Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-10-16 18:05:26

Cigányvajda: „Mi ez, ha nem cigánybűnözés? Talán arab?”

Interjú Lakatos Attila, Borsod megyei cigányvajdával.

„Két órán keresztül panaszolták, hogy cigányok fosztották ki őket. És a tizenhét, fiatalkorúak által elkövetett rablásból tizenhét cigány tettes volt. Ezért kérdeztem azt, hogy a cigány vezetők szerint mi ez, ha nem cigánybűnözés. Talán arab?” – adott hangot értetlenkedésének Lakatos Attila a Hetek megkeresésére.

Ön azt mondta, a cigánygyerekek az Úristentől sem félnek, és sokuk nincs megnevelve. A nevelés viszont nem függ az anyagi helyzettől, tehát egy szegény ember is meg tudná tanítani a gyerekét arra, hogy a tanárt nem verjük fejbe. Ezen a téren mi a gond?

Ez is a szegénységből fakad. Az a gyerek, aki Zsolcán pofon vágta a tanárt, előző éjjel nem aludt, mert a család otthon bulizott meg veszekedett. A cigányság, akik közé kijárok, teljesen kivan idegileg. Miért veszekednek? Mert a cigányember reggeltől estig otthon van, nem jár dolgozni. Minden nap azon gondolkodik, mit adjon a gyerekeknek enni. Nincs családi élet, nincs béke, szeretet a családban. Nem családként élnek. Csak az ideg van.
Az ötven éves cigányt, aki életbe nem járt iskolába, most már ki nem robbantjuk otthonról, mert negyven évet ott ül a kályhánál. És ahol ilyen a családfő, ott nincs tekintély, a gyerekei nem hallgatnak rá, és ezért neveletlenek a cigánygyerekek, ezért mondtam, hogy az Úristentől sem félnek. Így függ össze a szegénység és a neveletlenség.

Lát kitörési pontot a szegénységből?

Igen, van lehetőség: a munka. A tömegekkel akkor szúrtak ki, amikor jött a rendszerváltás, és odavágták a cigányoknak a segélyt, amit gyűlölök. Akkor azt mondta az állam, válasszanak maguknak vezetőket a cigányok, legalább nem lesz velük problémánk. Itt rontották el az egészet a segéllyel, meg azzal hogy közülünk kellett vezetőt választani. Mert azok hamar elfelejtettek minket. A rendszerváltás után a cigány családok megkapták a segélyt, az első négy-öt év jól telt, mert volt egy kis tartaléka a cigányoknak, mivel korábban dolgoztak. De akkor azt mondták, már nem kell dolgozni, jön a segély, ugyanúgy élünk, mint eddig. De hamar elfogyott a tartalék pénzük, a segély meg kevés lett, mert elkezdtek emelkedni az árak. És még ekkor, több év elteltével sem figyelt senki, hogy ebből a segélyből nem tudnak majd megélni.

Ezek szerint a cigányok is hibáztak, nem ismerték fel a bajt.

Pontosan erről van szó: nem ismerték fel. A cigány vezetőket tartom ezért felelősnek, mert az, hogy az állam nem foglalkozott velünk, mert mással volt elfoglalva, az rendben van. No de a vezetőink, akiket erre választottunk meg, miért nem jelezték, hogy a cigányság fölélte a tartalékait, eltelt öt év, és már a lakásukra vesznek fel hitelt. Mert máshogy nem tudnak megélni, munkát viszont nem kapnak. Az OTP kezdi elszedni a házakat a cigányoktól. Anarchia van, az egész rendszer összedőlt.

A teljes interjú a Hetek pénteki számában olvasható: Lakatos Attila elmondja, hogyan szervezett össze néhány óra alatt 1200 romát, amikor a Magyar Gárda felvonult Szikszón, és az is kiderül, mi a véleménye a hivatalos cigány vezetőkről.

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink