Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-10-06 15:14:42

Már négy halott a vonatbalesetben - Percről percre itt!

Meghalt a negyedik áldozat is a ma délelőtti vonatkatasztrófában Monorierdőnél. A mentés még zajlik, a roncsok között nincs túlélő, a 27 sérült közül 3 állapota válságos.

 
19:50 - Nem vezetéklopás okozta a tragédiát  

Biztosan nem vezetéklopás miatt ütközött össze két vonat a Pest megyei Monorierdőnél - mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kelemen József, Monor kapitánya.

Hozzátette, a helyszíni szemle közben ennek a bűncselekménynek a lehetőségét kizárták. A kapitány elmondta, hogy a balesettel kapcsolatban több embert is tanúként kihallgattak már meg, de sokan vannak, akiket majd csak később idéznek be, ha a vizsgálathoz szükség lesz erre.

17:51 - Nem a vezér, hanem az elnök távozik 

A korábbi hírekkel szemben Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter mellett nem a MÁV Zrt. vezérigazgatójának, hanem elnökének lemondását fogadta el a miniszterelnök - pontosított Daróczi Dávid kormányszóvivő. Hozzátette, a tragédia után hárman, a miniszter, a vasúttársaság elnöke, illetve vezérigazgatója ajánlotta fel lemondását. Szabó Pál szakminiszter és Kamarás Miklós MÁV Zrt. elnök esetében Gyurcsány Ferenc elfogadta a lemondást, Heinczinger István esetében nem.

Gyurcsány Ferenc a Parlamentben újságírók előtt jelentette be döntését. Elmondta, hogy meghallgatta a minisztert, valamint a vasút vezetőit, és "az általános emberi felelősség kifejezéseként" fogadta el a két vezető lemondását. Gyurcsány Ferenc egyben együttérzését fejezte ki saját maga és kormánya nevében. 

17:15 - Nem kisgyerek, hanem fiatal nő az egyik áldozat

 Az előzetes hírekkel ellentétben mégsem egy kisgyermek, hanem egy fiatal, 19 éves lány az egyik áldozata a hétfőn délelőtt Monorierdőnél történt vonatbalesetnek. A helyszínen még ketten haltak meg. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint az egyikük egy vasúti biztonsági őr, a másik pedig egy 50 év körüli nő. A baleset egyik életveszélyes sérültje a kórházba szállítás után halt meg. A balesetnek még három életveszélyes, négy súlyos és tizenkilenc könnyű sérültje van.

16:45 - Lemondott a miniszter és a MÁV vezetője

A monorierdői vonatbaleset miatt lemondott Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint a MÁV vezetője; Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta lemondásukat. 


16:12 - Kiszaladt az utastérbe a motorvonat vezetője

Kiszaladt az utastérbe annak a motorvonatnak a vezetője, amelyik egy InterCity-be rohant hétfőn délelőtt Monorierdőnél. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának több vonaton utazó szemtanú is megerősítette, hogy a személyvonat vezetője, amikor látta, hogy nem tudja elkerülni az ütközést, a vezetőfülkéből beszaladt az utastérbe.

A baleset oka még mindig nem tisztázott. Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek annyit mondott, hogy az érintett szakaszon hétfőn reggel meghibásodott egy jelzőberendezés. Emiatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, többek között sebességkorlátozást.

A tűzoltók az összecsúszott vagonokat nem sokkal négy óra után széthúzták, és további áldozatok után kutatnak. A tragédiának eddig négy halottja, három életveszélyes, négy súlyos és tizenkilenc könnyebb sérültje van.

15:16 - Nem fékezett a vonat

Fékezés és figyelmeztető jelzés nélkül rohant bele a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat Monorierdőnél - mondta a Független Hírügynökségnek egy szemtanú. Mód Gergely a személyvonaton ült, azt mondta, hogy a személyvonat körülbelül 40-50 kilométeres sebességgel szaladt az IC-be. Az utasok kivétel nélkül elestek, az üléseknek zuhantak - tette hozzá. 

14:54 - Már négy halottja van a katasztrófának

Még tart a mentés, túlélő nincs a roncsok között, a 27 sérült közül 3 állapota válságos.

13:53 - Az első mentők 5-6 perc alatt kiértek, a miniszter is a helyszínen van

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen elmondta, hogy délután fél kettőig három holttestet találtak a roncsok között. Összesen 27-en sérültet szállítottak kórházba, közülük 4-en súlyosan, 4-en életveszélyesen, 19-en könnyebben sérültek. Kevés a remény, hogy további túlélőket találnak, a roncsoknak van egy szakasza, amit még fel sem sikerült deríteni, de azt teljesen összenyomta a másik vonat. A rendőrség a sérültek nevét összeírta, hozzátartozók a helyszínen is érdeklődhetnek. Győrfi Pál szerint a sérültek száma végleges, a halottaké nem.

Az első mentők egyébként 5-6 perc alatt a helyszínre értek, volt olyan roncsba szorult sérült, akit már a roncsban elkezdtek ellátni. A sérülteket Budapest és Cegléd kórházaiba szállították, köztük a Honvéd és a Merényi kórházakba. A mentésben 12 menőautó, három mentőhelikopter vett részt.

A MÁV legutolsó tájékoztatása szerint a baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC vonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek. Nyíregyháza-Debrecen felől a távolsági vonatok csak Szolnokig járnak, onnan átszállással utazhatnak az utasok Monor, illetve Újszász felé. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani. Budapest-Nyugati pályaudvar és Monor között 30 percenként, minden óra 5-kor és 35-kor indulnak vonatok, Monor és Albertirsa között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A baleset körülményeit a Rendőrség, a MÁV szakembereinek bevonásával vizsgálja. A Közlekedésbiztonsági Szervezet független szakmai vizsgálatot folytat.

Szabó Pál közlekedési miniszter a helyszínen van, csakúgy mint Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, a megyei védelmi bizottság elnöke. FH

13:41 - Két nő, egy férfi a vonatbaleset eddigi áldozata

Hárman vesztették életüket hétfő délelőtt Pilis-Monorierdőnél, ahol két vasúti szerelvény ütközött össze - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint egy férfi és két nő halt meg a helyszínen a baleset következtében, de elképzelhetőnek tartja, hogy a roncsokból további holttesteket is kiemelhetnek a tűzoltók.
Hozzátette: mentőhelikopterrel négy életveszélyes sérültet, mentőautókkal pedig négy súlyos és 19 könnyű sérültet szállítottak kórházba. Elmondta azt is, hogy a környéket mentősök fésülik át, illetve a településen is keresik az esetleges sérülteket, így a könnyebb sérültek száma minden bizonnyal emelkedni fog.
Győrfi Pál az MTI-nek azt mondta, hétfő délután fél kettőre a mentősök befejezték a helyszíni mentési munkálatokat.
Az MTI tudósítói azt látják, hogy az Intercity vonatszerelvény utolsó kocsijának a teteje teljesen szétnyílt, ahogyan belerohant a személyvonat.
Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője az MTI-nek a helyszínen azt mondta, a biztosítóberendezés hibásodhatott meg, ez okozhatta a vonatbalesetet.
A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hogy az Intercity vonat utolsó kocsijába, amely a legsúlyosabban sérült meg, hány darab helyjegyet adtak el.
Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte, hogy a történtek miatt a rendőrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárást indított. MTI

13:23 - Már három halott...

Emelkedett a hétfő délelőtt Pilis-Monorierdőnél történt vasúti baleset halálos áldozatainak száma, az MTI úgy tudja: hárman vesztették életüket a szerencsétlenségben. MTI

13:11 - Az IC vezetője valószínűleg nem hibázott

Az elsődleges adatok szerint az InterCity egészen lelassított, majdnem megállt a vasúti átjáró előtt, ahol azután hátulról belerohant a másik vonat hétfőn délelőtt, Monorierdőnél. Az IC vezetője egy biztosító berendezés hibája miatt állt meg és ezzel a szabályoknak megfelelően járt el. A sérültek számáról különböző információk érkeznek a helyszínről, a hírek 27 és 35 közötti sérültről szólnak és egy halálos áldozatról.Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, délelőtt 10 óra 20 perckor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat. A baleset körülményeit egyelőre nem tudja a vasúttársaság. A baleset következtében megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija Monorierdőnél.

A baleset miatt jelentős késések és járatösszevonások vannak a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vasútvonalon. Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani.

A baleset helyszínén Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője azt mondta, hogy az IC egészen lelassított, vagy meg is állt a vasúti átjáró előtt, mégpedig egy biztosítóberendezés hibája miatt. Az IC vezetője az első adatok alapján a szabályoknak megfelelően cselekedett. Az álló IC-be hátulról rohant bele egy személyvonat.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint ellentmondó információkat kapni a sérültek számáról. A különböző információk 27-35 emberről szólnak, köztük tucatnyi súlyos sérültről. Egy ember meghalt. 

12:39 - Egy férfi az áldozat

Egy halálos áldozata is van a hétfő délelőtt Pilis-Monorierdőnél történt vonatbalesetnek - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Elmondta, hogy az eddigi adatok szerint egy férfi hunyt el a balesetben. A szóvivő elképzelhetőnek mondta, hogy további halálos áldozatok is vannak. A tűzoltók még nem fejezték be a műszaki mentést. Hozzátette: a sérültek között többen életveszélyes állapotban vannak, 12 mentőautó és három mentőhelikopter van helyszínen. A baleset a Budapest-Cegléd vasútvonalon, Monorierdő megállóhelynél történt, körülbelül 10 óra 20 perckor, amikor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat.

A mentésnél nyolc tűzoltóautó és harminc tűzoltó dolgozik - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője.

Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és a gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével járnak majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják. Az utasoknak jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani. MTI

12:28 - 35 sérült, 1 halott a szerencsétlenségben

Az eddigi információk szerint 35 ember megsérült, egy ember meghalt hétfőn délelőtt a Monorierdőnél történt vasúti szerencsétlenségben. A balesetben a település vasútállomásánál a Hajdú InterCitybe hátulról belerohant egy személyvonat.Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, délelőtt 10 óra 20 perckor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat. A baleset körülményeit egyelőre nem tudja a vasúttársaság. A baleset következtében megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija Monorierdőnél.

A Független Hírügynökség legfrissebb, helyszíni információi szerint délig 35 sérültet és egy halálos áldozatot számoltak össze a mentőegységek. A mentésben több tucat tűzoltó, három mentőhelikopter és tucatnyi mentőautó vesz részt. A sérültek közül 12-en súlyos állapotban vannak. Az Országos Mentőszolgálat a sérültek pontos számáról egyelőre - mivel a mentés még tart - nem tudott felvilágosítást adni. Egyelőre annyit közöltek, hogy a sérülteket Budapestre a Merényi, a Péterffy Sándor utcai és a Honvéd kórházba szállítják.

A baleset miatt jelentős késésekre és járatösszevonásokra is kell számítani a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vasútvonalon. Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani. 

12:05 - Már 30 sérült!

Az eddigi információk szerint 30 sérültje van a Pilis-Monorierdőnél hétfő délelőtt történt vonatbalesetnek - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az MTI-t hétfőn.

A helyszínre 12 mentőautóval és három mentőhelikopterrel vonultak ki a mentők.
A sebesülteket a Honvéd, a Merényi és a Péterfy Sándor utcai kórházba szállítják.
Az OMSZ-nek arról nincs információja, hogy halálos áldozata lenne a balesetnek.
A baleset a Budapest–Cegléd vasútvonalon, Monorierdő vasúti megállóhelynél történt, amikor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonatra ráfutott a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat. 

11:49 - Ütközéses vonatbalesetek Magyarországon

Pest megyében, Monorierdőnél egy Debrecenből a főváros felé tartó Intercity utolsó kocsijának ütközött hátulról egy személyvonat, a balesetnek az MTI információi szerint 20-25 sérültje van. Összeállítás az elmúlt két évtized vasúti ütközéses baleseteiről Magyarországon:

1989. január 11. - Somogy megyében, egy Siófokról Kaposvárra haladó személyvonat összeütközött a szembejövő tehervonattal. A személyvonat két vezetője súlyosan megsérült.

1989. augusztus 26. - Fejér megyében, Polgárdi-Ipartelepnél egy Balatonfüred felé tartó személyvonat a forgalmi szolgálattevő figyelmetlensége miatt álló tehervonatba rohant, amely kisiklott. A személyvonat vezetője a helyszínen meghalt, egy személy súlyosan megsérült.

1989. december 8. - Miskolc Tiszai pályaudvarán az álló Rákóczi gyorsvonatba hátulról beleütközött egy tolató villanymozdony, tíz utas megsérült.

1991. február 1. - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mád község vasútállomásán egy tolató mozdony beleszaladt az állomáson álló, Szerencs és Abaújszántó között közlekedő személyvonatba. 23 személy megsérült, 4 súlyosan.

1991. február 20. - Hajdú-Bihar megyében, Macs állomáson a Debrecen felé közlekedő személyvonat a tiltó jelzés figyelmen kívül hagyása miatt összeütközött egy tolató üres személyvonattal. A balesetben 2 vasúti dolgozó meghalt, 18 megsérült, a személyvonat vezetője súlyos sérüléseket szenvedett.

1998. augusztus 29. - Pest megyében, Nagymaros és Zebegény között egy Budapestről érkező személyvonat utolérte a Budapestről Malmőig közlekedő Csárdás InterCity vonatot és beleszaladt. Több vasúti kocsi kisiklott, a mozdonyvezető meghalt, két ember súlyosan, 14 könnyebben megsérült.

2000. június 13. - Győr-Moson-Sopron megyében Écs megállóhelynél összeütközött két tehervonat, mindkét mozdony és több kocsi kisiklott. Az egyik szerelvény vezetője meghalt, a másik vezető súlyos, nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

2001. október 24. - A Pest megyei Monorierdőnél a biztosítóberendezés meghibásodása miatt összeütközött két személyvonat. A balesetnek 37 sérültje volt.

2001. november 6. - Fejér megyében, Alap és Réhpuszta között egy dízelmozdony beleütközött a pályán veszteglő, Rétszilasról Dunaújvárosba tartó kétkocsis személyvonatba. A balesetnek 12 sérültje volt.

2004. február 16. - Utasokat nem szállító, álló szerelvénybe rohant egy másik, ugyancsak utasok nélküli személyvonat Rákospalota-Újpest állomás közelében. A balesetben az egyik mozdonyvezető súlyosan megsérült.

2005. szeptember 12. - Emberi mulasztás miatt összeütközött két személyvonat Nógrád megyében, Balassagyarmat és Magyarnándor között. A balesetnek 16 sérültje volt.

2006. december 13. - Egy forgalmi okból álló szerelvénynek ütközött egy három kocsiból álló személyvonat Szolnoknál. Az ütközés következtében 6 ember sérült meg, egy súlyosan.

2007. február 6. - Egy ember meghalt, két másik megsérült, amikor Almásfüzitő és Komárom között összeütközött a Tatabánya és Bécs között közlekedő nemzetközi személyvonat egy tehervonattal.

2007. április 7. - Az egri állomáson egy álló motorvonatnak ütközött egy tolatómozdony, az utasok közül hárman könnyebben megsérültek. MTI

11:34 - Jelentős késésekre lehet számítani

Az Intercity utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija sérült meg a Pilis-Monorierdőnél hétfőn délelőtt történt balesetben. A MÁV több mint 20 sérültről tud, jelentős késések várhatók - közölte Kavalecz Imre sajtófőnök az MTI-vel.
A baleset a Budapest–Cegléd vasútvonalon, Monorierdő vasúti megállóhelynél történt, körülbelül 10 óra 20 perckor, amikor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és a gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével járnak majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják.
Az utasoknak jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani. MTI

11:25 - Halálos áldozatok is lehetnek!

Halálos áldozatai is lehetnek a Pest megyei Monorierdőnél hétfőn délelőtt történt vonatszerencsétlenségnek. Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a település vasútállomásától nem messze egy gyorsvonat hátuljába rohant bele egy személyvonat, legalább húsz ember megsérült, a személyvonat egyik kocsija kisiklott.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a baleset pontosan 10 óra 20 perckor történt. Az elöl haladó InterCity vonatba hátulról belerohant egy személyvonat. A sérültekről pontos adatok még nincsenek, az elsődleges információk 20-25 sérültről szólnak. Egyelőre az Országos Mentőszolgálat még nem erősítette meg, de egy vagy két halálos áldozatról is érkeztek helyszíni jelentések, ez azonban még nem hivatalos adat.

A pályaszakasz mindkét irányban zárva van, a vonatközlekedés áll. A baleset a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vonalat érinti, itt fennakadásokra kell számítani az utasoknak.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy a helyszínen nyolc tűzoltóautó 30 fős személyzete kezdte meg a mentést. A tűzoltósághoz fél tizenegy körül érkezett a jelzés a balesetről. FH

11:05 - Két vonat ütközött Monorierdőnél – rengeteg a sérült!

Az első információk szerint legalább 20 ember megsérült, mikor két vonat ütközött hétfőn délelőtt fél tizenegykor a Pest megyei Monorierdő vasútállomásánál. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a vasútállomástól nem messze az első hírek szerint egy gyorsvonatba hátulról belerohant egy személyvonat. A személyvonat első és a gyorsvonat utolsó kocsija megrongálódott, a személyvonat második kocsija kisiklott. Az első információk szerint körülbelül húsz ember sérült meg, de pontos információk még nincsenek. A helyszínen nyolc tűzoltóautó legénysége, körülbelül 30 tűzoltó kezdte meg a mentést.

FH / MTI / t-zones 

 

További belföldi híreink