Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-10-23 13:00:00

1956: a medencében mi nyertünk + videó

Az 1956. december 6-ai melbourne-i „vérfürdő” legendájával az olimpiatörténet egyik legismertebb fejezetének főszereplője lett a magyar vízilabda csapat.

Gyarmati Dezső csapatkapitány az ATV Reggeli Jam című műsorában emlékezett az eseményekre. Mint elmondta, a forradalom miatt még az is bizonytalan volt, hogy kiutazhatnak-e az olimpiára. Végül mégis utazhattak – Csehszlovákián keresztül, mert a francia gépek nem szálltak le Budapesten. – A repülőn értesültünk arról, hogy a szovjet csapatok megindultak Magyarország felé. Világos volt, hogy ha nem kapunk segítséget, az ország elbukik – mondta Gyarmati Dezső.

A levert forradalom és szabadságharc miatt az olimpia kiemelt eseményévé vált a magyar-szovjet vízilabda mérkőzés. – 4-0-ra vezettünk, és mi nem akartunk verekedni, hiszen a kezünkben volt a meccs. Az egyik szovjet játékosnak azonban elfogyott a türelme és megütötte Zádort, akinek felrepedt a szemhéja.

Az öltözők felé akart kiúszni, de mondtuk neki, hogy a közönség felé ússzon. Amikor a közönség meglátta, hogy vérben úszik, az emberek elveszítették az önkontrollt és átugráltak a korláton, a szovjet csapat pedig kimenekült. Azóta sem fújták le a mérkőzést – emlékezett vissza a legendás játékos.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink