Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-10-18 13:30:37

”A mennyezet szakadjon a jelenlevőkre...” - ez történt a csúcson

Demján Sándor és több munkaadó is ellent mondott Orbán Viktornak, amikor kijelentették: a jelen helyzetben el kell halasztani az adócsökkentést.

Orbán Viktor a szokottnál is hevesebben támadta a kormányt. Eleve az egész tanácskozás ellen kifogása volt, ami szerinte átgondolatlan és kidolgozatlan gyülekezet.

„Loptak, csaltak, hazudtak és adatokat hamisítottak” – Orbán szerint ez áll a mostani gazdasági válság mögött. Orbán Viktor nem akarja támogatni a kiégett elitet abban, hogy újra kizsigereljék az országot, ezért a Fidesz elutasítja a megszorítást, és növekedési programot és adócsökkentést ajánl. Semjén Zsolt nagyon hasonló beszédet mondott, mint Orbán, a neoliberális gazdaságpolitikát temette.

A Fidesz és a KDNP, valamint a hozzájuk köthető felszólalók igyekeztek a válságot összekapcsolni a jelenlegi kormány hibáival.

A kormányoldal ugyanakkor megegyezésre nyitott, problémamegoldó szerepben kívánta pozícionálni magát. Azt a képet mutatva, hogy a jelenlegi válságra nekik van megoldásuk, koncepciójuk.

„A szabad bankárkapitalizmusnak befellegzett, de azt még nem tudni, mi épül helyette. Két dolgunk van: védekezni és készülni arra, hogy új világot építünk” - mondta Gyurcsány Ferenc.

„Feltartóztattuk a válság eddigi hullámait. A betétesek nyugodtan aludhatnak” – állítja a miniszterelnök, aki bejelentette, ha jelentősen gyengül a forint, nem engedi majd a kormány, hogy a havi törlesztő-részletek az egekig szökjenek.

Az SZDSZ a politikai kiegyezést tartotta fontosnak. Fodor Gábornak elege van abból, hogy a két oldal egymást kommunistázza, fasisztázza, ideje lenne végre a kicsinyes vitákon túlélni. Érdekesség, hogy Fodor Gábor, a pártelnökök közül egyedüliként megosztotta felszólalási idejét frakcióvezetőjével, Kóka Jánossal. Az SZDSZ ismét előállt a költségvetési plafon javaslatával.

Konkrét javaslatokat azonban ezen a délelőttön leginkább az MDF-től hallottunk.

„Sajnos ma a parlamentben kétharmados többsége van a gyávaságnak” – véli Dávid Ibolya.

Az MDF viszont felvállalja a népszerűtlen intézkedéseket, ezért egyéves válságkezelési intézkedést javasolt. Ilyen 13. havi nyugdíj egy évre történő felfüggesztése, a nyugdíj nominálértéken tartása, a köztisztviselői jutalom, bónusz újraértékelése, önmérséklet a piacon, egészségügyi hozzájárulás kiterjesztése, vállalkozások vissza nem térítendő támogatásának eltörlése, családi pótlék újragondolása, segélyekkel való visszaélés elleni harc, minisztériumi marketingtevékenység felfüggesztése, a szolidaritási adó eltörlése, egykulcsos adó bevezetése, illetve annak előírása, hogy egy évig a miniszterek fizetésének felét magyar részvények vásárlására költse. 2010. januárban kellene adóreformot elfogadni. Emellett egyszeri adóamnesztiát javasol az MDF.

A gazdasági élet vezetői, szereplői mind a megegyezés, az összefogás szükségességét hangsúlyozták.

Simor András jegybankelnök a pénzügyi válság hosszú távú megoldásának feltételei közé sorolta a megtakarítási egyensúly helyreállítását és a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentését.

Hangsúlyozta: adócsökkentésre szükség van, de csak - többek között - a jóléti kiadások lefaragása után. A visszafogott béremelés, az újabb "nadrágszíjmegszorítás" nehéz, de szükséges lépés a versenyképesség növeléséhez, illetve ahhoz, hogy meg lehessen állítani a munkahelyek számának csökkenését - mondta. Javasolta egyebek között a munkavállalás ösztönzését, a szociális támogatások szigorítását, a nyugdíjkiadások szorosabb korlátok között tartását és a versenykorlátozó rendszerek lebontását.

A munkavállalók és munkaadók képviseletében is többen felszólaltak. A vállalkozók képviselői tettek egy meglepő kijelentést: hajlandóak lemondani az adócsökkentésről.

Demján Sándor többek között azt mondta: "Mindenki, aki ennél az asztalnál ül szégyellheti magát, köztük én is." Szerinte a legfontosabb most a fizetőképesség megőrzése. Demján óva intett a túlzott uniós támogatások felvételétől, hiszen egyszer azt is vissza kell fizetni. Szerinte az adócsökkentést el kell halasztani, a vállalkozóknak hitelt kell nyújtani. Végül az mondta: „Ha nem tud a nemzet megegyezni, akkor jobb, ha az emberek azért imádkoznak, hogy a mennyezet szakadjon a jelenlevőkre.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink