Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-10-15 18:20:49

„Buzi”, „zsidó”, „kretén” élő adásban - az ORTT-nél a labda

Másként kell gondolkodnia a médiahatóságnak, amikor a kifogásolható tartalmat nem a műsorközlő, hanem a néző - betelefonáló, sms-ező - szolgáltatja.

A betelefonálós és a beküldött sms-eket megjelenítő műsorok szabályozásában szeretne rendet vágni az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - adta hírül szerdán a Népszabadság. A lap információi szerint az elkövetkező napokban foglalkozik ezzel a kérdéssel a médiahatóság.

A Hír Televízió betelefonálós műsoraiban sértő kifejezést nem találtak, de problémaként merült fel, hogy alacsony színvonalúak a hozzászólások, valamint hogy a műsorvezetők nyíltan rokonszenveznek a jobboldallal. Ugyanebben a tárgykörben a KlubRádió Megbeszéljük című műsora dicséretet kapott, mert ennek hozzászólói kulturáltan fogalmazzák meg véleményüket - írta a Népszabadság.

A Tv2 reggeli sms-sávját találták a legkiegyensúlyozottabbnak politikailag, ám az előzetes szűrésen átment sms-tartalmak között az elemzők találtak olyat is, amely alkalmas népcsoportok elleni burkolt gyűlöletkeltésre.

Az Echo TV Kibeszélő című műsorát már korábban figyelmeztetésben részesítette az ORTT, így most már szűrik a képernyőre kerülő szövegeket, ennek ellenére még mindig "negatív végletnek" tekintik, amit a műsor közönsége az interaktivitás jegyében produkál. A csatorna betelefonálós műsorának felrótták azt is, hogy a műsorvezetők meg sem próbálták valamilyen szinten kiegyensúlyozni a nézők sokszor markáns politikai véleményét.

Fiala János "Kelj fel, Jancsi" című rádióműsora nem éppen politikailag korrekt hangvételéről ismert. Az elemzés megállapítása szerint mind Fiala, mind a betelefonálók "többször olyan hangnemben és stílusban nyilvánultak meg, ami egy közéleti véleményformáló műsorban megengedhetetlen". A jelentés szerint Fiala arrogáns megnyilvánulásai késztetik arra a hallgatókat, hogy aztán olyan szavakat üvöltsenek bele a szűretlen telefonokon alapuló adásba, mint például "buzi", "zsidó" vagy "kretén".

Az ORTT-ben nem alakult ki egyetértés arról, hogy miképpen lehetne szankcionálni ezeket a megnyilvánulásokat. Majtényi László elnök legutóbb szembehelyezkedett a testület többségi álláspontjával, amely elmarasztalta a Hír Tv vonalban című műsorát, mert egy betelefonáló megosztotta a nyilvánossággal Dávid Ibolya MDF-elnököt és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt ócsároló versét.

Hírszerző / Népszabadság / Haon

Ajánlom

További belföldi híreink