Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-10-17 15:20:13

Nagy lehet a baj! A legjobb pénzügyi elemzőket faggatta Gyurcsány

A miniszterelnök délelőtt a Top 10-be sorolt hazai pénzügyi elemzőket kérdezte arról, mit tud segíteni a kormány a devizahiteleseknek, illetve hogyan oldható meg az ország finanszírozása.

Ugyanis a folyó fizetési mérleg deficites, és a piacon pénzszűke van, így nagy kérdés, hogy az eladósodott Magyarország működöse miből finanszírozható. Az atv.hu információ szerint a találkozón többek között részt vett Jaksity György, a Concorde vezetője, a tőzsde korábbi elnöke, Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója, aki korábban, mint a jegybank munkatársa részt vett a konvergencia tanács munkájában, Zsoldos István, a Goldman Sach befektetési bank londoni elemzője, és Heim Péter, az AEGON Befektetési Alap vezetője, illetve Barcza György, a K&H vezető elemzője.

 

A tanácskozáson egyes forrásaink szerint részt vett Vértes András is, a GKI vezetője, aki – legalábbis tudomásunk szerint - azt fejtegetette, hogy átmeneti bizalmi válságról van csak szó, a helyzet idővel kedvezően megváltozik. Úgy tudjuk, a többi pénzügyi szakember nem osztotta ezt az optimista szcenáriót. A tanácskozáson abban maradtak, hogy a sajtót a miniszterelnök tájékoztatja.

 

A jelenlegi helyzetben elsődleges a pénzügyi stabilitás és a finanszírozás biztosítása - mondta Gyurcsány Ferenc a tanácskozást követően. A kormányfő elmondta: a pénzügyi-gazdasági élet vezetői, vezető elemzők egyetértettek abban, hogy ami eddig megtehető volt, azt közösen megtette a kormány, a jegybank, a pénzpiaci felügyelet és a pénzpiaci szereplők. "A jelenlegi helyzetben minden másnál fontosabb a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása, nincs ezt felülíró egyéb gazdaságpolitikai cél"

 

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a megbeszélésen az elemzők tanácsot adtak a tekintetben is, hogy az európai szintű együttműködésben, az Európai Unióval való kapcsolattartásban melyek azok a kérdések, amelyeket még napirendre kell venni. A miniszterelnök kitért arra, hogy azoknak a pénzintézeteknek is növelni kell az erejét, amelyek határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtanak, de külföldi bankok tulajdonában vannak. Ebben az esetben a kormány más európai kormányokkal, felügyeletekkel, jegybankokkal együtt tekinti át, mi a teendő.

A kormányfő elmondta: lefelé módosították a jövő évi költségvetés alapjául szolgáló GDP-növekedési prognózist, és arra az álláspontra jutottak a gazdasági élet képviselőivel, hogy adócsökkentésre csak azt követően kerülhet sor, hogy a hazai gazdaság újra növekedési pályára áll, azaz csak középtávon lehet megfontolni az adómérséklést.

 

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: "Ha ebben az időszakban, amikor jelentősen csökken a növekedés, biztosítani tudjuk az egyensúly felé tartó költségvetési pályát és az ehhez tartozó finanszírozást, akkor, amikor ismét növekedési pályára áll a gazdaság, újra 3-4 százalék lesz a GDP bővülése, akkor megteremthető egy 300-500 milliárd forintos adócsökkentés lehetősége. "Adóügyekben azt lehet közösen tenni - és itt már a szombati nemzeti csúcshoz is fordulok -, hogy középtávon lehet adóprogramot megfogalmazni, amelyet egy középtávú költségvetési pályához kell illeszteni" - mondta a kormányfő.

A mostani helyzetben a magyar vállalatok számára a legnagyobb problémát a piac, nevezetesen az európai piacok beszűkülése jelenti - mondta a kormányfő. Arra a kérdésre, hogy sok bank gondokkal néz szembe a devizahitelezésben, Gyurcsány Ferenc elmondta: a mostani helyzetben az elsődleges erőfeszítéseknek arra kell irányulniuk, hogy a forintlikviditás mellett a bankrendszer euróval való ellátása is biztosítva legyen. Ez a jegybank, a felügyelet, a bankszövetség és a piaci szereplők felelősségi körébe tartozik, az állam mozgástere ebben a kérdésben "közel áll a nullához" - mondta Gyurcsány Ferenc.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink