt óra körül ballagtam hazafelé, akkor robbant fel az első 25 literes benzines kanna – idézte fel borzalmas hajnalt Kormányos.
A lángoló épületben 11 ember tartózkodott, köztük gyermekek, idősek, valamint egy ikrekkel várandós fiatal nő is.
A 78 éves K. Józsefné és a 15 éves S. Mónika a helyszínen szénné égtek. A többieket súlyos, életveszélyes állapotban szállították a szegedi bőrklinikára és a gyermekkórházba. Testfelületük 35-80 százaléka megégett. Augusztus 19-én meghalt a 11 éves S. József, augusztus 27-én a 41 éves S. Józsefné, augusztus 30-án az 1 éves H. T. Tamás, szeptember 12-én az ikreivel terhes, 20 éves N. Ildikó és magzatai, szeptember 20-án a 11 éves Cs. Tímea.


Első fokon, 1989. január 26-án a Csongrád Megyei Bíróság hirdetett ítéletet. L. J.-t és H. T. L.-t társ tettességben, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek.
A Legfelsőbb Bíróság egy évvel később, 1990. február 1-jén részben megváltoztatta az ítéletet: a többszörösen büntetett előéletű L. J.-t halálbüntetés helyett életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
L.J. annak köszönheti megmenekülését az akasztófától, hogy a másodfokú ítélet előtt eltörölték a halálbüntetést. H. T. L.-t, Hajagos fiát, hat év börtönbüntetésre ítélték.

L.J. néhány héttel ezelőtt szabadult a szegedi Csillag Börtönből. Felkereste a Délmagyar.hu szerkesztőségét, és felajánlotta, jó pénzért interjút ad a lapnak. Azzal „érvelt", hogy olyan ember, akit halálra ítéltek, és aki 20 év után kiszabadulva még normális, rajta kívül nem sok rohangál. Akár sorozatot is írhatnának róla - fejtegette.
Lelkiismeretéről – pontosabban annak totális hiányáról – tanúskodik a lap által idézett hihetetlenül cinikus megjegyzése: „Egálban vagyok, letöltöttem a 20 évet!"

Az egyik kereskedelmi tévécsatorna hajlandó lett volna neki 200 ezer forintot fizetni, de kevesellte az összeget, azután pedig a lapnak ígért interjútól is elzárkózott. Sőt megüzente, „nem lenne jó", ha vele kapcsolatban bármi megjelenne.

A Csengelén élők úgy tudják, a gyilkos korábbi munkahelyére, a tanyára akar visszaköltözni. Mint egyikük az RTK Klubnak elmondta: tartanak a férfitől.

A húsz évvel ezelőtti borzalmak egyetlen túlélője, egy akkor 12 éves kislány ma az ország túlsó végén él. A televízió megkeresésére azt mondta, soha többet nem akar beszélni a tragédiáról.

Délmagyar.hu / RTL Klub.hu / atv.hu

További belföldi híreink